Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

Nati 07:59, 06 lis 2013

macham i zostawiam buziaki, widzę że u ciebie już mroźno, często odwiedzam Twój ogród ale brak czasu na pisanie, teraz ślad zostawiam...papa
Zielona 08:12, 06 lis 2013

agatanowa napisał(a)
Dziękuję wszystkim za odwiedziny.

Marta, uważam dokladnie tak, jak Ty.
Tak, trudno takie dokumenty oglądać. W pierwszym odruchu wyłączyłam tv, ale po chwili doszłam do wniosku, że to, że zamknę oczy nie spowoduje, że problem przestanie istnieć (tak, jak robią dzieci). Przypomniałam sobie, co opisywał Kapuściński wskazując na oczekiwania odbiorcy: przeciętny nie chce oglądać, że ktoś cierpi, bo ma wyrzuty sumienia, albo bo to nieładne, nieestetyczne, jakoś uwiera, niepokoi, nie wiadomo, co z tym zrobić.
Trzeba widzieć, trzeba wiedzieć, trzeba starać się zrozumieć, wreszcie trzeba reagować. Na stronie fb tego sierocińca już są polskie komentarze do filmu. Choć tak warto zaprotestować. Może ktoś się zastanowi, że sprawę nalezy co najmniej wyjaśnić. Ale czy to coś zmieni?

Wiesz... dla tych Dzieci, które do końca życia będą ofiarami przemocy, taki protest nie będzie może podarowaniem życia od nowa, z białą czysta kartą, ale... jeśli mają zaledwie kilka lat... a resztę dzieciństwa i życia mogłyby dzięki temu spędzić w normalnych warunkach, to trzeba napisać taki protest. Może należy sprawę wielokrotnie zgłosić do Obrońców Praw Człowieka... Nie oglądałam, więc nie wiem, jak znaleźć. Podasz link do tego fb? Gdybyśmy zachęciły wrażliwych forumowiczów... każdy głos jest ważny!
agatanowa 08:24, 06 lis 2013

Marta, tu stronka fb sierocińca: https://www.facebook.com/pages/T%E1%BB%91ng-Ph%C6%B0%E1%BB%9Bc-Ph%C3%BAc-Orphanage/250991498255220

malgorzata_s... 10:59, 06 lis 2013

No to protestujemy. Buziaki
agatanowa 11:09, 06 lis 2013

Zamierzam trochę poprotestować i postukać to tu, to tam. Myślę, że co najmniej należy wyjaśnić sytuację. Ludzie z tamtych kregów kultury, piszą, że to u nich kwestia podejścia do wychowania dzieci, innej kultury azjatyckiej, dyscypliny, rygoru. Ale czy widzieli film-nie wiem.

Gosia, a jak dzisiaj nastrój? Chyba już ok? U Ciebie to taka akcja zorganizowana, że już z 5 stronek dociachałyśce.
malgorzata_s... 11:53, 06 lis 2013

No właśnie tu się nie da smucić Dzięki kochane jesteście
agatanowa 23:40, 10 lis 2013

Dla Ani, Monteverde i wszystkich chętnych (wspomnienie dyniowatych tarasowych z początku sezonu, proszę nie patrzeć na doniczki, bo były tymczasowe, na czas prac ziemnych):

Kasiek 00:15, 11 lis 2013

Eeee tam doniczki,witaminki najwazniejsze
W tym roku tez mialam sporo w doniczkach-cukinie, dynie, truskawki,troche pomidorkow, ogorki, ziola- w sumie ze wzgledu na slimaki. I mysle, ze w przyszlym roku to powtorze, bo zbiory byly fajne i roslinki nie byly nadgryzione przez slimory
agatanowa 00:22, 11 lis 2013

Kasiu, ja lubię, jak mi się "rodzi" Tak jakoś coś z niczego. Cud.
Kasiu, masz zdjęcia swojego donicowego warzywniko-zielnika?
Kasiek 00:30, 11 lis 2013

Cud swoje pierwsze pomidorki wychowalam na wlasnej klacie Niestety, i teraz zaluje, ale jakos nie robilam fotek warzyw,sama nie wiem dlaczego. Mam swoje ostatnie pomidorki,ale ...tez lezace juz w miseczce Szkoda, bo byla ladna zieleninka.