Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

Pszczelarnia 13:31, 08 sty 2014

zbigniew_gazda napisał(a)
Jolu jutro Trzech Króli to nie ale pojutrze wezmę grabie, taczki a może i nóż do darni. Trzeba posprzątać po wiatrach bo trochę gałązek połamało. W życiu nie grabiłem ogrodu w styczniu. Będą foty. Pozdrawiam i miłego świętowania.

Zbyszku, u mnie dokładnie tak samo. Kanciki, grabienie i plewienie. Jeszcze bzowi odcięłam piłką lisią gałąź niepotrzebną kiedyś źle piłą obciętą. Sąsiedzi się przyzwyczaili - ja im tłomaczę, że to mój sposób spędzania wolnego czasu, czyli tzw. relaks.
A raz mi sąsiadka (nieświadoma swojej ................. hmmmmmmmm), rzekła, że tylko rolnika usprawiedliwia praca w niedzielę (mnie się zdarza, oddaję co boskie i potem się niedzielnie relaksuję) bo on na chleb pracuje. Celność i anachroniczność oraz nieprzystawalność tej uwagi do sytuacji gospodarczej rolnika na mojej "rolniczej" wsi mnie poraziła.

Zdrowia i pomyślności w Nowym Roku, niech się spełnią wszystkie marzenia.
zbigniew_gazda 17:04, 08 sty 2014

Ewuś dziękujemy z Krysią. Dla Ciebie i Rodziny zdrowia i pomyślności. W mojej miejscowości praca w niedzielę i święto w ogrodzie by nie przeszła. Czasem jak coś zauważę pilnego do wycięcia to sekator niosę w kieszeni. A dookoła praca wre w niedziele (sklepy, stacja benzynowa ). Może to się zmieni kiedyś. Pozdrowienia.
jotka 13:51, 09 sty 2014

Zbyszku, łyżka za cholewą, sekator za pasem,"anużka" w kieszeni, wszystko zawsze masz
A przede wszystkim ZASADY Super chłopak jesteś

Mam nadzieję, że wiesz co to "anużka" ?
Na wszelki wypadek wyjaśniam - uszyta z cienkiego materiału torba na zakupy, którą w słusznie minionych czasach zawsze nosiło się ze sobą na wypadek: że "a nuż coś rzucą"
zbigniew_gazda 16:27, 09 sty 2014

Jolu dobrze że wytłumaczyłaś, bo nie wiedziałem co to "anużka" jest. Z anużką to jestem codziennie w kontakcie bo zrobili mnie głównym zaopatrzeniowcem.
Zasady mam bo do spotkania ze Św. Piotrem coraz bliżej. A tu planów i roboty jeszcze na 100 lat pozostało. Oj nie wiem jak się wyrobię. Pozdrawiam Jolu. Pomidorki masz piękne.
Milka 14:44, 10 sty 2014

Ewuś dziękujemy z Krysią. Dla Ciebie i Rodziny zdrowia i pomyślności. W mojej miejscowości praca w niedzielę i święto w ogrodzie by nie przeszła. Czasem jak coś zauważę pilnego do wycięcia to sekator niosę w kieszeni. A dookoła praca wre w niedziele (sklepy, stacja benzynowa ). Może to się zmieni kiedyś. Pozdrowienia.

Oj ta hipokryzja nasza, pzrecież to nie praca, a relaks..
Mam to szczęście, że mnie nie widać, mogę robić co chcę i kiedy chcę;
Zbysiu pozdrawiam
zbigniew_gazda 18:09, 10 sty 2014

Ale Ci fajnie Irenko że jesteś schowana. Jam jest niestety na widoku i przy ruchliwej drodze.
Bogdzia 18:21, 10 sty 2014

Jeśli z czegoś nie ma pieniedzy to nie jest praca , tak ja uważam i,, pracuje"kiedy mam ochotę.Pozdrawiam.
jotka 18:25, 10 sty 2014

Dobrze Zbyszku, że masz plany i roboty na 100 lat, bo nie wiadomo czy św. Piotr ma Cię już w swoim grafiku

Takich fajnych jak Ty nie tak szybko umawia I tego życzę
monteverde 18:31, 10 sty 2014

Ale Ci fajnie Irenko że jesteś schowana. Jam jest niestety na widoku i przy ruchliwej drodze.

Zbyszku fanie, że masz takie szlachetne zasady, bo przecież człowiek cały tydzień ciężko pracuje, to w niedzielę musi odpocząć, a jeszcze jest takie powiedzenie, że" niedzielna praca w g....o się obraca" pozdrawiam Was z nowym rokiem i zdrówka życzę
zbigniew_gazda 18:55, 10 sty 2014

Ha ha ha przeczytałem Wasze wypowiedzi.... faktycznie mam zasadę że w niedzielę i święta nie pracuję
w ogrodzie ani przy innych robotach. Wygląda mi na to że jak ksiądz odprawia w niedzielę mszę za pieniądze, to zamawiający wyrzucił kasiorę w błoto.