Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

madeczkam 17:45, 20 lip 2017

as1112 napisał(a)

Witajcie,

chciałabym prosić o poradę w tworzeniu podwyższonej rabaty.

Jakie rośliny mogłabym posadzić pod planowanymi klonami globosum, wzdłuż ogrodzenia ?
Cały ogród planuję raczej w minimalistycznym tonie. Na bocznych rabatach będą hortensje, trawy, lawendy i bukszpany. Tu pewnie mogłabym iść w tym samym kierunku ale nie wiem czy nie będzie zbyt monotonnie.

Rabata ma szerokość 180 cm i długość 1300 cm.

Myślałam o szpalerze z miskanta, np. silberspinne, 4-5 klonów globosum, przed nimi może sosny varella, turzyce, lawenda, bukszpany, czosnki ozdobne, róże fairy? Jak to skomponować, po ile sztuk?

Projektantka zaproponowała brzozy i cały rząd różaneczników Królowa Jadwiga, do tego tojeść rozesłaną ale boję się, że brzozy będą za wielkie i słabo osłonią przed sąsiadami a rh będą chorować. Ona twardo trzyma się tego projektu a ja się waham i raczej wolałabym iść w swoim kierunku. Co Wy na to?

brzozy wielkie drobne listka gubic beda chyba masz racje miskant silberspinne bedzie ok mam polecam dla mnie najpiekniejszy
madeczkam 17:48, 20 lip 2017

A_gawa napisał(a)
Witajcie! Mam problem z mocowaniem drzewek do palików. Chciałabym mocować drzewko tylko do jednego palika. Czym mocować do palika? Widziałam jakieś takie szerokie liny czy tkaniny-gdzie to mogę kupić?

raczej stosuje sie 2 paliki o mocowania zapytaj w sklepie ogrodniczym szkółce itp
asiulka 17:52, 20 lip 2017

Witam jestem pod wrażeniem jaki macie dar do projektowania tych przepięknych rabat i proszę o pomoc na środku tzn przy trzmielinie chciała bym zrobić rabatę ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać i co tam posadzić może ktoś coś podpowie? na bokach po obu stronach są róże a przy trzmielinie posadzone są 3 irgi. Może na bokach by coś zmienił co o tym myślicie?
asiulka 17:54, 20 lip 2017

A oto teren do popisu o którym przed chwilą pisałam
Fama 19:34, 20 lip 2017

as1112 napisał(a)

Witajcie,

chciałabym prosić o poradę w tworzeniu podwyższonej rabaty.

Jakie rośliny mogłabym posadzić pod planowanymi klonami globosum, wzdłuż ogrodzenia ?
Cały ogród planuję raczej w minimalistycznym tonie. Na bocznych rabatach będą hortensje, trawy, lawendy i bukszpany. Tu pewnie mogłabym iść w tym samym kierunku ale nie wiem czy nie będzie zbyt monotonnie.

Rabata ma szerokość 180 cm i

Myślałam o szpalerze z miskanta, np. silberspinne, 4-5 klonów globosum, przed nimi może sosny varella, turzyce, lawenda, bukszpany, czosnki ozdobne, róże fairy? Jak to skomponować, po ile sztuk?

Projektantka zaproponowała brzozy i cały rząd różaneczników Królowa Jadwiga, do tego tojeść rozesłaną ale boję się, że brzozy będą za wielkie i słabo osłonią przed sąsiadami a rh będą chorować. Ona twardo trzyma się tego projektu a ja się waham i raczej wolałabym iść w swoim kierunku. Co Wy na to?

Miskant nie da Ci całorocznej zasłony.Może cisy dać. Z brzozami ładnie się prezentuje bordowy berberys- też dobry na żywopłoty
ola12 19:42, 20 lip 2017

Witam - madeczkam.Proponujesz przy ogrodzeniu trawy a przed nimi iglaki na pniu -dobrze zrozumiałam ?Mam miskanty zebrinusy. Zaraz zobaczę Twoje trawy.Dopiero przyszłam z pracy dlatego dopiero teraz odpisuje i dzięki za zainteresowanie. Masz może jeszcze jakieś propozycje?
asiulka 20:08, 20 lip 2017

Pomoże ktoś? Będę wdzięczna za jakies rady
madeczkam 21:14, 20 lip 2017

ola12 napisał(a)
Witam - madeczkam.Proponujesz przy ogrodzeniu trawy a przed nimi iglaki na pniu -dobrze zrozumiałam ?Mam miskanty zebrinusy. Zaraz zobaczę Twoje trawy.Dopiero przyszłam z pracy dlatego dopiero teraz odpisuje i dzięki za zainteresowanie. Masz może jeszcze jakieś propozycje?

jezeli chcesz przy ogrodzeniu trawy to proponuje trzcinnik karlforester posadzony na przemian tył przod on szybko rusza wiosna w czerwcu ma ponad 150 - 160 i juz kwitnie jest przepiekny
Visterio 21:50, 20 lip 2017

Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu zadaje to pytanie ale nie znalazłem bardziej podobnego tematu. Planuje wykonać chodniczek z gotowych bloczków betonowych wtapianych w trawnik jednak fragment a konkretnie 4 sztuki będą przebiegały przez rabatę wysypana kora. Tutaj moje pytanie czy osadzać te płyty na zaprawie betonowej czy wystarczy osadzić na podsypce piaskowej. Docelowo będą obsypane kora wiec nie wiem czy nie będzie to zbytnio pływało?
madeczkam 22:43, 20 lip 2017

asiulka napisał(a)
Pomoże ktoś? Będę wdzięczna za jakies rady

plac ogromny az prosi sie o jakies duze rosliny krzewy drzewa to moze z jednej strony dac szpaler miskanta sirene lub silberspinne na srodku jakies okazałe drzewo podsadzone np rozplenica dookoła na brzegach kora a na niej liliowce jeżówki hortensje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies