Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Puszczykowie

Ogród w Puszczykowie

iwonaal 18:56, 19 mar 2014

Znajomy się zlitował i to poletko przejechał glebogryzarką, jeszcze ma pobronować, tylko mokro. kupiłam facelię i będziemy działać.
wietrzyk 09:41, 23 mar 2014

Efekty moich ostatnich poczynań

Ciachanie darni to chyba najcięższa ogrodowa praca...
wietrzyk 09:44, 23 mar 2014

Holenderskie cisy posadzone, czekają na przycięcie. Brakuje mi jeszcze jeden z lewej strony.

Rodki czekają w kolejce na posadzenie

A tu dla nich miejsce przygotowane, od północnej strony
wietrzyk 09:48, 23 mar 2014

Dwa świerki świąteczne przetrwały w zaskakująco dobrej formie. Wg informacji sprzedawcy to raczej rzadko spotykany u nas świerk Picea glauca Densata. No i jak zwykle dylemat, sadzić, nie sadzić? Jeśli tak to gdzie? Bo mogą z nich wyrosnąć całkiem spore drzewiska...
wietrzyk 09:50, 23 mar 2014

Kupiłam dwie kulki bukszpanowe... To chyba do mnie niepodobne...

Tu jedna z nich, już posadzona w donicy.
wietrzyk 09:55, 23 mar 2014

Wiosna przyszła i do mnie

wiunia 09:56, 23 mar 2014

Asiu , a pod rh dasz ziemię taką do iglaków czy musi być kwaśny torf ( a może to to samo?) mam 4 szt rh trzy malusie i jeden taki większy i sadziłam w ziemi do iglaków ( dwa lata temu) ale dziś w Mai mówiono o kwaśnym torfie, a ja laik i nie wiem czy to to samo? Rh kupiłaś w Yucce? Po niedzieli też planuję dokupienie kilku szt rh na nową rabatkę i mam jak zwykle to u mnie - problem - przede wszystkim jak posadzić żeby im było najlepiej ? i teraz w jakiej ziemi?
wietrzyk 10:01, 23 mar 2014

To wg moich dociekań kalina Dawida. Jeden z moich pierwszych grzechów ogrodowych Kupiłam w szkółce, bo mi się spodobała, potem zgubiłam etykietę. Pierwszej zimy przymarzła, musiałam obciąć na łysą pałę. Teraz już nauczona, otuliłam agrowłókniną i przetrwała
Może ktoś z Was też ma taką?
wietrzyk 10:15, 23 mar 2014

wiunia napisał(a)
Asiu , a pod rh dasz ziemię taką do iglaków czy musi być kwaśny torf ( a może to to samo?) mam 4 szt rh trzy malusie i jeden taki większy i sadziłam w ziemi do iglaków ( dwa lata temu) ale dziś w Mai mówiono o kwaśnym torfie, a ja laik i nie wiem czy to to samo? Rh kupiłaś w Yucce? Po niedzieli też planuję dokupienie kilku szt rh na nową rabatkę i mam jak zwykle to u mnie - problem - przede wszystkim jak posadzić żeby im było najlepiej ? i teraz w jakiej ziemi?

Hej Wiolu
Przeczytałam w wątku Marty Zielonej ściągawkę od Bogdy nt sadzenia rodków. Planuję dwa wory torfu kwaśnego wymieszać z warstwą ziemi na tej rabacie. Dodatkowo wymieszam też ziemię z torfem zasypując dołki do sadzenia. U mnie ziemia wogóle dość kwaśna jest, więc nie będę wykopywać metrowych dołków, bobym musiała połowę ziemi z tej rabaty wywalić Kupiłam też siarczan amonu, nawóz zakwaszający glebę, dam połowę zalecanej dawki.
Mam 7 rodków, kupiłam w Yucce. 2x Nova Zembla, 3x Cunningham's White, 1x Scintillation, 1x Simona. Po zdjęciach, które zamieściła Marta trzeba się spieszyć z zakupami, bo wkrótce towaru zabraknie
wietrzyk 10:21, 23 mar 2014

Prunusy Umbraculifera dzięki Monice Borbetce i Monice H już kupione i posadzone w ilości 5szt
Teraz priorytet zakupowy: róże.

Budleje przesadzone i przycięte

A z krzewuszkami chyba pożegnam się na stałe...