Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 08:56, 20 sie 2013

dorciabe napisał(a)
Ale się pasażerów napchało do auta

hehe, ale daliśmy radę za jednym kursem! Pan pomocnik-ogrodnik w szkółce był szalenie uczynny i widać, że nie są mu obce chińskie metody pakowania Super nam dopomógł
agatanowa 09:03, 20 sie 2013

Luki napisał(a)
Żywopłot to bardzo dobry pomysł. Co do nawożenia napisze co ja bym zrobił i nie wiem czy słusznie. Teraz nie nawoziłbym żadnym nawozem, we wrześniu zastosowałbym jakiś nawóz jesienny, aby miał bardzo mało azotu. Barabanty jeżeli są niestrzyżone wyglądają brzydko, ale jeżeli mocno będziesz ciachć to żywopłot zrobi się ładny i gęsty i co najważniejsze dosyć szybko. Widziałęm już kilka ścian z barabanta i wyglądały zacnie Zęby w żywopłocie bardzo mi się podobają, bardzo ciekawy rozwiązanie

Aaaa Luki! Twe słowa jak balsam na me skołatane serce! Może bedzie dobrze. Ja właśnie w szkółce u grąbczewskich widziałam taki 2 - 2,5 m żywopłot brabantowy (bo spytałam, więc wiem), wyglądał świetnie, był tak zbity, że palec trudno było wbić, roślin pojedynczych w ogóle nie widać (i pod kiece też nie dało się zajrzeć, bo próbowałam, ale zbitość była nieprzenikniona i żadnego pieńka nie było widać). Po prostu prostopadłościan postawiony na ziemi. No ale oni wiedzą, jak go ciąć. I pewnie się nie patyczkują.

Wydaje mi się, że brabanty dobrze się mają, bo te sprzed płota, pomimo przycięcia sterczą już ponad podmurówkę.

Tak, damy nawóz jesienny.
Ola54 10:12, 20 sie 2013

Agatko, ja mam 2 brabantowe żywopłoty. Jeden kupiony jako maciupeńkie sadzonki [nie było takich sklepów jak teraz] a drugi kupiony w ...Tesco ok.200 szt- taki w siatce. Nie przyjęło mi się chyba z 5 szt. Reszta rośnie sobie dobrze.Myślę,że dla dobrej ochrony on jest dobry.Z tym,że mąż uparł się żeby ich nie ciąć
ale najlepiej rośnie 5 szt posadzonych w miejscu gdzie ma dużo wody . Czyli podlewanie jest najważniejsze
Loosiuu 10:31, 20 sie 2013

Super zakupy. Dwa latka i będzie taki żywopłocik jak sobie wymarzyłaś. W przyszłym sezonie dokarmiaj je porządnie aż do sierpnia i wybiją na 2 metry Chciałbym jeszcze nadmienić, że ja wolałbym gdyby był jeden równy pas, a dopiero przed nim bujne nasadzenia, ale to tylko moje skromne zdanie. Ogrody muszą być takie jak sobie właściciele wymarzyli!
agatanowa 10:48, 20 sie 2013

Michaśka, podlewamy co dzień prawie, chyba że nas nie ma (ale na szczescie bylo pochmurnie i krótko). Można nie ciąć, wtedy wyglądają naturalnie, ale i są rzadkie. Ależ dużo ich sadziliście!!!

Filip, mamy nadzieję, że bedzie bujny pas ( tyle, że z zębami; te zęby to trochę wynik angielskich strzyżonych żywopłotów, oni takie cuda wyprawiają, topiarów nie umiem robić, to choć zęby zrobię ). Brabanty przed płotem sadziliśmy prawie w samym płocie, aby poprzerastały tenże i tworzyły jeden pas od strony wewnętrznej (szkoda nam było miejsca w środku, a przy okazji zagospodarowaliśmy przedpłocie. Chwasty wkurzały )

Ciekawe, czy to kiedykolwiek tak zarośnie
AlicyaLK 10:54, 20 sie 2013

Ale zakupy! Super żywopłot zębowy będzie Pięknie będzie, cudnie będzie
agatanowa 11:37, 20 sie 2013

Dzięki, Alka

Swoją drogą, ale Ty panikara jesteś, a opuchlak niewinny. Czego zyczę
Ola54 11:37, 20 sie 2013

Te 200 to przy jednym płocie i na początku była linia kroplująca zainstalowana dlatego chyba tak mało strat.Pomimo,że nie cięte są bardzo gęste szczególnie te z malutkich sadzonek.Bo jak sadzić rzadko z godnie z przepisami gdy sadzonka jest "maciu, maciu". Ten drugi już sensowniej ale i tak sąsiad nie widzi nic a ja jak chce porozmawiać to rozchylam.No ale on ma dopiero 4 lata
Mam jeszcze jeden płot do obsadzenia tylko czekam aż sąsiadowi część stodoły się zawali bo jest obawa,że na naszą stronę część pójdzie
jambosana 12:17, 20 sie 2013

agatanowa napisał(a)
Posadziłam i... doszłam do wniosku, że zdjęcia, ktore mnie zainspirowały, to nie jest brabant tylko pewnie Aureospicata I teraz się martwię, że bedę miała żywopłot do bani

Agatko, brabant rzeczywiście chyba najmniej polecany do żywopłotów, gdyż bardzo szyszkuje i ma tendencję do takiego wybujania. Ale jak się go często tnie (częściej niż inne) i podlewa to robi się z niego zwarty żywopłocik. Niedaleko mnie taki jest. Bardzo mi się podoba. Ja niby też mam żywopłot z brabanta, ale on taki nierówny, mam wrażenie, że mogą w nim być inne odmiany żywotnika. Kupowany "okazyjnie", chyba w 2003r., maleńkie sadzonki, potem bardzo zaniedbany w czasie budowy, długo się "zabierał". Może za słabo go tnę? Sądzę, że jak od początku będziesz o niego dbała: nawoziła, podlewała, cięła, to będzie fajnie wyglądał. Zimą rudzieje. Duża wilgoć i nawożenie zapobiega szyszkowaniu.
agatanowa 12:21, 20 sie 2013

No nic, przepadło, będę się starać jakoś go okiełznać