Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

kachat 15:46, 06 lis 2014

Anka, bo ja nie mam o czym pisać u siebie Pytań żadnych specjalnie nie mam, a jak mam to bezpośrednio osoby "wyspecjalizowane" pytam, i tak jakoś pajęczynami mój wąteczek zaczął zarastać... Do ciebie i Ewki teraz zato systematycznie zaglądam w poszukiwaniu inspiracji Dobra, idę do siebie coś skrobnąć
Mathildis 17:12, 06 lis 2014

Dziś w ogrodzie tylko 0,5h - zdążyłam związać trawy i usunąć wszystkie jednoroczne, które jeszcze kwitły, pozbierać trochę liści i... zrobiło się ciemno...

z prac koniecznych zostało
* nadal posadzenie 30 tulipanków
* zadołowanie konwalii
* nadal grabienie trawnika
* zebrać nasiona funkii - dziś zajrzałam, że są gotowe do zbiorów
* jeżeli nie zacznie padać to podlać jeszcze RH
* wyczyścić i zakonserwować narzędzia ogrodnicze

Kancików, sadzenia innych niż tulipany, cięcia, pielenia itp. na ten rok już nie planuję
Mathildis 17:12, 06 lis 2014

kachat napisał(a)
Anka, bo ja nie mam o czym pisać u siebie Pytań żadnych specjalnie nie mam, a jak mam to bezpośrednio osoby "wyspecjalizowane" pytam, i tak jakoś pajęczynami mój wąteczek zaczął zarastać... Do ciebie i Ewki teraz zato systematycznie zaglądam w poszukiwaniu inspiracji Dobra, idę do siebie coś skrobnąć

widzisz jak chcesz to potrafisz
hanka_andrus 19:35, 06 lis 2014

Na zimę tez kancików nie robię, I tak deszcz powymywa moją robotę, a oglądających przez zimęnie będzi. Chyba,że dzikie zwierzęta
A z prac innych, to chyba Twój spis u siebie powieszę do wykorzystania.
Pozdrawiam.
pasjonatkaam... 22:20, 06 lis 2014

Mathildis napisał(a)
Ach wiesz Agnieszko,
po pierwsze przed chwilką u Ciebie po cichutku byłam,
po drugie... odpisując dziewczynom miałam podobne myśli, że choć nie jestem w stanie mieć idealnie wypielęgnowanego ogrodu, to uwielbiam jego zapach po deszczu... i to w danym momencie mi wystarcza, dopiero po chwili zauważam igły, chwasty i te wszystkie inne rzeczy, które powinnam zrobić.
Często używamy tu na ogrodowisku słowa "zazdraszczam" (ja również) a od jakiegoś czasu taka mnie nachodzi refleksja, że oczywiście trzeba dążyć do spełnienia marzeń, ale nie kosztem tych chwil kiedy powinniśmy zachwycać się tym co już mamy... sama jestem ciekawa czy w przyszłym roku pozwolę sobie na docenianie

Przypomniało mi się zdjęcie mojego wuja zrobione kilka, może kilkanaście lat temu gdzieś w białostockim. Na zdjęciu siedzi na krześle pod drzewem i czyta książkę ... wokół nieskoszona trawa, niesfornie rosnące krzewy... sama natura... ze zdjęcia bije błogi spokój... a wujowi nic więcej nie potrzeba ... Zdjęcie bardzo proste, niczym specjalnym się nie wyróżniające, pewnie część osób uznałoby je za nieciekawe, a zrobiło na mnie takie wrażenie, że do dziś je pamiętam...
W innym bardziej zadbanym ogrodzie nie byłoby tego efektu - piękne rośliny odwróciłyby uwagę od atmosfery na zdjęciu... wuja docenia ten błogi spokój i jeździ w tamto miejsce co roku na kilkanaście dni, by poczytać, odpocząć, a ja.... ja nie pamiętam kiedy ostatnio na chwilę przysiadłam... o poczytaniu książki w ogrodzie nie wspomnę...

Bardzo,bardzo,bardzo podoba mi się to co napisałaś o wujku i Jego ogrodzie.Widać,że kochasz naturę i uważam ,ze to Twoje miejsce,ten Twój ogród jest właśnie taki jaki powinnaś mieć,naturalny,pachnący,swobodny,Nie narzucaj mu tego co mu nie służy,nie walcz na siłę z chwastami,kochaj go tak jak te piękne wiewiórki których to ja Ci "zazdraszczam".
Masz miejsce wyjątkowe.Nikomu nie musisz zazdrościć ani wkręcać się w ogrodowe trendy,kanciki,strzyzone formy i wszytsko "pod linijkę" To sa ogrody wykreowane od A do Z ,nie ma w nich właśnie tego ...klimatu ze zdjęcia.Ogród słuzy nam a nie my ogrodowi.Trzymam kciuki za Twój azyl
pasjonatkaam... 22:45, 06 lis 2014

pozdrawiam grujecznikiem
aga_pe 09:30, 07 lis 2014

Ania, znalazłam w końcu przepis

Przepis na masę solną z klejem do tapet:
- 1 szkl. mąki,
- 1 szkl. soli,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka kleju do tapet (w proszku)
- ½ szkl. wody (mniej więcej)

Masę dodatkowo barwię barwnikami spożywczymi. Zaoszczędza to czasu przy "masówce"
Po wyschnięciu lakieruję
polinka 13:06, 07 lis 2014

Cebulowych i ja jeszcze nie mam posadzonych...Nie mam weny
kachat 13:13, 07 lis 2014

I jak tam dziś z robotą..? Mnie zostało już tylko zgrabienie igieł ze ścieżek i trawnika, zakopczykowanie róż i powiązanie w snopki miskantów. Jak dobrze pójdzie to może jeszcze dam radę posadzić ukorzenione hortensje pnące, chyba w ziemi będą miały większe szanse przeżycia niż w doniczkach...

Też zebrałam trochę nasion funkii - siedzą teraz w lodówce i czekają na styczeń. Posiałam zato RH i paprocie Pewnie wiele w tego nie wyjdzie, ale ile emocji w oczekiwaniu na wschody itd.
Pszczelarnia 15:28, 07 lis 2014

Ładnie w tym Twoim lesie. Z charakterem.
Wuj pod drzewem z książką.