Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

pawel200_20 07:51, 17 cze 2013

Sebek napisał(a)
Albo rozbij grudki przed grabieniem, albo po zgrabieniu rozbij te grudki w rękach i rozrzuć tam, gdzie np. robi się nierówno po walcowaniu.

Nasypałem tej ziemi na wysokość 5-10cm na 60mkw. Ręcznie zajmie to "wieki"
pawel200_20 14:33, 19 cze 2013

Jakoś sobie z tymi grudkami mniej więcej poradziłem. Teraz mam kolejny problem i proszę o jakąś podpowiedź. Ziemia była kupowana z niesprawdzonego źródła i po dokładnym wyschnięciu podczas wczorajszego wałowania mam już pewność że to podłoże bardziej przypomina brudny piach niż ziemię. Jest bardzo trudny albo wręcz niemożliwy do ubicia. Każdy ruch walca zostawia ślad nawet po długim czasie wałowania. Czy polać to wodą i dopiero wałować? Czy to coś da? Myślałem też żeby dokupić z 10 worków podłoża uniwersalnego i posypać na ten "piach" i dopiero uwałować? A może tą workową ziemię wymieszać od razu z nasionami trawy i nawozem?
Proszę o jakąś podpowiedź
Sebek 23:22, 19 cze 2013

Najlepiej jest wałować ziemię wilgotną, ale nie mokrą. Spróbuj np. rano ją polać wodą, a potem jak trochę przeschnie to wykonać znów ten zabieg.

Ziemia z worka przy sianiu - szczerze jestem za, skoro tamta jest kiepska....
pawel200_20 07:13, 20 cze 2013

To tak zrobię, może będzie lepiej wałować.

A tą ziemię z worka rozsypać i wałować, następnie trawa z nawozem czy tak jak czytałem na forum wymieszać ją od razu z nawozem i nasionami i dopiero rozsypać?
Gardenarium 16:31, 20 cze 2013

Wyrównać podłoże najpierw, czyli grabienie, wałowanie, grabienie, wałowanie a,ż do skutku, a potem posiać nasiona, przegrabiać i wałować jak już są nasiona przemieszane nieco z podłożem grabkami.

Przeczytaj artykuł o sianiu trawnika. Jedni dają nawóz przedsiewnie czyli razem z nasionami lub przed nasionami a ja nie daję siejąc nasiona. Nawożę dopiero później.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

Instagram Ogrodowiska
pawel200_20 07:32, 21 cze 2013

Podłoże już mniej więcej wyrównane. Wałowałem tą ziemię (która bardziej przypomina piach) po polaniu wodą. I na drugi dzień była taka twarda skorupa. próbując to przegrabić ta ziemia odchodzi takimi plastrami i trzeba znowu ją rozbijać. Nie wiem czy mam na tą twardą skorupę posypać tą ziemią z worków i dopiero siać czy mam tą skorupę grabić i rozbijać żeby było luźne podłoże pod ziemię z worków i nasiona.....?
Gardenarium 15:34, 21 cze 2013

Moim zdaniem ta skorupa się nie nadaje i co byśmy nie wymyslili, rozbijanie, grabienie i inne cuda to należy ją wykopyrtnąć z ogrodu, to jakaś masakra, nie wiem piasek wiślany czy coś innego. Rady na nic się zdadzą. Ta ziemia się nie nadaje, co to za ziemia, po uwałowaniu jest skorupa, pokaż ta ziemię z bliska na zdjęciu.

Instagram Ogrodowiska
pawel200_20 22:36, 24 cze 2013

na pierwszym zdjęciu ziemia po zwałowaniu ale ponownie rozgrabiona i wilgotna, na dwóch kolejnych po wałowaniu na mokro tyle że już sucha

Gardenarium 15:14, 25 cze 2013

No to winna jest ziemia, pewnie jest za "tłusta". Skoro pęka.

Instagram Ogrodowiska
pawel200_20 16:21, 25 cze 2013

Kupiłem dziś kilka worków podłoża uniwersalnego. Czy będzie dobrze jesli ją rozsype na całość, posieje trawę i zwalcuje?
Czy może jakieś inne rady?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies