Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Puszczykowie

Ogród w Puszczykowie

wietrzyk 23:17, 16 kwi 2015

Mirello dziękuję

Monia znając Twojego W. będziesz miała warzywnik, że mucha nie siada Twoja rola choć na siedząco bardzo ważna, będziesz przecież koordynować prace

Małgosiu rozwijam się, a wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia

Tutaj moja poprzednia skrzynka warzywna:

zrobiło się za ciasno
Zielona 23:28, 16 kwi 2015

Aśka... nie wierzę!!! Naprawdę? Masz ochotę na tego drugiego?

PS Gryzłaś glebę?
wietrzyk 23:41, 16 kwi 2015

Zielona napisał(a)
Aśka... nie wierzę!!! Naprawdę? Masz ochotę na tego drugiego?

PS Gryzłaś glebę?

Hi, hi Sama nie wiem... Boję się tylko penduli Ale wiesz, jakby ten z Floribrasu się miał nie przyjąć...
Gryzłam tylko troszkę, żeby grujeczniki z frontu przesadzic. Jak już zaczęłam, to stwierdziłam, że muszę zakole trawnika wyrównać. Wyciachałam trawnik, przesadziłam grujeczniki, na ich miejsce wsadziłam amonagawy. I dziś nie mogłam się podnieść z łóżka...
Zielona 23:55, 16 kwi 2015

Oj... współczuję. Ale i pozytywnie zazdroszczę. Czyli ile tych grujeczników będziesz miała na tyłach?

A co do buka... miał taką bryłę... mmmmm.... Ja w pendulę nie wierzę. Będę stawiała na to, że jednak szybciej by się pomylili w drugą stronę.
katarzynkak 11:39, 17 kwi 2015

wietrzyk napisał(a)

Kasiu,
hiacyntowy szpaler powstał pod wpływem chwili Miałam 3op hiacyntów z Lidla i bardzo chciałam je posadzic. Była już końcówka listopada, więc tzw ostatni dzwonek. Teraz mi się podoba, fajnie wyszło. Zanim będę ciąc żywopłot, będzie już po hiacyntach

Brzozy sadziłam listopad 2012 jako cieniutkie witki, grubości wskazującego palca. Nawet jeszcze białej kory nie było widać. Posadziłam je tylko z bambusikami, które były w doniczkach. Kolebały się tak bidulki przez półtora roku. Wiatr nimi bujał na wszystkie strony, aż latem 2014 przywiązałam je porządnie do palików. Wtedy dostały pałera i przyrosły zwłaszcza na grubośc.

brzózki po posadzeniu:

Trawki, zależy od stanowiska słońce/cień, oraz przed czy za limkami. Ja dałam rozplenice przed limkami.

Asiu dziękuje Ci bardzo za inf i za zdjęcie.
Ja też zamierzam kupić podobnej wielkości brzózki i dodałas mi otuchy
MonikaH 12:39, 17 kwi 2015

świetne te hiacynty w rządku, bardzo energetycznie wyglądają
patrząc na powyższe zdjęcie z brzózkami i to co wypracowałaś do teraz jest niesamowite, masz jakieś świeże zdjęcie z tego miejsca ?

warzywnik też zapowiada się imponująco, ja w tym roku wypróbuję pomidorki koktajlowe na tarasie i myślę o truskawkach zwisających również w donicy
pozdrawiam wiosennie
Jagodaa 12:48, 17 kwi 2015

Ależ piękne hiacynty, niesamowite!

Asiu widzę, że pole działań bardzo szerokie. U Ciebie ogród jest taki elegancki, porządny, staranny - bardzo mi się to podoba .
ren133 15:50, 17 kwi 2015

wietrzyk napisał(a)
Hiacyntowy "szpaler"

Po prostu przepięęęknie
Margaret_ka 17:14, 17 kwi 2015

wietrzyk napisał(a)

Skrzynki zastąpiły poprzednią i powiększyły moją powierzchnię ogrodu warzywnego o 300%
Mają 270cm x 100cm Zostały zaimpregnowane naturalnym impregnatem. Zdecydowałam nie wykładac ich folią od środka. Zobaczymy jak długo posłużą

Twoje zdjęcia warzywnika z poprzedniego roku jeszcze bardziej utwierdzają mnie, ze ten wysiłek będzie się opłacał. Choć dziś podczas siania nasion miałam dylematy czy nie za gęsto, ale widzę, że Ty też dość gesto siałaś.
Moje są niewiele większe, mają 3x1,4m. Mam 4 szt.
wietrzyk 20:10, 17 kwi 2015

katarzynkak napisał(a)

Jakie trawki najepiej pauja do limek?

Kasiu,
znalazłam fotkę limek z rozplenicami. Z października. To był pierwszy ich rok. Mam nadzieję, że w następnych limki wzrostem przewyższą trawki.