Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Gardenarium 16:28, 25 cze 2013

Ja bym może coś sensownie i najlepiej jak umiem poradziła, ale musiałabym "pomacać" i zobaczyć to podłoże.

Nie masz innego wyjścia, siej i nie deliberuj nad tą ziemią i rozsypywaniem kolejnych rodzajów.

Zasiej trawnik i czekaj aż wzejdzie i jak nie popadnie na ulewę to będziesz miał trawnik.

Instagram Ogrodowiska
goniak 18:34, 25 cze 2013

pawel200_20 napisał(a)
Kupiłem dziś kilka worków podłoża uniwersalnego. Czy będzie dobrze jesli ją rozsype na całość, posieje trawę i zwalcuje?
Czy może jakieś inne rady?

Najpierw posiej trawę na wilgotną ziemię, zwałuj i przysyp tym podłożem, które kupiłeś.
Utrzymuj wilgotne podłoże przez cały czas aby młode siewki nie zaschły.
pawel200_20 20:02, 25 cze 2013

Najpierw posiej trawę na wilgotną ziemię, zwałuj i przysyp tym podłożem, które kupiłeś.
Utrzymuj wilgotne podłoże przez cały czas aby młode siewki nie zaschły.

Tak zrobię. Mam GRAMINEX Sport i nawóz substrala do siania trawnika, wymieszam to i rozsypię, zwałuję i przysypię delikatnie tą ziemią którą kupiłem.
Ale prosiłbym o jeszcze dwie podpowiedzi. Czy siać na to podłoże które jest twarde po wałowaniu czy delikatnie je przegrabić przed sianiem?
A czy po posypaniu już tym uniwersalnym podłożem zwałować kolejny raz?
Sebek 13:54, 03 lip 2013

Słyszałem, że trawa lepiej kiełkuje na twardej ziemi, także nie musisz grabić przed sianiem - ale możesz potem nasypać dobre podłoże i wymieszać z nim nasiona - bez kolejnego wałowania
pawel200_20 14:43, 03 lip 2013

Sebek napisał(a)
Słyszałem, że trawa lepiej kiełkuje na twardej ziemi, także nie musisz grabić przed sianiem - ale możesz potem nasypać dobre podłoże i wymieszać z nim nasiona - bez kolejnego wałowania

Teraz to już chyba "po zawodach". Nie przysypywałem nasion dobrą ziemią tylko zasiałem je na tej twardej ziemi, bardzo delikatnie przegrabiłem i delikatnie ubiłem nogami. Podlewam, podlewam i nic nie rośnie i chyba już nie urośnie bo te nasiona tak jakby "luzem" leżą na tej ziemi więc wydaje mi się że nic z tego nie będzie
Sebek 15:06, 03 lip 2013

Spokojnie Powinny wyjść
Gardenarium 19:16, 04 lip 2013

Nasiona wschodzą od 7 do 21 dni, różne gatunki w różnym czasie, podlewaj, będzie taki moment, że natychmiast z godziny na godzinę się zazieleni

Instagram Ogrodowiska
Marcin85 11:14, 14 lip 2013

Danusiu, co to znaczy że gleba jest tłusta? Zauważyłem że u mnie też wyschnięta ziemia pęka ale to dopiero po moim wałowaniu i to nie we wszystkich miejscach. Czy to szkodzi trawie?
Gardenarium 16:34, 14 lip 2013

Jak pęka to pewnie jest tłusta, czyli zbryla się, klei i pęka.

Instagram Ogrodowiska
Marcin85 08:21, 15 lip 2013

Czy taka gleba ma zły wpływ na trawę?