Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

sylwik69 11:44, 28 sty 2017

Na wiosnę przymierzam się do stworzenia zielonych ram ogrodu i mam dylemat jesli chodzi o żywopłot z lewej,południowej strony budynku.Zywopłot byłby posadzony na brzegu stromej skarpy,sąsiedzi znacznie oddaleni,widok z okien kuchennego i salonu.Czy choina kanadyjska będzie tu odpowiednia? proszę o Wasze sugestie i propozycje nasadzeń
Widok od strony ogrodu

Pas ziemi ok 6-7 m do skarpy

Moje wyobrażenie tego miejsca
Madlenn 16:11, 28 sty 2017

A ja mam takie bardzo ogólne pytanie... chciałam się dowiedzieć jak najlepiej jest rozplanować rabaty wzdłuż ogrodzenia.

Moj ogród w tym momencie to w zasadzie sam trawnik dopiero co zamieszkaliśmy w domku i bardzo chcę się nim na wiosne zająć. Wymarzyłam to sobie tak aby dom był otoczony zielenią i tu mam już w kostce zostawione podłużne otwory na zielone rabaty przy elewacji, póżniej roztacza się kostka -podwórko ścieżki wokól domu i taras i wzdłuż tej kostki również "pójdą" pasy zieleni, następnie całe to centrum będzie okalał trawnik który zakończy się przy ogrodzeniach gdzie znów będą rabaty wzdłuż tego ogrodzenia. chciałabym aby wyglądało to porządnie i dosyć regularnie.

Mąż chce kolo domu "spokój" a ja chce ogród i to jedyne wyjście aby nas pogodzić. On będzie miał swoj pusty trawnik a ja swoje rabaty

Działka ma 20 arów i jest to niezupełnie regularny prostokąt- i tu moje pytanie: czy planując te zewnętrzne przyogrodzeniowe rabaty należy wyznaczać obszar-pas np o 2metrowej szerokości wzdłuż ogrodzenia i wtedy jest to regularna obwódka ogrodu czy też lepiej będzie wyglądać jeśli rozmierzymy te zewnętrzne rabaty tak aby całe centrum działki czyli dom stojący w pobliskich rabatach z okalającym go trawnikiem leżał w równym prostokącie tego właśnie trawnika a te zewnętrzne rabaty już nie są wtedy takie regularne tylko np jeden róg tworzy bardziej rozwarty kąt a drugi np prosty w jednym miejscu pas ma szerokość 2m a w innym 1 a w jeszcze innym 3.

Bardzo bardzo proszę o odpowiedz.
Madlenn 16:30, 28 sty 2017

Na poniższym zdjęciu baaaardzo uproszczonego planu widac co miałam na myśli
Madlenn 16:31, 28 sty 2017

Madlenn 16:33, 28 sty 2017

na górnym rysunku widać że trawnik tworzy równy prostokąt na którym stoi dom z kostką i malutkimi rabatkami przy elewacjach i kostce a zewnętrzne przyogrodzeniowe rabaty nie są równe.
Natomiast dolne zdjęcie to równe otoczenie działki rabatami wzdłuż ogrodzenia. Jak jest dobrze? jak się robi? jak powinno być?

Bardzo proszę o odpowiedż. pozdrawiam!!
Gardenarium 16:59, 28 sty 2017

Zrób lepszy rysunek z domem i kostką. Równo i ładnie i zdjęcie ładne Na tym szkoda rysować. Bo krzywo narysowane jest Bez rabat zrób rysunek, tylko działka, dom i kostka.

