Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 00:36, 07 sie 2014

Kasiu, ona Ci zaniknie całkowicie na jesień, tj. zmarnieje, zbrązowieje, będą sterczeć paskudne patyki. I opcje są dwie: albo to wycinasz na zimę przy ziemi, a ona sobie odbija wiosną, albo zostawiasz i wycinasz wczesną wiosną i ona też puszcza nowe pędy. Wszytstko jedno. Jednak zauważyłam, że gdy zostawi się suchelce jakiejkolwiek rośliny, to wówczas one "kopczykują", chronią życie pod tymi badylami: jak przyjdzie już ocieplenie to one zabezpieczają te świezutkie pędy przed przymrozkiem, pewnie chronią też korzenie przed przemarzaniem. Może głupoty piszę, bo przecież moje doświadczenie jest bardzo nikłe. A do tego, aby zostawiać takie paskudztwa, potrzeba mieć dużo siły wewnętrznej, bo to brzydko wygląda. A ta bylica na pewno i tak odbije, jest niezniszczalna

Żeby się nie wykładała i sztywna była, zacznij uszczykiwać jak ma tak z 30-40 cm. powinna się porozgałęziać i na pewno wzmocnić pęd przewodni(ale to już w przyszłym sezonie).
agatanowa 00:38, 07 sie 2014

monteverde napisał(a)

widać a horti bardzo ładne dzisiaj wywaliłam właściwie sama wyszła moja pożal się Boże Grandiflora, korzenia prawie nie miała zobaczyłam, ze listki usychają i wyjęłam, wsadziłam na noc do wody a jutro przesadzę w inne miejsce

czytałam o tym u Ciebie, że prawdopodobnie coś podgryzło krzak.
Oby się udało uratować. Ja nie mam gradiflory, ale zawsze bardzo mi się podobała na zdjęciach. Czy ona rzeczywiście ma takie wielgachne kwiatostany, jak reklamują sprzedawcy?
Kasya 00:45, 07 sie 2014

agatanowa napisał(a)
Kasiu, ona Ci zaniknie całkowicie na jesień, tj. zmarnieje, zbrązowieje, będą sterczeć paskudne patyki. I opcje są dwie: albo to wycinasz na zimę przy ziemi, a ona sobie odbija wiosną, albo zostawiasz i wycinasz wczesną wiosną i ona też puszcza nowe pędy. Wszytstko jedno. Jednak zauważyłam, że gdy zostawi się suchelce jakiejkolwiek rośliny, to wówczas one "kopczykują", chronią życie pod tymi badylami: jak przyjdzie już ocieplenie to one zabezpieczają te świezutkie pędy przed przymrozkiem, pewnie chronią też korzenie przed przemarzaniem. Może głupoty piszę, bo przecież moje doświadczenie jest bardzo nikłe. A do tego, aby zostawiać takie paskudztwa, potrzeba mieć dużo siły wewnętrznej, bo to brzydko wygląda. A ta bylica na pewno i tak odbije, jest niezniszczalna

Żeby się nie wykładała i sztywna była, zacznij uszczykiwać jak ma tak z 30-40 cm. powinna się porozgałęziać i na pewno wzmocnić pęd przewodni(ale to już w przyszłym sezonie).

czyli jak na wiosne wyrosnie do to przyciac ja do 30 cm czy mniej ?
agatanowa 00:49, 07 sie 2014

Kasya napisał(a)

czyli jak na wiosne wyrosnie do to przyciac ja do 30 cm czy mniej ?

Najpierw jak np. będzie miała te 30 cm, to uszczyknij jej czubki, następnie daj jej trochę podrosnąc, podetnij/uszczyknij znowu, aż dojdziesz do zakładanej wysokości docelowej; u mnie miała w tym sezonie z 60 cm w tym zywopłociku oddzielającym dyniownik od trawnika, ale co wybujała to ją uszczykiwałam (wiesz, nie latałam z centymetrem, tylko tak na oko, żeby nie zakwitła i nie wyległa)
grembosia 00:56, 07 sie 2014

Agatko, ależ się u Ciebie kolorowo zrobiło, pięknie i wszystko takie zdrowe i dorodne (pomijam mieczyki, z których po kilu sezonach zrezygnowałam, bo ciągle było z nimi coś nie tak).
Hortki też u Ciebie zjawiskowe, a one przecież młodziaki, to jednak niezawodne rośliny.
Rudbekia, róże i liliowce- przecudne.
Powstaje niesamowity ogród...
asiach 01:12, 07 sie 2014

Widzę, że z Ciebie nocny Marek też jest
Rabaty masz bardzo ładne - tak u Ciebie jest kolorowo - bajecznie
Dobrej nocy życzę
grembosia 01:14, 07 sie 2014

Agatko, na kolki dla maluszka Sab Simplex, do kupienia w Niemczech.
Pozdrawiam.
agatanowa 01:19, 07 sie 2014

Grembosiu, dziękuję serdecznie
Bogdzia 07:08, 07 sie 2014

Miłego dnia.
agatanowa 08:39, 07 sie 2014

Bogdzia napisał(a)
Miłego dnia.

Bogdziu, i dla Ciebie również. Bardzo ładny dzień się u nas zapowiada, taki w sam raz, za to od jutra burze, najgorzej ma być w weekend

ale może nie będzie tak źle, muszę sporo popielić, przed ogrodzeniem mam sajgon, wstyd