Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

jotka 19:14, 10 sty 2014

zbigniew_gazda napisał(a)
Ha ha ha przeczytałem Wasze wypowiedzi.... faktycznie mam zasadę że w niedzielę i święta nie pracuję
w ogrodzie ani przy innych robotach. Wygląda mi na to że jak ksiądz odprawia w niedzielę mszę za pieniądze, to zamawiający wyrzucił kasiorę w błoto.

I jak Cię nie kochać Musze tą niedzielną "pracę: sobie przemyśleć ...
Nikita 21:32, 10 sty 2014

Witaj Zbyszku, nareszcie przywędrowałam do twojego ogródka. Ślicznie u ciebie, a jak zobaczyłam bonsai to mało z krzesełka nie spadłam – cudny. Czy to ten co kiedyś Damusia cięła….po prostu rewelacja i jeszcze to czerwone żurawki i berberysy jako tło…..ach kiedy u mnie będzie tak ładnie…..Mus cierpliwie czekać, a od wiosny rękawy podwijać i do roboty…..Pozdrawiam cieplutko, na pewno będę u ciebie częstym gościem…….mogę…..?
zbigniew_gazda 08:44, 11 sty 2014

Jolu przemyśl sobie ale w niedzielę nie pracuj

Nikito cieszę się że wpadłaś na moment. Tak to ten jałowiec który Danusia cięła. Pewnie nie doczytałaś ale po 2 latach padł niestety. Tutaj masz link :

https://www.ogrodowisko.pl/watek/35-nasz-przydomowy-ogrodek?page=549

A to jego następczyni (bo to sosna). Jest młoda i będzie zdobić placyk. Szefowa powiedziała że nie należy żałować padniętych roślin bo będą następne.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/35-nasz-przydomowy-ogrodek?page=553

Zaglądam do Ciebie i bardzo kibicuję w upiększaniu ogrodu bo to ciągła praca jest i udoskonalanie. Tyle tu mamy wzorów do naśladowania że szok. Też już mam zamiary na wiosnę zmieniać. Myślę o większej ilości bukszpanów i traw. Pozdrawiam i powodzenia.
zbigniew_gazda 09:08, 11 sty 2014

Wklejam sobie 10 przykazań Danusi do dalszego stosowania.

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz, nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt.
zbigniew_gazda 09:11, 11 sty 2014

Stwierdzam że najczęstszym moim grzechem jest przykazanie nr. 9. Obiecuję poprawę.
Ewa 13:26, 11 sty 2014

Hahaha no super fajowe te przykazania. Ja je muszę wydrukować i w widocznym miejscu powiesić, coby co chwile o nich sobie przypominać
Nikita 19:07, 11 sty 2014

zbigniew_gazda napisał(a)

Nikito cieszę się że wpadłaś na moment. Tak to ten jałowiec który Danusia cięła. Pewnie nie doczytałaś ale po 2 latach padł niestety.

Oooo jak przykro Zbyszku - szkoda jałowca, ale widze, że się już pocieszyłeś......następczyni wspaniała. Będę ją od czasu do czasu podglądać, bo bardzo mi w oko wpadła
00:21, 12 sty 2014
Cóż czytam? "...więcej traw i bukszpanów..." mamy podobny plan na przyszłość ja dołączam jeszcze róże do towarzystwa, będziemy się chwalić Zbyszku jak pięknie nam się uda
Pozdrawiam!
zbigniew_gazda 09:19, 12 sty 2014

Nikita podglądaj i mam nadzieję że w tym roku co nieco podrośnie.

Iwonko taki ma zamiar bo bukszpany wprowadzają życie w zimie. U nas bardzo surowy klimat i nie wiem jak będą się miały w zimie. Ale może już nie będzie zim?
jotka 09:22, 12 sty 2014

Zim nie będzie? myślisz o jakiejś ustawie, rozporządzeniu? Bo natura to pewnie nie odpuści ...
A ja z zielonych zimowych chciałabym ostrokrzewy z owocami