Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Gardenarium 01:23, 14 wrz 2013

Roman_73 napisał(a)
Witam.

Mam pytanie "jesienne".
Czy wertykujację zrobić teraz i na wiosnę ponownie? czy poczekać do wiosny ?
czytałem, żeby na zimę trawę zostawić troszkę dłuższą, czy to prawda?

Czy warto zastosować jakiś nawóz "zimowy"? czy to rzeczywiście pomaga ?

Pozdrowienia !
Roman.

Ponieważ jesteśmy z Witkiem członkami RHS-u, otrzymujemy pismo branżowe o nazwie The Garden i tam w ostatnim numerze zalecają, a wręcz konieczna jest jesienna a ściśle wrześniowa wertykulacja, która nie powoduje, że trawnik jest brzydszy, a wzmacnia darń i na wiosnę będzie o wiele ładniejsza. Jako dowód że to robimy - zdjęcia dzisiejsze z ogrodu z lustrem.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=238

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 01:25, 14 wrz 2013

Trawa nie powinna być skoszona do zera, normalnie. Dłuższa to gdy są upały powinna być.

Nawóz jesienny wzmacnia korzenie i powoduje, że trawnik lepiej przezimuje.

Instagram Ogrodowiska
Roman_73 10:02, 14 wrz 2013

Tak też wyczytalm o wrześniowej wertykulacji. Nie przeszkadza fakt, że trawnik może wyglądać trochę gorzej, wszak sezon się kończy, a to już"inwestycja" na kolejny rok
Chyba chodzi o to, aby na zimę zostało jak najmniej odpadków, skoszonej trawy, żeby to nie zalegało i nie gniło, tak mi się wydaje..

Chciałem jednak upewnić jeszcze, Danisiu - na wiosnę jednak ponownie, prawda?

"Trawa nie powinna być skoszona do zera, normalnie. Dłuższa to gdy są upały powinna być."

Dłuższa gdy upały? znów coś nowego się dowiedziałem a dlaczego?

Pozdrawiam.
R.
zakol13 11:14, 14 wrz 2013

Dłuższa, gdy upały ponieważ trawa będzie mniej narażona na przesychanie, dłuższe źdźbła zapewniają więcej cienia czyli chłodu tuż przy ziemi. Podczas upałów temp. przy samej ziemi jest o kilka, a nawet kilkanaście stopni wyższa niż temp na poziomie 2m więc trawa ma naprawdę ciężko w takie dni
To często widać w lecie, jak kosimy nisko to mamy żółty trawnik, a jak zostawimy trawę dłuższą to jest zielona. Przynajmniej ja tak zauważyłem u siebie
Debra 11:50, 14 wrz 2013

Gardenarium napisał(a)

Ponieważ jesteśmy z Witkiem członkami RHS-u, (Królewskie Towarzystwo Ogrodnicze, otrzymujemy pismo branżowe o nazwie The Garden i tam w oststnim numerze zalecają, a wręcz konieczna jest jesienna a ściśle wrześniowa wertykulacja, która nie powoduje, że trawnik jest brzydszy, a wzmacnia darń i na wiosnę będzie o wiele ładniejsza. Jako dowód że to robimy - zdjęcia dzisiejsze z ogrodu z lustrem.

Na zdjęciach widać ile tego siana wyczesane. Trudno o lepszy argument przemawiający za wertykulacją.
Zresztą gołym okiem widać jak zbita jest darń przy korzeniach trawnika. Pod śniegiem, z taką przepuszczalnością trawnik szybko może zacząć dostawać pleśni. No to wertykulacja nas czeka!
Roman_73 13:30, 14 wrz 2013

Pogoda się zrobiła, idę walczyć zatem )
ale do wertykulacji trawkę króciutko przystrzyc, prawda? zeby lepiej "wyczesywało".
I tak zdąży jeszcze przed zimą odrosnąć..

a nawóz po wertylukacji..
Roman_73 13:32, 14 wrz 2013

acha.. jeszcze jedno pytanie czy prawdą jest, że wertykulacjępowinno robić się "w dwie strony" ?
Gardenarium 23:03, 15 wrz 2013

Roman_73 napisał(a)

"Trawa nie powinna być skoszona do zera, normalnie. Dłuższa to gdy są upały powinna być."

Dłuższa gdy upały? znów coś nowego się dowiedziałem a dlaczego?

Pozdrawiam.
R.

Dlatego, że tak nie wysycha, lepiej trzyma wilgoć.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 23:03, 15 wrz 2013

Na wiosnę ponowna wertykulacja.

Instagram Ogrodowiska
Roman_73 12:36, 23 wrz 2013

Witam wszystkich !

No i z powodu pogody póki co nie można zrobić wertykulacji
Bo jak ziemia mokra, to chyba nie za bardzo ?

a za chwilę będą przymrozki...