Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

13:13, 30 sty 2017
Dziękuję Danusiu a czy anabelki poradzą sobie?
Gardenarium 13:30, 30 sty 2017

Wszystko zależy jednak ile tego światła. Mogą mieć liście, a nie kwitnąć. Ja mam tak z niektórymi hortensjami pod domem Anuli.

Kurczaki a może w końcu karłowe różaneczniki Np. Fantastica z pachysandrą, pH już nieistotne. Runianka będzie rosła.

Instagram Ogrodowiska
14:27, 30 sty 2017
Gardenarium napisał(a)
Wszystko zależy jednak ile tego światła. Mogą mieć liście, a nie kwitnąć. Ja mam tak z niektórymi hortensjami pod domem Anuli.

Kurczaki a może w końcu karłowe różaneczniki Np. Fantastica z pachysandrą, pH już nieistotne. Runianka będzie rosła.

Danuś, od rana latem troche słońca i od 17 po południu do wieczora
16:42, 30 sty 2017
Danusiu a co mogę dać za kulkami z trzmieliny emerald gold, pomiedzy planuje bordową żurawkę, a co wyższego za nimi pasuje z tyłu? Słońce od południa do wieczora.
Madlenn 18:21, 30 sty 2017

U mnie przed domem na tych rabatkach warunki podobne jak u Moniki,
Pani Danusiu te rady są tak cenne dla takiego laika jak ja.. naprawde..
To co by Pani polecała bukszpan czy różaneczniki lepiej? Postwie na jeden gatunek, może bukszpan lepszy bo kwitnące mogą mi tam słabo kwitnąć, bardzo cciałm wysadzić tam dużo cebul tulipanów żeby na wiosne było zachwycająco przed domem- uda się?
a czy trawy jakieś się w takich warunkach udadzą ? jesli tak to jakie gatunki szukać? wsadziłabym pomiędzy trzy stożki bukszpanów.

A jeśli postawie na te stożki to jak? - jednakowej wysokości czy inaczej: malejąco do wejścia ? rosnąco do wejścia?
asiak 12:08, 31 sty 2017

Danusiu... moja następna prośba
Wiosną będę tworzyć rabatę z różanecznikami w kolorze różowym (?)
Przed nimi chcę posadzić róże Lavender Ice. Co wsadzić przed różami, żeby pasowało wszystko?
Słońce od rana, około godziny 13 rabata wchodzi w cień.
Bardzo proszę o radę
Gardenarium 12:19, 31 sty 2017

Moim zdaniem róże nie pasują do różaneczników Pasują wrzosy, wrzośce, azalie, turzyce, pachysandra, zawilce, paprocie, karłowe iglaki, z drzew wiśnie japońskie, ale róże..no nie wiem.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 12:21, 31 sty 2017

Madlenn napisał(a)
U mnie przed domem na tych rabatkach warunki podobne jak u Moniki,
Pani Danusiu te rady są tak cenne dla takiego laika jak ja.. naprawde..
To co by Pani polecała bukszpan czy różaneczniki lepiej? Postwie na jeden gatunek, może bukszpan lepszy bo kwitnące mogą mi tam słabo kwitnąć, bardzo cciałm wysadzić tam dużo cebul tulipanów żeby na wiosne było zachwycająco przed domem- uda się?
a czy trawy jakieś się w takich warunkach udadzą ? jesli tak to jakie gatunki szukać? wsadziłabym pomiędzy trzy stożki bukszpanów.

A jeśli postawie na te stożki to jak? - jednakowej wysokości czy inaczej: malejąco do wejścia ? rosnąco do wejścia?

Kule na pniu, stożki stracą liście i będą gołe gałązki. A pod kulami jest oddech i masz miejsce na kwiaty i trawki.

Instagram Ogrodowiska
asiak 12:31, 31 sty 2017

Gardenarium napisał(a)
Moim zdaniem róże nie pasują do różaneczników Pasują wrzosy, wrzośce, azalie, turzyce, pachysandra, zawilce, paprocie, karłowe iglaki, z drzew wiśnie japońskie, ale róże..no nie wiem.

Ojej... dziewczyny "różanecznikowe" sadzą róże, więc myślałam, że będzie ok
Róże zamówione
Muszę przemyśleć w takim razie. Dziękuję Ci Danusiu bardzo
asiak 13:30, 31 sty 2017

Gardenarium napisał(a)

Danusiu, skoro tak mówisz, to różyczki pójdą w inne miejsce. Już znalazłam dla nich miejscówkę Będą zadowolone