Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu

popcorn 13:54, 01 wrz 2014

Jeśli nie umbraculifery, to może katalpy? odm. nana, szczepione wysoko, min na 2m?

W takim razie duża rabata Ci wyjdzie, jakie tam są wymiary? Jaka wystawa?
Przydałyby się też fotki całości, po drugiej stronie furtki malutko miejsca, ale wejdzie jedno drzewo?

Dużo roślin masz do zagospodarowania;
Skrzynkę zasłoniłabym czym innym - jałowiec tak blisko domu nie będzie miał za dużo cienia? One nie w pełnym słońcu paskudne się robią...
popcorn 13:59, 01 wrz 2014

Bardzo ładnie u Ciebie! Fajny, klimatyczny ogródek, mimo rozmiarów, sprawia wrażenie bardzo przytulnego
Ogrodniczka-córcia urocza

co to za trawy przed Anabelką, jakieś variegata?

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/67/675453/original.jpg
Selly 14:05, 01 wrz 2014

Karolinek napisał(a)
No i mamy wrzesień.

Wzdłuż ogrodzenia planuję posadzić wiśnie 'Umbraculifera', lecz mam problem z ich dostaniem. Może jakieś inne ładne, nieduże drzewa???
Pod wiśniami myślałam dać wzdłuż irgę szwedzką 'Coral Beauty'.

Nie planuję siać na tym skrawku trawy, więc potrzebuję jakiś roślin zadarniających, płożących.

Liczę na Waszą pomoc.

A pytałaś o Wiśnie U. w Euro-Ogród w Tatowie ? Ja tam swoje kupowałam wiosną.
Wydaje mi się , że 2 szt widziałam też w Szkółce w Niekłonicach ( ale były dość niskie ok. 170 cm)

Jeśli chodzi o rośliny płożące , to ja jestem bardzo zadowolona zarówno z mazusa płożącego jak i z tojeści rozesłanej. Ładnie się rozrastają i tworzą zielone dywany kwitnące na wiosnę. Mazus kwitnie na fioletowo, a tojeść na żółto.
Jeśli chcesz mogę Ci dać sadzonek. Tak mi się rozrosło jedno i drugie, że część wręcz muszę zlikwidowac, bo mi zagłusza inne rosliny.
Ale tak prawdę mówiąc , to wydaje mi się , że ładnie by wyglądał jednak mały trawnik w Twoim przedogródku. Trawnik na środku ,a dookoła rośliny inne. Z jakich powodów nie chcesz tam trawnika ?
Karolinek 14:54, 01 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Jeśli nie umbraculifery, to może katalpy? odm. nana, szczepione wysoko, min na 2m?

W takim razie duża rabata Ci wyjdzie, jakie tam są wymiary? Jaka wystawa?
Przydałyby się też fotki całości, po drugiej stronie furtki malutko miejsca, ale wejdzie jedno drzewo?

Dużo roślin masz do zagospodarowania;
Skrzynkę zasłoniłabym czym innym - jałowiec tak blisko domu nie będzie miał za dużo cienia? One nie w pełnym słońcu paskudne się robią...

Wymiary to 5 m x 9m.
Słońca jałowcom nie zabraknie, jest tam od południa do wieczora.
Wąska rabata po drugiej stronie wejścia jest dość wąska , ma 80 cm szer. Drzewo typu wiśnia ozdobna powinno dać radę. Chcę jedno tam posadzić za furtką, czyli wzdłuż ogrodzenia weszłyby 4 szt., 3 pod rząd i 1 właśnie za furtką.
Trawa pod anabelką to carex ice dance.
popcorn 15:01, 01 wrz 2014

Na 9m to bym i 4-5 wcisnęła i 1 za furtką. No to miejsce na jałowce już masz
Ścieżka jednak by się tam przydała, przez środek, jeśli nie trawiasta, to żwirowa np? lub płyty kamienne w żwirku/piasku?
Wtedy łatwiej byłoby zaplanować tę rabatę, niskie rośliny przy ścieżce po obu stronach i za nimi stopniowo większe i w stronę płotu i w stronę domu...