Źle myślisz

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:26, 28 sty 2017

Ewik napisał(a)
Również i ja zwracam sie o podpowiedz czym wypełnić ten róg ? . Murek pod brzozami obsadzony jest trzmieliną , trawami , rozchodnikami , krwawnikiem . Przed zimą powstała dalsza cześć murku , narazie są tam rozchodniki , bedą podobnie jak pod brzozami trzmieliny, trzcinniki krótkowłose , niższe trawki . Mam problem z rogiem , jakoś pusto tam i zastanawiam sie co dosadzic.Pierwotnie myslałam o brzozie , ale teraz skłaniam sie bardziej do trzmieliny na pniu .
Wszelkie podpowiedzi mile widziane
ponizej fotki :
czerwiec

zima

Płot daje po oczach. ja bym go całkowicie zasłoniła. Naszybciej i najprościej - bluszczem, od razu rozpinaj, w szpary dawaj śrubkę i do śrubki przywiązuj.

Jak szeroka jest ta rabata. Masz z góry rzut?

Murek trzeba złagodzić zwisającym płaszczem irgi 'Mooncreeper'.

Na płot bluszcz, od razu niknie i go nie widać. Białe miskanty, srebrne miskanty, trzmieliny proste i łądne kulki na pniu, dwa większe drzewa z koroną nad płotem. Nieco tę rabatę zrównoważą, bo na niej za małe (za niskie) sa te rośliny.

I zobacz, od razu robi się ładniej.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:29, 28 sty 2017

sylwik69 napisał(a)
Na wiosnę przymierzam się do stworzenia zielonych ram ogrodu i mam dylemat jesli chodzi o żywopłot z lewej,południowej strony budynku.Zywopłot byłby posadzony na brzegu stromej skarpy,sąsiedzi znacznie oddaleni,widok z okien kuchennego i salonu.Czy choina kanadyjska będzie tu odpowiednia? proszę o Wasze sugestie i propozycje nasadzeń

Moje wyobrażenie tego miejsca

Dobrze sobie wyobrażasz, kwestia choiny, jest jasnozielona i trzeba gęsto posadzić i ciąć. Dowolny żywopłot będzie dobry. Aby go strzyc tak, jak narysowałaś.

Ścieżkę oddalić od domu i zrobić przy tarasie rabatę min. metr.

Instagram Ogrodowiska
asiak 19:19, 28 sty 2017

Danusiu, proszę napisz mi, co z tym zrobić? Bo nie wiem, jak to traktować? Czy jako szkarady do wyrzucenia, czy może zostać?

SlonecznyOgrod 19:50, 28 sty 2017

Witam Pani Danusiu. Idę do Pani bo u mnie na wątku bez odezwu.
Przy powstawaniu mojego ogrodu, teren wyrównaliśmy, została nawieziona czarna ziemia, trawa zasiana. Sadziliśmy drzewka tak aby zapełnić pustą przestrzeń, więc rozmieszczaliśmy je luźno po całości. Nie tworzyliśmy grupowych nasadzeń. Teraz już wiem, że to błąd. Na dodatek mój M zaplanował dwa wjazdy, jeden główny do garażu, a drugi wjazd roboczy (dojazd do szamba i z opałem). A żeby nikt nie wjeżdżał na trawnik M zaplanował tuje przy obu wjazdach całe rzędy i tak powstało 5 rzędów. W tamtym roku jeden rząd zaczęłam przerzedzać co drugą wykopywałam (widać to na ostatnich zdjęciach po prawej).
Od drogi nie mam ogrodzenia, chcę się trochę zastawić roślinami. Mam kupioną wąską pergolę, do której planuję zamontować deski żeby powstała ławeczka. Te drzewka, które tam widać to drzewka owocowe i kasztanowiec na środku trawnika bliżej domu.I tu mam pytanie co dać od drogi, jaką rabatę, jak szeroko i jakie rośliny?

Jakie Pani widzi rozwiązanie.

Niektóre zdjęcia są z poprzednich sezonów.

Powyżej spojrzenie z drugiej strony- od drogi.

Ostatnie zdjęcie od drogi- to zdjęcie jest aktualne, do tych trzech tujek dołączyła jedna na pniu. Obok okryta hortensja.