Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

popcorn 08:33, 26 wrz 2013

Ścieżka cudna! Jakieś słabe buty masz! ale rzeczywiście zarasta, trenujemy odchwaszczanie pod Augustowem na działce, jest podjazd do garażu z takich kamieni... Ale jak mchem poprzerasta, a nie chwastami, wygląda bosko

Kasiek dobrze radzi! Zrob takie lustrzane odbicie tej Twojej rabaty, zeby powstal polksiezyc wzdluz sciezki = miejsce na ławeczkę. A tyłu obsadź czymś pachnącym, róże + lawenda oki

pozdrawiam!!
malgorzata_s... 09:49, 26 wrz 2013

Kasia ma wyczucie . A scieżka jak z bajki .
kachat 10:31, 26 wrz 2013

Dojechały wczoraj sadzoneczki od Ani ASC Roślinki, cudne, ale tyyyle!!! że jeszcze sadzić nie skończyłam Ania, jesteś niesamowita Do nocy kopałam, ale już tak ostatkiem sił, bo mi coś nagle w czasie podnoszenia roślinki strzykło w plecach i koniec, myślałam że już zostanę taka zgięta w pół, się położę i z kwiatkami noc spędzę na dworze :/ Po chwili zwątpienia udało mi się jednak doczłapać do domu i wyprostować, ale teraz jestem cała jak połamana - a podobno praca w ogrodzie to samo zdrowie Zdjęcia postaram się niedługo zrobić i wstawić

Karolina, ale ja nie ogarniam - w którą stronę to lustrzane odbicie??? Bo po drugiej stronie ścieżki kamiennej jest już dom , po lewej jest podjazd, po prawej wielki różanecznik, a z tyłu, gdzie rosną dwie sosny, pomiedzy którymi planuję hamaczek, jest już coraz ciemniej i tam wsadzę hortensje, jałowce i 3 Boniki plus może tawuły...
Mathildis 10:58, 26 wrz 2013

Wydaje mi się że Kasi chodziło coś takiego.

Wydaje mi się że to dobry pomysł, ale nie wiem jak wyglądałoby to do całości terenu.
kachat 11:28, 26 wrz 2013

Dzięki Mathildis, tak wlaśnie myślałam Tylko, że na tej ławeczce by się siedziało i patrzyło na taras 2 metry dalej I po prawej stronie musi być przejście do dalszej części ogrodu. Dlatego ten pomysł, choć super (a w twoim Mathildis wykonaniu rysunkowym to już w ogóle cudo, śliczna ławeczka ), niestety nie wchodzi w grę
kachat 11:42, 26 wrz 2013

Tak to wygląda z innej strony (stoję na podjeździe, na wprost ta ścieżka już odchwaszczona, po lewej rabata):

Jeszcze kawałek w lewo widok :

I z tarasu (za kolumną teraz tę rabatę tworzę, to fota z zeszłego roku):

Mathildis 13:22, 26 wrz 2013

kachat napisał(a)
Dzięki Mathildis, tak wlaśnie myślałam Tylko, że na tej ławeczce by się siedziało i patrzyło na taras 2 metry dalej I po prawej stronie musi być przejście do dalszej części ogrodu. Dlatego ten pomysł, choć super (a w twoim Mathildis wykonaniu rysunkowym to już w ogóle cudo, śliczna ławeczka ), niestety nie wchodzi w grę

Proszę się nie śmiać nie mam zdolności painto -photoshopowych.
Tak masz rację tak postawiona ławeczka wyglądałaby odrobinę dziwnie. Niestety nie mam na tyle rozwiniętej wyobraźni by coś jeszcze zaproponować. Lasy wydają mi się trudniejsze do zagospodarowania niż puste działki ;(
I tak podziwiam Cię że zdecydowałaś się na róże - wszystkim ich zazdroszczę, ale sama po 1 nie potrafię ich nigdzie wkomponować, a po 2 nie umiem się różami opiekować - jest przy nich jak dla mnie za dużo roboty.
kachat 13:54, 26 wrz 2013

Mathildis, ale twój obrazek jest super, a ławeczka co prawda ma dziwne nóżki, ale też jest całkiem całkiem A co do róż, to ja tak samo - nie umiem ich wkomponować ani się nimi opiekować, ale sobie zamarzyłam to mam

Na dodatek nie wiem, co wyższego posadzić przy kąciku hamakowym, aby pasowało do całości... Pod sosną będą 3 róże Bonica, a wzdłuż hamaku hortensje. I co tu wcisnąć wysokiego do 2-3 metrów, wąskiego, aby pasowało pomiędzy hortensję a róże...
gdzie_idziesz 13:58, 26 wrz 2013

kachat napisał(a)
Kasiek, dzięki!! Poprzemyśliwuje sobie twój pomysł i wszystkie wcześniejsze - właśnie przyjechałam na działkę i mogę na żywo poplanować na piaskowej górce. Na razie już wiem, że mam do przesadzenia conajmniej 5 krzaków z okolicy górki, i już mi się wszystkiego odechciało

------------------------

Słuchajcie, mam taki mały pomysł - może by za tą rabatą z różami wielkokwiatowymi dać taki niski murek z kamieni..? Taki wyższy pośrodku (maks 50cm wys.) i zniżający się do ziemi w lewo i prawo. Co myślicie..?

Jutro będę rabatę z różami The Fairy robić Tzn. będę intensywnie myśleć, przestawiać godzinami doniczki, by na wieczór się załamać i standardowo postanowić, że następnego dnia posadzę wszystko gdzie popadnie i skończę z ogrodnictwem, żeby się nerwowo nie wykończyć

Mam:
- 9 róż The Fairy
- 3 miskanty Morning Light
- kosodrzewinę
- 8 szałwi

Co można do tego jeszcze dołożyć..? Głównie chodzi mi o trawy - stipy byłyby idealne, by je posadzić przy różach, ale niestety są zbyt delikatne i by u mnie wymarzły Jakie trawy by się nadawały i ładnie pasowały do róż (niskich różowych okrywowych)?

Ja co roku między róże okrywowe takie jak Ty masz sadzę niebieskie lobelie. Zobacz jak to u mnie wygląda i jakie duże są już tek krzaki, a mają dopiero 3 lata. Już nie ma za bardzo miejsca na lobelie. Te róże wszystko zagłuszają.
kachat 10:40, 28 wrz 2013

Natalia, witaj u mnie! Teraz ciągle w ogrodzie siedzę i kopię, więc trochę rzadziej jestem na forum. Obejrzałam twój ogródek, różyczki rzeczywiście się już nieźle rozrosły Czy to jakieś z rodziny Fairy..?