Nie zrozumiałam --o co chodzi z tym wybieraniem jaj??????????Zdjęcia pisklaczków śliczne ale ja takich zdjęc nie robię bo często jak ptaki zobacza że sie wie gdzie jest ich gniazdo pozostawiaja je, za duże ryzyko.
Bodziszek korzeniasty mam i faktycznie swietnie pokrywa przestrzeń ale kwiatki nie sa zbyt okazałe.Pozdrawiam.
Dzięki Agato za wytłumaczenie Bogdzi tego "problemu" Jak to co robię - jajecznicę
Bogdziu, ta para Kopciuszków wybrała sobie na gniazdo miejsce nad drzwiami do kotłowni, w której także mam narzędzia ogrodnicze. Przechodzimy tam po kilkanaście razy dziennie i do tej pory ptaszki się nie wyprowadziły choć za każdym razem próbowały odciągnąć naszą uwagę od gniazda hałasując i przeskakując z gałęzi na trawnik, z trawnika na pieniek i znów na drzewo. Często zanim wyszłam z kotłowni podsłuchiwałam jak młode domagają się jedzenia, a w momencie kiedy naciskałam na klamkę wszystko cichło
Robiąc zdjęcie wyciągnęłam w górę rękę z aparatem i kilka razy pstryknęłam. W tym wypadku martwić się nie trzeba widziałam później przez okno rodziców przylatujących z tłuściutkimi pędraczkami
W dużym stopniu musiały się przyzwyczaic do ludzi ale piszesz też ze milkną jak wyszłaś z kotłowni czyli jednak próbuja sie maskowac. Na pewno w tym przypadku nie zrobiłas im żadnej krzywdy ale ponieważ wiele osób czyta te wątki to trzeba stale powtarzac ze gniazd się nie rusza , nie fotografuje , nie obserwuje zbyt nahalnie i nie wybiera jaj , również na jajecznicę.Żarty żartami ale są tacy którzy mogliby to zrobic.Wiewióry orzechy zjedza wszystkie ale za to widoki będą wspaniałe. Pozdrawiam.
A teraz zdjęcia mojego budzika, szkoda tylko że o różnych porach dzwoni/ puka.
Przepraszam, że zdjęcia słabe, ale daleko i wysoko był, a mój sprzęt nie najlepszy
Piękny ogród tworzysz Aniu Leśne ogrody mają jednak niesamowity klimat. Napisz coś więcej o waszym trawniku. Masz zapewne automatyczne nawadnianie skoro udaje Wam się taka ładna trawka w warunkach leśnych ? U mnie ( mamy drzewa liściaste ) tu gdzie jest najwięcej cienia jednak trawa nie chce rosnąć Jeszcze spróbuję zrobić porządne dosiewki, bo po sianiu trawy w zeszłym roku, w tych miejscach prawie zero trawy pozdrawiam serdecznie
Tak trawnik ma automatyczne nawadnianie, bo przy takim areale nie byłabym wstanie go podlewać, a bez wody z pewnością nic by z niego nie zostało. Niestety pnie drzew często zasłaniały zraszacze i trzeba też podlewać ręcznie. Drzewa liściaste dają jednak większy cień niż sosny, w dodatku mój las jest dość rzadki, więc widocznie światła trawie wystarcza.
Trawnik ma już 5 lat i co roku na wiosnę jest wertykulowany i wygrabiony, co tydzień skoszony, ale kosiarką bez kosza, nawóz sypalismy różny, ostatnio chyba lubofoska. Wysiewaliśmy mieszankę traw a co roku robimy dosiewki. Tam gdzie zraszacz nie sięgał (głównie na obrzeżach, lub po prostu zbyt piaszczysto było to w zależności od potrzeby doprawialiśmy ziemię lub pod nieobecność eMa poszerzałam troszkę rabatę
Na Twoim miejscu nie robiłabym nic na siłę, bo skoro jest zero trawy to znaczy, że nawet jak będziesz dbać to ona będzie, ale niezbyt efektowna i lepeiej pomyśleć nad czym co zastąpi trawnik.
A skoro mowa już o trawniku. Wiosną pozbyłam się z trawnika ręcznie, a dokładniej nożem do szparagów mniszka pospolitego, ale zaczaiły się na niego jeszcze dwa chwasty: koniczyna i bluszczyk kurdybanek. Danusia pisała, że na koniczynę dobry będzie biofix, a czy ktoś zna skuteczny środek na bluszczyk?
Stanowczo jesteś zbyt spostrzegawcza
P.S. Paulinko dziękuję za kryptoreklamę u Alicji