Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

zbigniew_gazda 22:02, 18 mar 2014

Kasiu bardzo dziękuję. Pokaż za jakiś czas jak się sprawuje piwonia.

Haniu pogoda się poprawia i dzisiaj było już 13 stopni. Zrobiłem dziś doświadczenie może jedno z najgłupszych. W Lidlu były narcyzy w pojemnikach z ziemią i naliczyłem 10 cebul. Kupiłem je za 9 złociszów. W domu rozbroiłem plastikową doniczkę i okazało się że jest 13 cebul. Wszystkie miały korzenie, wypuściły liście a niektóre biorą się do kwitnienia. Zamiast postawić na parapecie, wsadziłem do ziemi na rabatce ( na głębokość 10 cm). Ciekawe co z tego będzie. Dzięki Haniu za wszystko.

Bogdziu, Agatko dziękuję za życzenia i piękne kwiatuchy. Wszystkim Wam życzę tego o czym marzycie.
hanka_andrus 22:08, 18 mar 2014

Te miniaturki poradzą sobie, a za rok będziesz miał niezłe poletko
Kasiek 22:08, 18 mar 2014

Zbyszku, narazie jeszcze nie ukatrupilam Ciekawa jestem nieslychanie czy w tym roku bede mogla cieszyc sie kwiatami?
zbigniew_gazda 07:23, 19 mar 2014

Haniu zrobię fotki jak zakwitną.

Kasiu też jestem ciekawy. Gdyby miały zakwitnąć, to już powinny pojawiać się pąki. Powodzenia.
alinak 19:49, 19 mar 2014

zbigniew_gazda napisał(a)
Kasiu dziękuje za odwiedziny. Gwizdnąłem od Ciebie przepis który wykorzystam do pryskania głównie róż. Już lecę do Ciebie i napiszę o piwonii drzewiastej.

Bardzo cenny jest także wyciąg ze skrzypu. Przygotowujemy go z 300 g świeżego lub 100 g suszonego skrzypu na 3 litry wody. Zalany w dużym garnku skrzyp pozostawiamy na 12 do 24 godzin, kilkakrotnie mieszając, po tym czasie zaczyn gotujemy ok. 1 minuty. Po ostudzeniu odcedzamy i rozcieńczamy w proporcji 1:5. Takim wyciągiem wielokrotnie pryskamy zagrożone rośliny np. róże, winorośl, pomidory, ogórki czy floksy. Wzmacnia on rośliny porażone przez choroby: plamistość, rdzę, kędzierzawość, mączniaki, a także atakowane przez roztocza. Stosujemy latem w dni słoneczne.

Zbysiu ja robię gnojówkę ze skrzypu ..też rewelka . zbieram pół wiadra , zalewam ciepła wodą ..z kranu i zostawiam na tydzień . rozcieńczam i podobnie opryskuje profilaktycznie róże ..profilaktycznie , bo u mnie mało chorują ..jedna w tym roku wyleciała z hukiem a poza tym to spoko ...zostały mi śmieci na dnie i lunęłam tym na rdest w tamtym roku...do tygodnia wychulał w tym miejscu raz większy niż pozostały
róże tez wybujały po tej gnojówce pod niebo ...

lecimy ze stronkami prawie równo ..zauważyłam ...pozdrawiam
zbigniew_gazda 08:51, 20 mar 2014

Alinko dzięki za Twój przepis. Poszukam skrzypu i zrobię gnojówkę. U mnie róże kiepsko rosną. Bez przerwy na pędach jakieś plamy się pojawiają. Pryskałem w tamtym roku na grzyba. Może skrzyp coś zaradzi. Kilka wywalę również i posadzę nowe tylko jak się pojawia w sprzedaży. Ogrodnicze w naszym rejonie nie spiesza się z otwarciem sezonu. A to już wiosna. Pozdrawiam również.
jotka 08:56, 20 mar 2014

Ja robilam w zeszlym sezonie gnojowke z pokrzywy, może i ze skrzypu trzeba spróbować. Tylko najpierw wyprawę po skrzyp zorganizowac...
zbigniew_gazda 09:04, 20 mar 2014

jotka napisał(a)
Ja robilam w zeszlym sezonie gnojowke z pokrzywy, może i ze skrzypu trzeba spróbować. Tylko najpierw wyprawę po skrzyp zorganizowac...

No właśnie Jolu. Też dumam gdzie go widziałem w czasie wypraw z Barim. Warto spróbować jak on taki dobry. Jolu miłego dnia. U nas pięknie, słonecznie się zrobiło.
Milka 11:59, 20 mar 2014

Żonkile na pewno sobie poradzą, ale bonusa dostałeś
Gratki z okazji 600
jagoda99 14:38, 20 mar 2014

Zbyszku Ty to jestes nie do podrobienia juz tak sie usmialam u Irenki z tych Twoich duprszmitow ze bedzie mi wesolo caly dzien jak tylko sobie przypomne dziekuje
Piszecie o skrzypie ze dobry a gdzie ja go mam tu cholera szukac co za swiat w domu to wszystko wiedzialam co i jak
pozdrawiam