Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

MuSzka 10:00, 02 paź 2013

http://www.jparkers.co.uk/csp/parkers/products/large/1004863.jpg

na tym zdjęciu też jest super wykombinowane
agatanowa 11:35, 02 paź 2013

kachat napisał(a)
Agata, dzięki za linki, pootwierałam sobie i właśnie przeglądam Szkoda tylko, że wszędzie o murkach oporowych piszą A ja wymyśliłam sobie taki zwykły murek... Ale może może coś mi się uda, choć to chyba na wiosnę już

Winobluszcza ci przywiozę, tylko muszę go wykopać i jakoś poodplątywać od kratek, wokół których się okręcił... Gdyby nie te kratki to bym go już dwa dni temu przytaszczyła, a tak to będę miała ćwiczenia z cierpliwości niedługo

Kachat, z tego, co pamietam, to Twój winobluszcz ma przylgi, więc chyba idealnie nie da się usunąć (wiem, bo ja zrywałam bluszcz pospolity tej wiosny, przylgi zostają na powierzchniach). Jeśli o mnie chodzi, to nie muszę mieć długich sadzonek (wystarczą przecież ok. 20-30 cm), bo i tak się rozrosną w 2-3 lata, a łatwiej będzie Ci zrywać, jeśli nie trzeba robić tego z aptekarską dokładnością.

Co do murka, a na tle róże, to ładny pomysł, pasujący do Twojej ścieżki i praktyczny, bo murek dodatkowo osłoni przed przeciągami i wobec tego mrozami. Wysokość zwizualizowana chyba ok, bo zbyt wysoki zabierałby słońce (o ile pamietam to południe jest właśnie za murkiem). Chyba na forumogrodniczym ktoś stawiał murek wolnostojący, a nie oporowy.
Może w murek (ok. 30 cm od ziemi?) wbudować nieduże diody (jak najmniej fikusne, niemocne), aby od dołu podświetlały roże? Może być ciekawy efekt rozpraszanego światła, a przy okazji ścieżka do domu podświetlona (bo to chyba tu idzie główna ścieżka do domu od furtki?)
agatanowa 11:36, 02 paź 2013

Muszka, Ty to masz cały arsenał wspaniałosci w zanadrzu
kachat 12:59, 02 paź 2013

MuSzka, jak zwykle mi szczęka opadła jak zobaczyłam cuda przez ciebie wklejone Te floksy wszystkie są cudowne, bardzo bym chciała takie mieć.. Tylko gdzie?? Jak u mnie słońca nie ma? I dlaczego one tak krótko kwitną... :/ Z tym murkiem to by takie obsadzenie chyba nie przeszło, bo tam jest ciemnawo - a po drugiej stronie rośnie jaśminowiec, sosny i świerki... Więc bym raczej nic nie robiła więcej z murkiem, poza zbudowaniem go Ale też wciąż nie jestem przekonana, czy z nim to dobry pomysł w ogóle.. Kwiatki mogę przesadzić, a taki murek to... trochę ciężej przenieść gdzieś indziej

Agatanowa, twoje pomysły też mi się bardzo podobają, z tymi diodami byłoby super Ale my już mamy kabel pod oświetlenie puszczony z drugiej strony... :/ Więc tutaj ta opcja odpada. A murek może rzeczywiście by wspierał moje róże w zimowym czasie, o tym nie pomyślałam Kurcze, muszę to wszystko przemyśleć. Do wiosny jeszcze sporo czasu, teraz bym nawet nie miała kiedy się tym murkiem zająć - jak policzyłam jeszcze ok. 20 roślin czeka w doniczkach aż się nad nimi ulituję
kachat 13:07, 02 paź 2013

Znalazłam zdjęcie z 2006 roku - zobaczcie, ile tu kiedyś było słońca... Róże, 3 tuje w tle i różanecznik to były do zeszłego roku jedyne kwiatki u nas (nooo były jeszcze powtykane losowo pod sosnami tulipany )

Po różach już nie ma śladu... Większość wymarzła w zimę 2011/12, gdy nie mieliśmy głowy (budowa domu) zająć się ich okrywaniem. Ale 3 z nich przetrwały, uwierzylibyście..? Wielkokwiatowe, tyle lat, i 2 zimy bez okrywania/kopczykowania na Podlasiu W przyszły roku planuję je rozmnożyć - tylko jeszcze podkładki muszę zdobyć
malgorzata_s... 13:30, 02 paź 2013

Popieram murek .Pozdrawiam i dzięki za nagrodę.
MuSzka 13:35, 02 paź 2013

A może przy murku bo obok przechodzi ścieżka jakąś tajemniczą bramę do lasu

pierwsze co mi się wyświetliło to takie trochę cmentarne

http://lh6.ggpht.com/-IBuoGt6xukg/TbCCWV1cfdI/AAAAAAAAG6o/BJKypzrucV0/IMAGE_003.jpg
MuSzka 13:36, 02 paź 2013

a tu zdjęcia bardziej pokazujące to o co mi chodzi

tajemnicze przejście do leśnego ogrodu
MuSzka 13:40, 02 paź 2013

a może coś takiego stylowego

http://img3.stylowi.pl//images/items/o/201302/stylowi_pl_ogrod_4132858.jpg
MuSzka 13:41, 02 paź 2013

kombinuj jeśli chodzi o murki to można przeróżne rzeczy wykombinować a taka furtka lub brama mała opleciona różami to super by wyglądała