Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

zbigniew_gazda 21:07, 25 sie 2012

Aniu i Dorotko. Pokazuję jak to u mnie wygląda. Jałowiec był taki sam rogaty jak u Ani. Możesz zrobić kulę lub stożek. Jak go opitolisz na okrągło to na początku będzie straszył. Ale za chwile wypuści drobne odrosty które stopniowo będą wypełniać puste przestrzenie. Na wiosnę znowu strzyżenie a w lecie kolejne aż zrobi się gładka powierzchnia. Ale potem co roku w lecie trzeba strzyc ( ok. 5 cm ) bo on się wcale nie urodził kulą i będzie się starał być rozłożystym jak dawniej.

He he he - druga metoda jest o wiele prostsza - uciąć przy ziemi , wykarczować korzenie i robić nowe nasadzenia jak u Bogdzi. Poniżej fotki jak wygląda na dzień dzisiejszy.

zbigniew_gazda 21:15, 25 sie 2012

jotka napisał(a)

Dziękujemy wszystkim za gratulacje
Wnuki są cudowne - Elu masz rację.
Babcia Krysia całkiem oszalała
Łóżeczko drugie w sklepie obgadała.

A co mówi - jak Karolinka będzie w odwiedziny
To jej na kozetce lub kanapie nie położymy.
Bari coś przeczuwa czarnym nosem
I na wózek z małą patrzy z ukosa.

Krysia ma całkowitą rację Łóżeczko dla wnusi u dziadków MUS i na łóżeczku się nie skończy... Potem kocyki, zapas pieluch, ubranka, nocniczek, sztućce, zabawki, .... Wiem coś o tym

Tak tak Jolu - całe oprzyrządowanie trzeba zdublować . Pozdrawiam.
Dorka 21:25, 25 sie 2012

zbigniew_gazda napisał(a)
Aniu i Dorotko. Pokazuję jak to u mnie wygląda. Jałowiec był taki sam rogaty jak u Ani. Możesz zrobić kulę lub stożek. Jak go opitolisz na okrągło to na początku będzie straszył. Ale za chwile wypuści drobne odrosty które stopniowo będą wypełniać puste przestrzenie. Na wiosnę znowu strzyżenie a w lecie kolejne aż zrobi się gładka powierzchnia. Ale potem co roku w lecie trzeba strzyc ( ok. 5 cm ) bo on się wcale nie urodził kulą i będzie się starał być rozłożystym jak dawniej.

He he he - druga metoda jest o wiele prostsza - uciąć przy ziemi , wykarczować korzenie i robić nowe nasadzenia jak u Bogdzi. Poniżej fotki jak wygląda na dzień dzisiejszy.

Zbyszku dziękuje bardzo za zdjęcia w życiu bym nie powiedziała, że można z takiego krzaczora zrobić taką kulę !!! nic nie wiem o przycinaniu i dlatego dla mnie jest to prawie nie możliwe muszę chyba zacząć od nauki anatomii roślin pozdrawiam serdecznie
Sebek 21:25, 25 sie 2012

Ja również gratuluję wnuczki

A ten jałowiec niesamowity
Mala_Mi 21:49, 25 sie 2012

Zbysiu jednak dobrze zapamiętałąm , ze twój jałowiec jest z takich drobnokolczastych... takeigo mam przed wejsciem do domu.. i potnę go w jaki walec .... bo też za duży....... instruktaż się przyda..... teraz można jeszcze ciąć, czy już za późno?
Natomiast ten z tyłu co chcę teraz uciać jest z takich luźnych egzemplarzy..... i zanim się zagęści to minie troche czasu.. ale zawsze mogę spróbowac go przyciachać.. a w ostateczności.... Out....

Posłuchałam się Ciebie z ktalpą i jest fajnie... tylko M narzeka, bo musi kosić na kolanach
Milka 08:35, 26 sie 2012

na dzień dzisiejszy jest pięknie
sprawdziłam, podkowy wiszą do góry
udanej niedzieli
zbigniew_gazda 09:12, 26 sie 2012

asc napisał(a)
Zbysiu jednak dobrze zapamiętałąm , ze twój jałowiec jest z takich drobnokolczastych... takeigo mam przed wejsciem do domu.. i potnę go w jaki walec .... bo też za duży....... instruktaż się przyda..... teraz można jeszcze ciąć, czy już za późno?
Natomiast ten z tyłu co chcę teraz uciać jest z takich luźnych egzemplarzy..... i zanim się zagęści to minie troche czasu.. ale zawsze mogę spróbowac go przyciachać.. a w ostateczności.... Out....

Posłuchałam się Ciebie z katalpą i jest fajnie... tylko M narzeka, bo musi kosić na kolanach

No katalpa pięknie wygląda i u fotografów miała wielkie powodzenie.
Aniu jak uważasz - na zarośnięcie jałowca trzeba trochę poczekać. U mnie spełnia osłonę dla RH przed słońcem i wywiązuje się z roli znakomicie. Od Przełęczy Dukielskiej w zimie wieją zimne wiatry i on to też wyłapuje.
zbigniew_gazda 09:13, 26 sie 2012

irena_milek napisał(a)
na dzień dzisiejszy jest pięknie
sprawdziłam, podkowy wiszą do góry
udanej niedzieli

I z podkowami tak ma być. Pozdrawiamy Was.
zbigniew_gazda 09:22, 26 sie 2012

Wczoraj dokonałem zakupu miskanta. Nie potrafiłem się oprzeć pokusie.Tak się cieszę. Pokażę Wam .

zbigniew_gazda 09:33, 26 sie 2012

Mam dla niego miejsce :

Będzie rósł w sąsiedztwie piwonii drzewiastej , rozchodników okazałych , z przodu niskie kostrzewy sine
i trawki paskowane a po drugiej stronie widać miskanta Variegata .