Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Fama 12:08, 08 wrz 2017

To najlepszy rzut z gory z okna jaki mogę zrobic:

widac na nim, że rabata jest nieco cofnięta w stosunku do murku.
Gardenarium 13:19, 08 wrz 2017

Rzut z góry, chodzi mi nie o zdjęcie, a o rysunek w skali.

A mnie o to chodzi z krótszą rabatą.

Instagram Ogrodowiska
Fama 16:26, 08 wrz 2017

Ładnie to wygląda. Nawet intuicyjnie troszkę tę moją rabatę przesunęłam w kierunku płotu, ale jednak za mało. Wstawiam rysunek w skali. Skróciłam tę rabatę powiedzmy o 1,5 metra więc jej aktualne wymiary to 2 m x 5,5 m.
Na rysunku istniejące nasadzenia. Przy pergoli trzy róże pnące: dwie różowe i jedna biała, a przed nimi lawenda. Z drugiej strony domu przy tarasie , jak i pod płotem są rabatki owocowe. Nie chcę z nich rezygnować, bo dzieciaki bardzi je lubią, a ich nie widać, bo są oddzielone od ogrodu kratkami.

Dziękuję Danusiu, że mi pomagasz. Czy myślisz, że te kolumnowe drzewa, które narysowałaś można by zastąpić nie za wysokim niebieskim iglakiem ? ( tylko się zastanawiam którym). Nie chciałabym, aby te posadzone borówki całkiem mi zasłoniło.

kariko 07:33, 10 wrz 2017

Witam,

na rabacie przed domem mam posadzone trzmieliny na pniu i miłorzęba, do tego obwódka z lawendy. Wszystko wysypane grysem. Chciałam dołożyć tam tulipany i czosnki. Tylko pytanie, czy one "przebiją się" przez kamienie? warstwa ok. 5 cm.
michalyy 16:55, 10 wrz 2017

Dzien dobry.

Bardzo prosze o pomoc. Chcialbym zrobic rabate o szerokosci 58cm. Czy zywotniki moge posadadzic posrodku rabaty tj. okolo 30 cm od podstawy ogrodzenia a 35 cm od siatki? Z gory dziekuje za odpowiedz. M.

Fama 20:30, 10 wrz 2017

Gardenarium napisał(a)

Danusiu, dorysowałas mi w ogrodzie te dwa liściaste drzewa i ...przyzwyczaiłam się do nich. Ptzestaje mi tu pasować zarowno pojedyncze drzewo,jak i niebieski iglak... One fajnie podkreślają oś widokową w moim ogrodzie. Można by cos tam ekstra.. tylko co? A te drzewa to mogłyby być ambrowce slender silhouette albo wisnie amonogawa? Ewentualnie cos o bordowych lisciach oprocz śliwy wiśniowej nigra, bo mam, co strasznie wielkie nie urośnie?

michalyy 20:48, 10 wrz 2017

Fama napisał(a)
To najlepszy rzut z gory z okna jaki mogę zrobic:

widac na nim, że rabata jest nieco cofnięta w stosunku do murku.

Czy moge prosic o informacje w jakiej odleglosci od ogrodzenia posadzone sa zywotniki? W jakiej odleglosci od siebie? M.
Fama 21:21, 10 wrz 2017

Sadzilam je w odległości 60 cm od siebie ( liczone od pnia do pnia). Niektórzy sadzą rzadziej, tylko dłużej trzeba czekać na efekt zrośnięcia. Od płotu chybs 40 cm
Fama 09:37, 11 wrz 2017

Gardenarium napisał(a)

Powiedzcie mi, proszę, czy Waszym zfaniem pomiedzy tymi drzewami pasuje lustro? Myslalam o akrylowym. Tam jest płot z siatki obsadzony bluszvzem.Boki lustra można by ukryć w bluszczu. Z tymże możnaby się było przeglądać w takim lustrze idąc ścieżką, a to raczej mankament... proszę o Wasze opinie
gosiacz22 21:14, 11 wrz 2017

Mam pytanie czy z boku domu od strony wschodniej dobrze będą wygladać wiśnie umbraculifera tak 3 sztuki. Chciałabym jeszcze w tym sezonie posadzić chociaż większe okazy a rabatami bardziej szczegółowo zając sie w przyszłym roku, żeby po prostu te większe drzewa już sobie rosły a mniejsze roślinki zasadzić w przyszłym roku

Tam jest tak 3 m szerokości ale mierzone od kostki do początku kory przy tujach. Z przodu nie robię tam na razie rabaty dlatego, że w planach jest zrobienie tam miejsca postojowego na drugi samochód, które jeszcze do końca nie wiadomo jak bedzie szło