Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Beata1 13:19, 23 sty 2017

Tak myślałam! Zależy mi aby zimą ta rabata też była w miarę ładna. Jedynie zastanawiałam się czy zostawić układ zimozielonych taki jak jest czy jednak coś zmienić?
Myślałam również o szpalerze z cisu z tyłu rabaty lub o obwódkach bukszpanowych.
Nett 14:45, 23 sty 2017

Beata1 napisał(a)
Tak myślałam! Zależy mi aby zimą ta rabata też była w miarę ładna. Jedynie zastanawiałam się czy zostawić układ zimozielonych taki jak jest czy jednak coś zmienić?
Myślałam również o szpalerze z cisu z tyłu rabaty lub o obwódkach bukszpanowych.

Obwódki bukszpanowe jak najbardziej, zasłonią nogi różom i wprowadzą ład, ale myslę, że najlepiej doradziłabym Ci w tym Danusia.
Lunarii 11:51, 25 sty 2017

Do tej pory sadziłem na działce ramy - drzewa i krzewy. Teraz czas na nowe obszary jednym z nich są róże, drugim byliny. Starałem się sadzić rośliny w sposób harmonijny czy też naturalistyczny.

Teraz przyszła kolej na zagospodarowanie miejsca, które jest prawie niewidoczne z innej części działki. Znajduje się przy altanie i jest otoczone żywopłotem z tuj i cisów. Można się tam dostać tylko przechodząc przez otwartą altanę. W środku tego wydzielonego obszaru jest placyk 5x5m z kostki brukowej o jasnej tonacji melanż. Początkowo chciałem to miejsce obsadzić harmonijnie łącząc biały fioletem, to by było gustowne ale z czasem odszedłem od tego pomysłu. Teraz chcę by to miejsce różniło się od pozostałej części działki było energetyzujące i dające takiego przysłowiowego pozytywnego kopa. Posadziłem różne hortensje, planuje także róże i byliny. Niestety zwłaszcza w tych dwóch ostatnich nie szczególnie się orientuję. Jako, że to miejsce ma być pozytywne i ciepłe w odbiorze muszę dobrać odpowiednie gatunki. Bardzo mi się podoba zestawienie, w którym dominować będzie kolor pomarańczowo lub pomarańczowo-czerwony uzupełniony żółtym i fioletowym. Ponieważ chcę aby to były rośliny kwitnące latem myślałem o:

lawendzie, rudbekii, na tle dzielżana moerheim beauty

lub

Szałwii omszonej, tawule, które wyścielą pierwszy plan pod nogami róży

Które zestawienie będzie bardziej efektowne, nietrudne do pielęgnacji?

Może są lepsze opcje, które dadzą taką barwę, da się to zrobić prościej i ładniej?

Gleba jest przepuszczalna, piaszczysta, ale żyzna.Warstwa urodzajna jest dość duża około 40-50 cm. Stanowisko jest słoneczne - tzn od wschodu zacienione przez cisy, które będą wspomnianym tłem, ale od zachodu przylega do kostki co gwaratuje słoneczną wystawę. Miejsce, które jest do dyspozycji ma długość około 5 metrów. Szerokość jest zmienna od około 2 metrów po lewej stronie do 3 metrów po prawej.

asiak 19:38, 26 sty 2017

Gardenarium napisał(a)

W walec (pionowe ścianki boczne) albo wrzeciono (wypukłe ścianki).

Włączyć w rabatę.

Danusiu, pewnie moje pytanie gdzieś umknęło
Napiszesz mi na jaką wysokość ciachnąć tego cisa i kiedy?
Z góry dziękuję
Gardenarium 20:44, 26 sty 2017

Na taką mniej więcej, albo pół metra wyżej. W kwietniu, przed puszczeniem.

a wrzeciono wygląda tak

Instagram Ogrodowiska
asiak 20:51, 26 sty 2017

Danusiu, bardzo Ci dziękuję
Już zapisuję do zeszytu działkowego
Ananasek 22:04, 26 sty 2017

"zimowe pytanie" do doświadczonych ogrodników:
- czy jest jakaś szkoła zakładania rabat pod okapem dachu? Tak by w zimie padający śnieg nie połamał np. zimozielonych nasadzeń? Robimy rabatę wąską, której nie dosięgnie spadający śnieg, ...czy może być szeroka ale w miejscu gdzie jest największe zagrożenie dla roślin sadzimy coś np.zamierające na zimę, bądź jednoroczne?
Gardenarium 22:07, 26 sty 2017

Szkoły nie ma. Każdy patrzy swojego dachu. Obserwuj i zaznaczaj kijkami, gdzie spada śnieg. W każdym ogrodzie jest inaczej, wszak nachylenie dachu różne i powierzchnia różna. Potem sadź zgodnie z obserwacjami.

Instagram Ogrodowiska
asiak 20:01, 27 sty 2017

Danusiu, czy mam się tego pozbyć?

Z drugiej strony

Ewik 23:15, 27 sty 2017

Również i ja zwracam sie o podpowiedz czym wypełnić ten róg ? . Murek pod brzozami obsadzony jest trzmieliną , trawami , rozchodnikami , krwawnikiem . Przed zimą powstała dalsza cześć murku , narazie są tam rozchodniki , bedą podobnie jak pod brzozami trzmieliny, trzcinniki krótkowłose , niższe trawki . Mam problem z rogiem , jakoś pusto tam i zastanawiam sie co dosadzic.Pierwotnie myslałam o brzozie , ale teraz skłaniam sie bardziej do trzmieliny na pniu .
Wszelkie podpowiedzi mile widziane
ponizej fotki :
czerwiec

zima