Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Gabrysia_ 10:31, 16 lip 2015

Jejku ale u ciebie już busz
...rośliny jednak bardzo szybko rosną,a niedawno wszystko sadziłeś!
popcorn 10:45, 16 lip 2015

Jaki busz! Przecież ta bylinowa rabata to nowa jest??
Siewka liliowca? To tak się da?
malgorzata_s... 11:00, 16 lip 2015

Powiększenie bylinowej?? W którą stronę? Wydawało mi się że nie masz już miejsca.
Luki teraz trudne pytanie. Na tej rabacie pod ścianą z ciurkadełkiem wszystkie żurawki albo wyrosły i musiałam wykopać albo je spaliło i też musiałam wykopać.
Teraz rabata jest mdła bez koloru. co byś posadził w zamian co dawało by kolor cały czas?
Luki 11:48, 16 lip 2015

Agnieszko zależy między którymi bukszpanami Między tymi obok których rośnie lawenda to jest stipa wysiewana wiosną

Gabrysiu sam się dziwie jak to wszystko porosło, jednak przygotowanie gleby i dobre sadzonki robią bardzo dużo

Karolino tak to ta rabata, która wiosną dopiero była obsadzona, na żywo luki jednak widać... na szczęście bo miałbym problem z zagęszczeniem, a rosną tam rozplenice, które teraz nie są za duże.
Z liliowcami pewnie, zę tak się da, tak powstają wszystkie nowe odmiany. Przenosisz pyłek z jednego liliowca na pręcik drugiego i czekasz, aż zawiążą się nasiona. Oczywiście trzeba przestrzegać kilku zasad wiedzieć co się krzyżuje, np nie da się skrzyżować tetraploida z diploidem. Jak zbierzemy nasionka, trzeba wiosną wysiać i czekać aż zakwitną... w sumie to jest baaaaaardzo długi i obszerny temat

Gosiu bylinowa prawdopodobnie przesunie się na warzywnik bo to co jest w tym roku to już przesada, ja nie mam zamiaru się tym zajmować, podlewać i pielić bo nie mam na to czasu. Jak sobie o tym przypominam to aż się we mnie gotuje

Hmm coś co nie jest żurawką i daje kolor cały rok/sezon. Trudne wyzwanie, na pewno takie kryterium spełnia ciemny bodziszzek Midnight Reiter, ale po przekwitnięciu trzeba wyciąć kwiatostany za to liście ma bardzo efektowne. Kolejne to berberysy, ale to wiadomo tylko czerwone wytrzymują południowe słońce. Myślę i nie mogę wymyślić bo wszystko co mam zamiast żurawek jest zielone dla uspokojenia kolorów.
Jak mam dobrą pamięć to miałaś tam ciemne żurawki, więc może ten bodziszek, a dodatkowo ładnie kwitnie.
malgorzata_s... 12:00, 16 lip 2015

Bodziszek wytrzyma słońce? To ten co u Kasi widziałam chyba zgapiony od Ciebie? Śliczny jest
Dobra, myślę i pewno i tak żurawki wymyślę
Viola 13:20, 16 lip 2015

Luki napisał(a)
Troche bylinowej przy okazji

Kilka gratów i niepożądanych rzeczy w kadrze, ale...

Łukasz, normalnie mnie zatkało Chciałam jedno zdjęcie zacytować, ale nie wiedziałam, które wybrać, wszystkie bajkowe To nieprzyzwoite taką rabatę zrobić w parę miesięcy. Potrafisz cuda, myślę, że nawet tego tetraploida potrafiłbyś z diploidem skrzyżować. Nie wiem co one są , ale wyszło by piękne stworzenie
abiko 15:39, 16 lip 2015

Luki napisał(a)
Troche bylinowej przy okazji

Kilka gratów i niepożądanych rzeczy w kadrze, ale...

Łukasz.. pokaż tą cześć z jeżówkami, górny prawy róg? pięknie Ci wyszła ta rabata..
Mala_Mi 18:50, 16 lip 2015

Nie pamiętam co zostało się, a co wypadło z projektu rabaty... ale wyszło cudnie.
Mi się szalenie podoba I wcale nie widać, że to nówka-rabata
Dla mnie bomba ...i sześć z plusem
Luki 10:23, 17 lip 2015

Gosiu u mnie bodziszek rośnie na południowej wystawie, słońce cały dzień, żadnych przypaleń To właśnie ten co Kasia też kupiła

Violu bardzo mi miło, tego nie widać, ale sporo roślin na rabacie musi się jeszcze rozrosnąć patrząc z daleka tego nie widać, ale jak się podejdzie to widać np pojedyncze patyki jeżówek. Te które sadziłem w maju są piękne i gęste, te sadzone niedawno bardzo patykowate, ale pokładam duże nadzieje na przyszły rok

Agnieszko dokładnie w tym roku jest pysznogłówka, jeżówka i floks, ale tak się trafiło, że wszystko w podobnej tonacji i z bliska wygląda to gorzej, zrobię zdjęcie to pokaże

Aniu hortensje przeniesione w inne miejsce, lekko układ bylin zmieniony, weszło o jedną róże więcej, nie posadziłem w różach miskantów i nie będzie strefy cienistej pod drzewami bo takiej strefy nie ma i długo nie będzie. Śliwy są wysoko szczepione i dopiero po południu będą rzucały cień na część bylinową, ale myślę, że w przyszłość nawet dobrze bo kwiaty od popołudniowego słońca nie będą się przypalać.

Najważniejsze, że Twoja rada ze przedłużeniem bylin na łuk była najcenniejsza bo dzięki temu całość wygląda o wiele wiele lepiej

W przyszłym roku to już koniecznie musisz przyjechać ocenić na żywo a możliwe, że rabata będzie nawet troszkę większa
wojtas2101 21:30, 17 lip 2015

Nowa rabata gotowa,
Łukaszu zastanawiałem się co posadziłeś po prawej stronie rabaty pod płotem o czerwonych kwiatach ?