naprawdę to ice dance?? mój ma z 15 cm max, a Twój wygląda na 50cm!! wow
Karolinek 15:05, 01 wrz 2014

Selly napisał(a)

A pytałaś o Wiśnie U. w Euro-Ogród w Tatowie ? Ja tam swoje kupowałam wiosną.
Wydaje mi się , że 2 szt widziałam też w Szkółce w Niekłonicach ( ale były dość niskie ok. 170 cm)

Jeśli chodzi o rośliny płożące , to ja jestem bardzo zadowolona zarówno z mazusa płożącego jak i z tojeści rozesłanej. Ładnie się rozrastają i tworzą zielone dywany kwitnące na wiosnę. Mazus kwitnie na fioletowo, a tojeść na żółto.
Jeśli chcesz mogę Ci dać sadzonek. Tak mi się rozrosło jedno i drugie, że część wręcz muszę zlikwidowac, bo mi zagłusza inne rosliny.
Ale tak prawdę mówiąc , to wydaje mi się , że ładnie by wyglądał jednak mały trawnik w Twoim przedogródku. Trawnik na środku ,a dookoła rośliny inne. Z jakich powodów nie chcesz tam trawnika ?

Selly, pytałam już chyba wszędzie. W Tatowie mają, ale brzydkie, krzywe. Lepsze sztuki mają mieć na wiosnę. W Niekłonicach obiecali, że spróbują zamówić. Zobaczymy.
Dziękuję za chęć podzielenia się roślinkami, jak się zdecyduję, to wiem do kogo się zgłosić
Nie chcę decydować się na trawnik, a właściwie jego skrawek, ponieważ mam tam utrudniony dojazd ze sprzętem, tak więc względy praktyczne wzięły górę w tej kwestii.
Karolinek 15:21, 01 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Na 9m to bym i 4-5 wcisnęła i 1 za furtką. No to miejsce na jałowce już masz
Ścieżka jednak by się tam przydała, przez środek, jeśli nie trawiasta, to żwirowa np? lub płyty kamienne w żwirku/piasku?
Wtedy łatwiej byłoby zaplanować tę rabatę, niskie rośliny przy ścieżce po obu stronach i za nimi stopniowo większe i w stronę płotu i w stronę domu...

naprawdę to ice dance?? mój ma z 15 cm max, a Twój wygląda na 50cm!! wow

Czy przy takim zagęszczeniu nie za bardzo korony zajdą na siebie? 4 to chyba max obok siebie. i 5 za furtką.
Myślałam już o żwirowej ścieżce, mam nawet taki super profesjonalny rysunek później wstawię. Tylko obawiam się,że parskniesz śmiechem

To ice dance, jako taką kupowałam. Jest u mnie drugi rok. Zimą wszystkie okoliczne koty ją obgryzły, mimo to dała radę.
eda 15:40, 01 wrz 2014

Witaj Karolinka ale się dzieje Rusałeczka biega z ciężkim sprzentem wodnym pająkowe napaści widziałam i gigantyczne mieczyki śliczne Zazdraszczam bytowania w Hortulusie mi chyba się nie uda też bym tam pobiegała daleko mam i o oo pozdrówka zostawiam
popcorn 13:32, 02 wrz 2014

Koty Ci zjadły ice dance? no masakra!
wstaw rysunek ze sciezka. Jakos mus tam dojsc, chocby do tej skrzynki brazowej - pewnie jakies liczniki?

pozdrawiam!
Karolinek 19:34, 02 wrz 2014

Edi, koniecznie się kiedyś wybierz do Hortulusa, nowe ogrody mimo jeszcze młodego wieku są piękne, labirynt super i ta przestrzeń robi wrażenie. Pozdrawiam

Karola, skrzynka to już na sąsiedniej posesji, nie muszę jej oglądać, więc koniecznie trzeba ją zakryć
Kurcze, nie wiem tylko czy ta ścieżka będzie dobrym rozwiązaniem. Te 5 m szerokości prostokąta, przewęża się dość sporo przy wykuszu. Ile, tego jeszcze nie zmierzyłam, zaraz biegnę z miarką....