Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

ola12 02:50, 18 lip 2017

Dobry wieczór, a może Dzień dobry. Dziewczyny pomóżcie mi zagospodarowac ten kawałek rabaty. Wszystko jest do przesadzenia prócz hortensji i tui. Myślę o 3 iglakach na pniu o sosnie lub świerku glacua globasa ,między pniami cis semperaurea ,czy to ma sens?Może macie jakieś pomysły?

ola12 03:08, 18 lip 2017

Witam serdecznie. Dziewczyny pomóżcie mi zagospodarowac ten kawałek rabaty przy trzech przęsłach ogrodzenia. Wszystko jest do przesadzenia, zostaje tylko hortensja i tuja.Myślałam o 3 iglakach na pniu sośnie lub świerku glacua globasa a za nimi niski źywopłocik z cisa semperaurea. Na tym kończą się pomysły.Może nasuwa się Wam jakiś pomysł? Z góry dziękuję.
ola12 03:10, 18 lip 2017

Przepraszam za zamieszanie, ale dwa razy mi się wcisło.
Iwona100 22:12, 19 lip 2017

madeczkam - dziękuję za radę .Tak jakoś przyszło mi do głowy,że może zmienię liliowce na coś innego, chociaż je lubię w tym miejscu. Zatem liliowce zostają.
Pozdrawiam
madeczkam 08:42, 20 lip 2017

Iwona100 napisał(a)
madeczkam - dziękuję za radę .Tak jakoś przyszło mi do głowy,że może zmienię liliowce na coś innego, chociaż je lubię w tym miejscu. Zatem liliowce zostają.
Pozdrawiam

lilioewce to teraz bardzo modna roślinka są piekne nawet jak nie kwitna uważam że muszą zostać dobrze im tam
madeczkam 08:46, 20 lip 2017

ola12 napisał(a)
Dobry wieczór, a może Dzień dobry. Dziewczyny pomóżcie mi zagospodarowac ten kawałek rabaty. Wszystko jest do przesadzenia prócz hortensji i tui. Myślę o 3 iglakach na pniu o sosnie lub świerku glacua globasa ,między pniami cis semperaurea ,czy to ma sens?Może macie jakieś pomysły?

a czy masz u siebie miskanty? jezeli nie polecam szpaler z miskanta silberspinne albo gesto nasadzony trzcinnik karl forester ma ponad 150 juz w czerwcu pieknie zakwitajac jak dlamnie rewelacja
sylwik69 11:13, 20 lip 2017

madeczkam napisał(a)

a czy masz u siebie miskanty? jezeli nie polecam szpaler z miskanta silberspinne albo gesto nasadzony trzcinnik karl forester ma ponad 150 juz w czerwcu pieknie zakwitajac jak dlamnie rewelacja

U mnie także Silberspinne rośnie ładniej niż ML i potwierdzam,że jego liście skrzą się w słońcu,rozświetlają będę go rozsadzać,bo chcę go więcej w ogrodzie!
madeczkam 11:49, 20 lip 2017

sylwik69 napisał(a)

U mnie także Silberspinne rośnie ładniej niż ML i potwierdzam,że jego liście skrzą się w słońcu,rozświetlają będę go rozsadzać,bo chcę go więcej w ogrodzie!

jest piekny szczególnie jak kwitnie
A_gawa 12:44, 20 lip 2017

Witajcie! Mam problem z mocowaniem drzewek do palików. Chciałabym mocować drzewko tylko do jednego palika. Czym mocować do palika? Widziałam jakieś takie szerokie liny czy tkaniny-gdzie to mogę kupić?
as1112 16:20, 20 lip 2017

Witajcie,

chciałabym prosić o poradę w tworzeniu podwyższonej rabaty.

Jakie rośliny mogłabym posadzić pod planowanymi klonami globosum, wzdłuż ogrodzenia ?
Cały ogród planuję raczej w minimalistycznym tonie. Na bocznych rabatach będą hortensje, trawy, lawendy i bukszpany. Tu pewnie mogłabym iść w tym samym kierunku ale nie wiem czy nie będzie zbyt monotonnie.

Rabata ma szerokość 180 cm i długość 1300 cm.

Myślałam o szpalerze z miskanta, np. silberspinne, 4-5 klonów globosum, przed nimi może sosny varella, turzyce, lawenda, bukszpany, czosnki ozdobne, róże fairy? Jak to skomponować, po ile sztuk?

Projektantka zaproponowała brzozy i cały rząd różaneczników Królowa Jadwiga, do tego tojeść rozesłaną ale boję się, że brzozy będą za wielkie i słabo osłonią przed sąsiadami a rh będą chorować. Ona twardo trzyma się tego projektu a ja się waham i raczej wolałabym iść w swoim kierunku. Co Wy na to?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies