Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Sebek 21:03, 14 maj 2016

Fajne drzewsko

Oj tam, narzekacie na te targi - przynajmniej nie trzeba było chodzić za dużo
zawitka 21:10, 14 maj 2016

Ale drzewsko wsadzaj nich rośnie ha ha .
Luki 21:19, 14 maj 2016

Aniu tak w tym miejscu będzie jarząb, szczerze to już miałem dość szukania i jeżdżenia za drzewami, a ten był na mojej liście potencjalnych kandydatów. Drzewa miałbym już dzisiaj, ale lipa Green Globe,którą chciałem kupić była okropna, więc zabrałem dzisiaj siostrę za 'szmaty' żeby sama sobie wybrała co się jej podoba i z podanych propozycji wybrała właśnie tego jarzęba, jest olbrzymi i ma grubaśny pień, od razu zasłoni część domu sąsiada, a cena też sporo zaniżona bo większość stojących obok była mniej okazała

Anula taki wewnętrzny stres przed ogromnym drzewem bo nigdy takich dużych nie kupowałem

Justynko ja też niedawno prawie trzy metrowe graby sadziłem i już te wydawały mi się duże, obecne zakupy są sporo większe i okazalsze, nie powiem stresa mam ogromnego, ale efekt będzie od razu. Oby dotarły nieuszkodzone, bo uduszę kierowcę na miejscu

Gosiu oby tylko pasowało, na pewno będzie miało sporo miejsca na rośnięcie
Luki 21:21, 14 maj 2016

Sebek z drzewem okaże się jak posadzę
Ja tam z całego wyjazdu zadowolony, pieniądze w portfelu zostały, coś zobaczyłem, miło spędziłem czas i jeszcze na koniec okazyjnie korę kupiłem, czego chcieć więcej

Zawitko przyjedzie w poniedziałek więc jeszcze troszkę muszę na sadzenie poczekać
Madzenka 10:27, 15 maj 2016

Super spotkanie było a drzewa powołają na kolana Czekam na fotki po dostawie do ogrodu.

Co do roz napisze, ze Louis Odier zawsze jest jedną z najwczesniej kwitnacych róz wiec sie nie stresuj
Niestey róze maja to do siebie, ze porzadnie kwitna ok 2-3 sezonu. Moje młode tez wszystkie marne, zwłaszcza Austinki, te zdecydowanei potrzebują 3 sezonów. Tantau ciut lepiej juz w 2 sezonie są grube. Ale taka Astrid Grafin dostnie u mnie eksmisje i Gotehe też dostała żólta kartkę. Natomiast Ascoty az miło patrzec i Red Edn sadzone wiosna tłuściutkie. Wiec nie ma zadnej reguły, zalezy od podkładki i gatunku.
To co najważniesze to roze sa zarłoczne, moje teraz dostały druga dawkę nawozu, piewszą w marcu z azofoski , teraz yara milę a potem jeszcze raz w lipcu aby nabrały mocy na kolejne kwitnienie. I trzeba im lac dużo wody , bo musza sie porzadnie ukorzenić.
I pamietaj że Kindzi moje róze maja juz 3-4 sezon a niektore nawet więcej

Ps. Mam takie kilka egzemplarzy z wiosny,ze ledwie popękały im paki, tak juz z rozami jest
Zatem Łuki bez obaw, Munstead na pewno zakwitnie Tylko daj jej papu i wody. Jaka ty masz glebe? Bo moja glinę róze jednak lubia, bo dobrze trzyma wodę
Luki 11:06, 15 maj 2016

Marzenko róże u mnie rosną w najlepszym możliwym miejscu w ogrodzie, dawno przez kilka lat babcia miała kurki i tam był ich wychodek delikatnie mówiąc, później nie rosło tam nic poza chwastami przez kilkanaście lat. W całym ogrodzie ziemia jest piaszczysta, a w tym miejscu ładna gruzełkowata trzymająca wilgoć, na dodatek mają dość gęsto rozłożoną linię kroplującą.
Tak sobie myślę, że u mnie może to być spowodowane na prawdę zimnymi dwoma tygodniami kwietnia, gdzie temperatura codziennie spadała prawie do zera stopni i przymrozki swoje zrobiły, chociaż codziennie je okrywałem. To mogło znacząco spowolnić wegetację.
Róże dostały w zeszłym tygodniu azofoski, a na czerwiec przygotuję im gnojówkę z pokrzyw... już się zastanawiam gdzie ten smrodek ulokować
Najzabawniejsze u mnie jest to, że róże sadzone jesienią (Tantau) są największe i pełne wigoru.
Róże u Kindzi to mutanty, więc nawet nie mam co porównywać, ale jak je zobaczyłem i porównałem ze swoimi to taka lekka załamka była.
Stresuję się na te drzewa, ale płaskie miejsce gdzie łączy się mój ogród z siostry nabierze wysokości

Dodam, że w ciągu tygodnia chyba w końcu róże zaczęły jednak rosnąć, na szczęście nabywam coraz więcej pokory i cierpliwości do ogrodu
Kacha123 11:09, 15 maj 2016

Żałuję, że nie mogłam się z Wami spotkać, bo miło by było Cię poznać. Mam nadzieję, że jeszcze okazja się znajdzie.

Glediczja będzie Ci pięknie świecić i już taka ogromna
To czekam na pozostałe okazy
Pola 11:32, 15 maj 2016

Łukasz, zakupy drzewiaste super, róże u mnie też różnie rosną jedne mają pąki a inne już liście tylko że coś je podrzera i jeden oprysk już był drugi w tym tygodniu.
boguslawa_ma... 12:38, 15 maj 2016

Łukasz to mój jarząb przy twoim to miniaturka...ale małe też jest piękne....
Luki 14:29, 15 maj 2016

Kasiu na pewno będzie jeszcze okazja na spotkanie

Jolu cieszę się na drzewa, chociaż kusi mnie jeszcze olbrzymi Rohan Obelisk, ale jednak jest za drogi, nie będę tak szaleć

Bogusiu ty masz chyba szlachetniejszą odmianę, mój będzie pospolity, al kolumnowy

Mówiłem o bezstresowym ogrodniczkowaniu do teraz.... no i jak zwykle u mnie pojawiło się duże ryzyko przymrozku, nie mam tyle szmat, żeby okryć przynajmniej części roślin, chyba oszaleję przez te dwa dni.