Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Nebel

Ogród Nebel

nebel 22:55, 10 wrz 2013

monteverde napisał(a)
A o mnie też rabatka na prawdę piękna buziole Monia jeszcze degustuje?

Aniu, Twój ogród jest jednym z tych, do których zaglądam codziennie , więc zgadnij ?
Buziam
Kindzia 09:16, 11 wrz 2013

Bardzo ładnie Ci ta rabata wyszła, narobiłaś się...tyle roślin posadzić! Ale efekt jest
Pozdrówka...deszczowe bardzo
Anita1978 09:28, 11 wrz 2013

Dawno nie zaglądałam ....a tu...nowa rabatka! . Ładnie wyszło! Za rok jak wszystko podrośnie to dopiero będzie!
boguslaw_r_ 10:31, 13 wrz 2013

nebel napisał(a)
Aniu pokażę coś. Mówiłam Ci, że lubię cisy do formowania.

To następny okaz w kolejce do przycięcia. W zeszłym roku przycięłam 'z grubsza'. Akurat tu mam jeszcze wiele pracy

A w tej chwili zobacz.

Jeżeli nie będzie się usuwać tych nowych 'odrostów' za parę lat roślina znowu sie zagęści. Tak mi się wydaje z moich obserwacji.

Witaj, dobrze Ci się wydaje, że się zagęści,
natomiast możesz dzięki tym odrostom formować roślinę do woli, jeśli gałązka jest za długa to pozwalasz aby nowy przyrost się lekko zagęścił, wtedy obcinasz nad tym odrostem i poduchę masz w innym pożądanym miejscu,
czyli w dowolnym wybranym przez ciebie miejscu, masz poduchy.

ten świerk na str 54 to moim zdaniem Glauca Globoza.
pozdrawiam
boguslaw_r_ 15:07, 13 wrz 2013

Ewcia mnie się wstydzisz? Kotku puszysty, pytaj ile wlezie, jak będę wiedział to bardzo chętnie Ci odpowiem, Buziole.
nebel 23:06, 16 wrz 2013

Kindzia napisał(a)
Bardzo ładnie Ci ta rabata wyszła, narobiłaś się...tyle roślin posadzić! Ale efekt jest
Pozdrówka...deszczowe bardzo

Kindziu dziękuję.
Tak, masz rację - w tym roku, napracowałam się .
Ten sezon upłynął mi pod znakiem sadzenia. Kupiłam sporo nowych roślin.
Swoimi uwagami podzielę się na wiosnę. Chociaż już dzisiaj mogę napisać jedno - nie ze wszystkich róż, które kupiłam jestem zadowolona

monteverde 23:11, 16 wrz 2013

Ewcia, ale Boguś jest słodki, korzystaj w takim razie do woli z jego rad cisy widziałam i ciekawa jestem jak to będzie z nimi dalej, zobaczymy wiosną a z jakich to róż nie jesteś zadowolona? buziam aha Twoja "Prime White "o wiele piękniejsza od mojej
nebel 23:32, 16 wrz 2013

boguslaw_r_ napisał(a)
Ewcia mnie się wstydzisz? Kotku puszysty, pytaj ile wlezie, jak będę wiedział to bardzo chętnie Ci odpowiem, Buziole.

Boguś nic z tych rzeczy gdybyś był kobietą, pomyśłałabym, że 'kokietujesz'

Ale, skoro tak, to mam pytanie
Boguś, mój świerk ze strony 54 - bardzo mnie 'korci'
Nie chcę pozwolić mu urosnąć za wysoko, a poza tym - bardzo mi sie podoba jego nieregularny kształt.

Moje pytanie, wynika z tego co ostatnio 'obiło mi się o uszy' - iglaki tego typu, najlepiej jest przycinać w lipcu, nie wcześniej.
Co o ty myślisz ?
Chodzi mi o przycinanie końcówek/odrostów, aby zagęścić drzewo i zachować jak najbardziej niereguralny kształt rosliny.
Pozdrawiam serdecznie

nebel 23:47, 16 wrz 2013

monteverde napisał(a)
Ewcia, ale Boguś jest słodki, korzystaj w takim razie do woli z jego rad cisy widziałam i ciekawa jestem jak to będzie z nimi dalej, zobaczymy wiosną a z jakich to róż nie jesteś zadowolona? buziam aha Twoja "Prime White "o wiele piękniejsza od mojej

Właśnie odpisałam Bogusiowi i poprosiłam o radę ( z myślą o tym, że innym również może się przydać)
Co do róż, które kupiłam w tym roku - to bardzo chorują - pyskam, ale nic nie pomaga. Może jutro zrobię zdjęcia i pokażę.
Co do reszty - Aniu, moje hortensje, na razie mają się dobrze. Z tegorocznych zakupów jestem bardzo zadowolona. Zobaczymy jak będzie dalej.
Ale i tak mój ogród jest bardzo 'ubogi' w porównaniu do Twojego.
Ściskam gorąco, w te chłodne wrześniowe dni
nebel 23:59, 16 wrz 2013

Anita1978 napisał(a)
Dawno nie zaglądałam ....a tu...nowa rabatka! . Ładnie wyszło! Za rok jak wszystko podrośnie to dopiero będzie!

Anito dziękuję za odwiedziny.
Rabatę, budowałam/tworzyłam od wczesnej wiosny. Tak masz rację, za rok będzie widać efekt.
I wtedy zacznę szukać roślin, które dodadzą jej 'charakteru' - na razie stworzyłam 'szkielet' tego miejsca.