Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Puszczykowie

Ogród w Puszczykowie

Jagodaa 12:42, 24 mar 2014

wietrzyk napisał(a)

Co 3 metry. Wokół dałam po 5szt róż z odmian historycznych. W mojej wyobraźni bardzo ładnie to wygląda A w realu... no, jeszcze nie wiem

Hmmm, 3m to zalecana odległość. U siebie też tak posadziłam, ale teraz planuję nową rabatę w innym miejscu i trochę tam ciasno, a musze wcisnąć 3 wiśnie …. Zastanawiam się, czy 2,5m będzie ok. Może zanim korony urosną do takiej średnicy, będę już coś zmieniać… Mam od wczoraj dylemat I nie daje mi to spokoju .

Twoja rabata na pewno będzie jeszcze piękniejsza w rzeczywistości niż w wyobraźni .
MonikaH 13:31, 24 mar 2014

wietrzyk napisał(a)
Dwa świerki świąteczne przetrwały w zaskakująco dobrej formie. Wg informacji sprzedawcy to raczej rzadko spotykany u nas świerk Picea glauca Densata. No i jak zwykle dylemat, sadzić, nie sadzić? Jeśli tak to gdzie? Bo mogą z nich wyrosnąć całkiem spore drzewiska...

ha, to się dowiedziałam w końcu, co mój mąż kupił, pewnie w tym samym miejscu bo wygląda identico, a wcześniej nie widziałam świerków o takim pokroju, od razu mi lepiej, bo że świerk to wiedział, ale coś więcej... ech
nasz już od początku stycznia w ziemi
wietrzyk 17:48, 24 mar 2014

Jagodaa napisał(a)

Hmmm, 3m to zalecana odległość. U siebie też tak posadziłam, ale teraz planuję nową rabatę w innym miejscu i trochę tam ciasno, a musze wcisnąć 3 wiśnie …. Zastanawiam się, czy 2,5m będzie ok. Może zanim korony urosną do takiej średnicy, będę już coś zmieniać… Mam od wczoraj dylemat I nie daje mi to spokoju .

Jagoda,
Danka pisała w wątku o Umbraculiferach, że nie jest zalecane cięcie korony, bo jakieś choroby potem łapią. Więc jeśli miałyby włazić na siebie to może nie sadź ich tak blisko? Może wybierz coś o bardziej kolumnowym pokroju. Amonagawa?
wietrzyk 17:52, 24 mar 2014

MonikaH napisał(a)

ha, to się dowiedziałam w końcu, co mój mąż kupił, pewnie w tym samym miejscu bo wygląda identico, a wcześniej nie widziałam świerków o takim pokroju, od razu mi lepiej, bo że świerk to wiedział, ale coś więcej... ech
nasz już od początku stycznia w ziemi

Monika,
ja te świerki tu u nas przy szosie kupiłam. Z pewnością wiesz gdzie... Może Twój mążuś też w tym miejscu kupił
Wysyłam Ci też wiadomość na priv
Jagodaa 19:30, 24 mar 2014

wietrzyk napisał(a)

Jagoda,
Danka pisała w wątku o Umbraculiferach, że nie jest zalecane cięcie korony, bo jakieś choroby potem łapią. Więc jeśli miałyby włazić na siebie to może nie sadź ich tak blisko? Może wybierz coś o bardziej kolumnowym pokroju. Amonagawa?

Na Amanogawy to zbyt eksponowane miejsce . One piękne są jak kwitną, później denerwują mnie te czereśniowe liście i nie do końca porządny pokrój. Trochę rozstawiłam wiśnie szerzej, malutkie są więc będą rosły i rosły latami do tego zetknięcia się koronami . Trudno, jakoś to będzie .
Alisonek 22:11, 24 mar 2014

Piękna robota Asiu
a nie potrzebujesz kosacców fioletowych?
Nikita 23:06, 24 mar 2014

wietrzyk napisał(a)

Oż Cię Nikita, ale Cię nosi po Polsce
Bardzo dziękuję za wszystkie namiary, ale moje Umbry już rosną sobie Z gołym korzeniem kupiłam, szczepione na 1,60m, ale za cenę baaardzo konkurencyjną

No to się spóźniłam Asiu...bo ja ostatnio zarobiona jestem i chroniczny niedoczas u mnie występuje, ale chciałam dobrze....
Cieszę się, że znalazłaś dobrą cenę i nie musiałaś wydawać po 2 stówki za sztukę. Takie udane zakupy cieszą podwójnie.
zabaewa 00:11, 25 mar 2014

Jej - Asiu - Ty to masz zapał do pracy. Ja w taką pogodę wymiękam... I jakoś nie mamY szczęścia do tego wypadu nad Wartę w weekend. Może w ten będzie niedeszczowa pogoda? Jak myślisz ?
Monic 06:18, 25 mar 2014

Tworzysz piękny ogród
iwonaal 07:10, 25 mar 2014

Pozdrawiam deszczowo. Mój "bonzai" czeka i jeszcze wiele innych planów.