Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Nebel

Ogród Nebel

grembosia 00:07, 17 wrz 2013

A ten szkielecik, to niczego sobie.
Pozdrawiam cieplutko
Anita1978 07:47, 17 wrz 2013

nebel napisał(a)

Właśnie odpisałam Bogusiowi i poprosiłam o radę ( z myślą o tym, że innym również może się przydać)
Co do róż, które kupiłam w tym roku - to bardzo chorują - pyskam, ale nic nie pomaga. Może jutro zrobię zdjęcia i pokażę.
Co do reszty - Aniu, moje hortensje, na razie mają się dobrze. Z tegorocznych zakupów jestem bardzo zadowolona. Zobaczymy jak będzie dalej.
Ale i tak mój ogród jest bardzo 'ubogi' w porównaniu do Twojego.
Ściskam gorąco, w te chłodne wrześniowe dni

Jeśli chorujà róże , które kupiłaś u jednego sprzedawcy to prawdopodobnie sprzedał Ci CHORE sadzonki . Ja też tak miałam w tamtym roku, ale zorientowałam się przed posadzeniem i...nie posadziłam. Ratowałam je w doniczkach , ale nic z tego nie wyszło, umarły...na szczęście nie miały możliwości zarażenia tych już rosnących u mnie!
U nas deszczowo cały tydzień, ale może grzybki w lesie się pokażą! U was są?
Pozdrawiam
Kindzia 08:29, 17 wrz 2013

Jeżeli o róże chodzi...rok nie jest sprzyjający. Moje nawet pierwszy raz mączniaka złapały, a niby nie powinny...w przewiewie rosną, na pełnym słońcu i zawsze tylko na bardziej chorowitych odmianach tylko plamistość łapały, a teraz Chopiny całe w mące. Na dodatek trudno z opryskami, bo pada często...nie zdąży porządnie zadziałać i już deszcz zmyje...Nie zniechęcaj się, w przyszłym roku lepiej będzie. Zresztą róża potrzebuje 3 lat, żeby pełnię swojego piękna pokazać.
Mój Alchymist już miał do eksmisji iść w tym roku. W pierwszym ani jednego kwiatka, w zeszłym JEDEN, a w tym...cała wieś się schodziła, żeby go podziwiać...daj swoim szansę, jeszcze Cię zachwycą

U nas pada ciągle...

Buziolek
Anita1978 09:03, 17 wrz 2013

Potwierdzam- trzeci rok to dla wszelkich roślin czas, w którym pokazują co potrafią
boguslaw_r_ 11:34, 17 wrz 2013

Witaj Ewcia,
Są dwie reguły w prowadzeniu roślinek,
pierwsza to szczepione i wtedy praktycznie nie robimy nic, poza podziwianiem.
Druga to podcinanie, uszczykiwanie, ale: trochę zachodu i dużo cierpliwości szczególnie przy świerkach,
a podcina sie tak: każdy nowy odrost ma po kilka, kilkanaście oczek( malutkie kropeczki) z nich wyrastają nowe odrosty.
Najczęściej odcinamy po dwa trzy oczka(zaraz za oczkiem) wtedy się będzie zagęszczać , a w miejscu cięcia z pozostawionego oczka wyrosną nowe dwa trzy odrosty,przy małym drzewku kilkanaście czy kilkadziesiąt odrostów przyciąć można bez problemu, ale przy większym kilkaset i więcej to dopiero zabawa.
Mam dużego ok. 10 letniego świerka którego przycinałem sekatorem kilka dni, powstała super kula na wiosnę przyrosty zmniejszyły się o połowę.
Co do cięcia to przede wszystkim zależne jest od tego, jak mocno płacze drzewko, (żywica) poza tym jeśli przytniesz późną jesienią to na wiosnę szybko przyrosty, a w lipcu to czekasz i czekasz do wiosny, a i element estetyczny jest taki sobie.
Innych przeciwwskazań praktycznie nie ma, ale jeśli chcesz ( wiem że chcesz) mieć ładnie to warto poczekać,
niestety najgorsze jest to czekanie, no ale potem ha.
porobiłem sporo fotek zbliżeń o które prosiłaś, będę wstawiał sukcesywnie jak czas pozwoli,
pozdrawiam serdecznie,
pytaj jak nie jasno tłumaczę.
nebel 19:02, 17 wrz 2013

Anitko, Kindziu, Bogusiu...tego mi było 'trzeba' w tym momencie - bardzo, ale to bardzo Wam dziekuję za to napisaliście.
Czasami, człowiek staje na rozdożu i wtedy porzebuje - rady, wsparcia, dobrej życzliwej rady - to wszystko otrzymałam od Was
Pozdrawiam, u mnie też prawie cały czas pada - ale co tam, lubię każdą pogodę
dora75 19:32, 17 wrz 2013

Lubię każdą pogodę, he, he. Ja tej dzisiejszej niestety nie. Zimnica i pada, pada, pada. Chciałam sadzić cebule tulipanów, a tu nici z planów. Może jutro będzie lepiej. Pozdrawiam.
danuta_szwajcer 17:30, 24 wrz 2013

nebel napisał(a)
Pomyślam sobie, że warto pokazać również całą rabatę z hortensajmi - tak to wygląda dzisiaj.
No cóż zdjęcie zrobione telefonem, krótko mówiąc jest - takie sobie

Ale pięknie u Ciebie) Jak wszystko Ci pięknie kwitnie i rabaty wyszły naprawde bardzo fajnie Pozdrawiam serdecznie
Kindzia 09:06, 25 wrz 2013

To Ci powiem jeszcze, że nawet jak będzie moment, że będzie Ci się WSZYSTKO podobało, to ...na krótko Ja się właśnie zastanawiam, czy nie wywalić jednej Nostalgii i wymienić na jakąś austinkę

Dzisiaj mgła, czekam aż się podniesie...wtedy słoneczko będzie
bogumila 09:15, 25 wrz 2013

Nowe roślinki ,zmiany...nie poznaję zakątków.Napracowałaś się...pozdrawiam.