Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

zbigniew_gazda 21:31, 14 cze 2023

Joku 10:41, 15 cze 2023

Drewniany kwietnik dobrze się trzyma. Pamiętam go od początków mojej bytności na forum.
Widzę że w jednej donicy posadziłeś kilka pomidorów i papryki. Jaka duża jest ta donica i jaka ziemię stosujesz? Zbieram przydatne informacje bo tez sie przymierzam do uprawy pomidorów w doniczkach. I jeszcze jedno pytanie: co z nawożeniem?
hankaandrus_44 12:26, 15 cze 2023

Czy rozsadę siałeś własnoręcznie wczesną wiosną? Piękna zieloność.

A oleander da się odratować po przejściach? Kiedyś go miałam, zrezygnowałam, z uwagi na małe dzieci i psa.

Melduję, że zajechał deszczowóz, trochę ma mało wody, bo po drodze wszędzie reglamentacja.
zbigniew_gazda 17:58, 15 cze 2023

Jolu kwietnik ma już pewnie około 20 lat ale trzyma się doskonale. Na zimę nie rozbieram go a tylko okrywam.
Ta brązowa donica ma średnicę 55 cm u góry (plastik) a te mniejsze czarne - 25 cm. Ziemia jest z worka i robimy to z córką tak: wybieramy z doniczek część ziemi (tak z 10 cm ) z tamtego roku, sypiemy trochę obornika krowiego w granulkach ( krowy się jeszcze nie dorobiłem) , sadzimy krzaczki pomidorów i uzupełniamy kompostem albo nową ziemią. Mówimy oczywiście - proszę rosnąć. W doniczkach rosną koktajlowe. Nawożę gnojówkami - z pokrzywy do czasu kwitnienia a potem z żywokostu. Ta metoda się sprawdza już 3 rok.

Pod folią i w pozostałych skrzyniach co roku dodaję 5 cm kompostu.

A tu złoto w płynie czyli gnojówki ( żywokost i pokrzywa + mniszek )

Haniu - własnoręcznie siała i pikowała córcia. niektóre pestki z pomidorów z Biedronki są he he he.
Jak oleander nie jest uśmiercony na amen to da się uratować ( jak wypuszcza pędy ). Tak jest z oleandrem od dzieci z daleka a i stary musi myć ręce po obcinaniu. Cieszę się bardzo że dojechał beczkowóz. U nas jak pisałem były chłodne dni i deszczyk polewał.

Moje oleandry były cięte ostro w jesieni ale pąki widać.

Joku 21:36, 15 cze 2023

Niekiedy z ziemią w pojemnikach robię podobnie jak ty, tzn. wybieram tylko część a na wierzch daję nową. Metoda dobra do dużych pojemników.

Ubawiła mnie ta krowa .
hankaandrus_44 22:59, 15 cze 2023

Dziękuję za wyjaśnienie o oleandrze, życzę mu kwitnienia obfitego.
A ,nasiona z B też miewam, jako uzupełnienie nowości, jeszcze jedna partia koktajlowych szykuje się do wysadzenia do ogrodu. Lato dopiero sie zaczyna, a jesień będzie długo ciepła, ponoć.
mirkaka 09:49, 19 cze 2023

hankaandrus_44 napisał(a)
Dziękuję za wyjaśnienie o oleandrze, życzę mu kwitnienia obfitego.
A ,nasiona z B też miewam, jako uzupełnienie nowości, jeszcze jedna partia koktajlowych szykuje się do wysadzenia do ogrodu. Lato dopiero sie zaczyna, a jesień będzie długo ciepła, ponoć.

Pozytywne wiadomości co do jesieni

Zbyszku też mam oleandry, ale one bardzo szybko przerastają korzeniami donicę, w tym roku zdarłam razem z korzeniami ze dwa cm wierzchniej warstwy i uzupełniłam kompostem.
Ale jak dla mnie oleandry za dużo troski wymagają, mam trzy szt czerwonych, niskich i chętnie bym się ich pozbyła. Może byłbyś chętny? haha
zbigniew_gazda 15:12, 24 cze 2023

Jolu to dobra metoda - zwłaszcza przy większych donicach.

Haniu pomidory kwitną a nawet widziałem jeden pomidorek - czyli pszczółki do krzaczków zaglądają. Oby jesień była ciepła, długa i deszczyk nas odwiedzał.

Mirko - też mnie to czeka bo większa doniczka przerośnieta. Za oleandry pięknie dziękuję - mam 3 szt. i to wystarczy.

U nas pada drobny deszczyk już drugi dzień i bardzo się cieszę.

Różanka w półcieniu jest i dopiero startuje. Nie mam takich róż jak wy wypasionych. Odmiany stare historyczne.

zbigniew_gazda 15:14, 24 cze 2023

zbigniew_gazda 15:16, 24 cze 2023