Do tej pory sadziłem na działce ramy - drzewa i krzewy. Teraz czas na nowe obszary jednym z nich są róże, drugim byliny. Starałem się sadzić rośliny w sposób harmonijny czy też naturalistyczny.
Teraz przyszła kolej na zagospodarowanie miejsca, które jest prawie niewidoczne z innej części działki. Znajduje się przy altanie i jest otoczone żywopłotem z tuj i cisów. Można się tam dostać tylko przechodząc przez otwartą altanę. W środku tego wydzielonego obszaru jest placyk 5x5m z kostki brukowej o jasnej tonacji melanż. Początkowo chciałem to miejsce obsadzić harmonijnie łącząc biały fioletem, to by było gustowne ale z czasem odszedłem od tego pomysłu. Teraz chcę by to miejsce różniło się od pozostałej części działki było energetyzujące i dające takiego przysłowiowego pozytywnego kopa. Posadziłem różne hortensje, planuje także róże i byliny. Niestety zwłaszcza w tych dwóch ostatnich nie szczególnie się orientuję. Jako, że to miejsce ma być pozytywne i ciepłe w odbiorze muszę dobrać odpowiednie gatunki. Bardzo mi się podoba zestawienie, w którym dominować będzie kolor pomarańczowo lub pomarańczowo-czerwony uzupełniony żółtym i fioletowym. Ponieważ chcę aby to były rośliny kwitnące latem myślałem o:
lawendzie, rudbekii, na tle dzielżana moerheim beauty
lub
Szałwii omszonej, tawule, które wyścielą pierwszy plan pod nogami róży
Które zestawienie będzie bardziej efektowne, nietrudne do pielęgnacji?
Może są lepsze opcje, które dadzą taką barwę, da się to zrobić prościej i ładniej?
Gleba jest przepuszczalna, piaszczysta, ale żyzna.Warstwa urodzajna jest dość duża około 40-50 cm. Stanowisko jest słoneczne - tzn od wschodu zacienione przez cisy, które będą wspomnianym tłem, ale od zachodu przylega do kostki co gwaratuje słoneczną wystawę. Miejsce, które jest do dyspozycji ma długość około 5 metrów. Szerokość jest zmienna od około 2 metrów po lewej stronie do 3 metrów po prawej.