Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

popcorn 15:45, 03 sie 2014

Wow jaka róża! A jaki wywód! Chylę czoła
pozdrawiam!
monteverde 15:54, 03 sie 2014

Agato pachnie ten Souvenir du docteur Jamain? bo sam kwiat jest delikatny i szlachetnie wygląda
Agnieszka_B 16:16, 03 sie 2014

Piękny ten souvenir - wcigne go na liste
asiach 19:05, 03 sie 2014

Agatko, przyszłam z rewizytą. Przepraszam ale u Ciebie jeszcze nie byłam i daję rady czasowo być chyba w większości wątków.
To co napisałaś o ściernisku na wstępie to nie tak dalej jak wczoraj nuciłam pod nosem pracując w ogrodzie
Mamy coś wspólónego

Cytat ode mnie "Asiu, co z Twoja jodłą? Jak ratujesz?

Przepraszam, ze ja tak, jak Filip z konopii wyskakuję, ale ja sobie czasem czytam, oglądam, podziwiam, ale się nie odzywam.

Ogród masz zachwycający, uwielbiam go, jest bardzo naturalny, cudnie skomponowany. Podziwiam również Twojeprojekty, które zamieszczasz to tu, to tam. Masz dar

Zacznę od rzeczy najważniejszej JODŁA
Zachorowała - zaaktakował ją ochojnik korowojodłowy. Walkę rozpoczęłam prawie trzy tygodnie temu. Wykonałam oprys na ile tylko mogłam (chodzi o jej wysokość) i przede wszystkim w grę wchodziło podlewanie. Szły różne preparaty. Na bieżąco pisałam w wątku. Z tego co teraz pamiętam to na pewno był Mospilan 20SP (oprys + podlałam 20l roztworu) i Confidor (podlewanie roztworem 4% już dwa razy w odstępach 14dniowych - raze w ilości 40litrów - 2x20). W sobotę byłam w nadleśnictwie i na moje szczęście była tam osoba pełniąca dyżur. Po wyłuszczeniu swojego problemu powiedziała, że w lasach państwowych mogą korzystać tylko, z niektórych środków chemicznych. A w przypadku mszycy na pewno stsują Mospilan 20SP i że jest to dobry i skuteczny środek. Wydaje mnie się, że choroba nie ustępuje. Może podczas dzisiejszego deszczu woda zmyje tą watę z pnia. Tylko co teraz będzie w korze Jutro po pracy chyba znowy zleję ściółkę. Będę walczyć póki całe drzewo nie zbrązowieje. W walce jestem zaprawiona i myślę, że tak łatwo się nie poddam

Teraz przejdę do sprawy Filipa z konopii.
Po pierwsze nie przepraszaj bo mnie się wydawało, że to forum jest właśnie po to aby nieść pomoc, wymieniać się wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli ktoś ma większą wiedzę od drugiego to będąc tutaj powinien właśnie się nią podzielić. Szczerze i z życzliwością. Z taką życzliwoiścią jaką ja sie spotkałam w przypadku właśnie JODŁY - zdiagnzowałam chorobę - znalazłam preparaty i pytałąam czy ktoś zna może coś innego, może spotkał się sam z podobną chorobę. Odzew był niesamowity. Dużo osób satarało się i stara sie w jakiś sposób pomóc. Jestem Wszystkim bardzo wdzięczna
I podsyłali nazwy środków chemicznych i metody zwalczania, to nadleśnictwo to też podowiedź
Ale się rozpisałam - życzę miłej niedzieli i zapraszam do mnie"
MuSzka 23:23, 03 sie 2014

melduję że żyję i zdjęcia rabaty są już na moim wątku będę musiała zaraz sobie wygospodarować czas żeby zbaczyć co tam słychać u Ciebie i kachat Pozdrawiam
agatanowa 23:40, 03 sie 2014

monteverde napisał(a)
Agato pachnie ten Souvenir du docteur Jamain? bo sam kwiat jest delikatny i szlachetnie wygląda

Aniu, tak, pachnie! Pamietam, ze zaskoczyła mnie barwa tego zapachu, pachnie wspaniale, ale nie kojarzę, czy bardzo intensywnie (poza tym to był tylko jeden kwiat)
agatanowa 23:49, 03 sie 2014

asiach napisał(a)

Zacznę od rzeczy najważniejszej [b]JODŁA...
Ale się rozpisałam - życzę miłej niedzieli i zapraszam do mnie"

Asiu, dziekuję ża mi odpowiedziałaś, aż przykro patrzeć na takie zniszczenia! Mnie te robaki w ilościach hurtowych przeraziły, które pokazałaś u siebie w watku, szok!
Napisałam na priv, może skorzystasz.

Pozdrawiam, dobrej nocy życzę
agatanowa 23:51, 03 sie 2014

Agnieszka_B napisał(a)
Piękny ten souvenir - wcigne go na liste

Potrzebuje średnio widnego miejsca, żeby się wybarwić, jak należy
agatanowa 23:52, 03 sie 2014

Bogdzia napisał(a)
Pięknie opisałas tą różę i zdjęcia dobrze zrobione bo i na nich widac i jedwab i aksamit , trudno na zdjeciach to pokazac a Tobie się udało.Miłej niedzieli.

dziękuję Bożenko
I to chyba rzeczywiscie akurat moje zdjęcia, a przynajmniej ostatnie
MuSzka 23:59, 03 sie 2014

agatanowa napisał(a)
Cos może jeszcze dokleję bardziej panoramicznie, ale sprzed tygodnia. Widać jak u mnie wciąż łyso...

Eksperymentalna rabatka pod gankiem:

Pare panoramicznych:

Ściezka się wije:

dobra to teraz zdradź mi przepis na takie piękne eksperymentalne rabatki... przyznaj się jak często pielisz doglądasz przycinasz wyrywasz żeby nie zarastały itd. U mnie zrobiłam eksperymentalną rabatkę ale akurat jedno włazi na drugie i jakoś się pokłada jedno na drugie albo przez deszcze opadają kwiaty. a do tego maliny od sąsiadów przerastają na moją rabatkę i ślimaki przełażą i mi jedzą ostróżki. Ale wezmę się porządnie za tą moją rabatę tym razem M powiedział że mi pomoże i przeniesiemy ją w zupełnie inne miejsce