Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

malgorzata_s... 22:03, 02 paź 2013

Ta rdza to nie taka bardzo szkodliwa jest. Nie powoduje że drzewko uschnie tylko wcześniejsze opadanie liści. A ten jałowiec to musi jednak gdzieś być. Ten grzyb w pierwszej fazie potrzebuje jałowca. Moja grusza ma to samo
agatanowa 22:06, 02 paź 2013

Katkak napisał(a)
... A co do tej kreatywności, czy ja wiem... Wymyślam sobie jakieś duperele żeby się nie nudzić

No i wspaniale! O to chodzi. I wspaniale wychodzi.

Grusza fajoska rośnie coś pod nią?
A jałowiec musi być, tak jak pisze poprzedniczka moja, Gosia.
Sebek 22:51, 02 paź 2013

Katkak napisał(a)

Danusiu miło mi niezmiernie Cieszę się, że mnie odwiedzasz Twoja pomoc jest nieoceniona, więc jeśli mam okazję pewnie, że z radością skorzystam z Twojej pomocy. Poniżej wkleiłam zdjęcie powstającej rabaty. Jest jeszcze brzydka, wiem, ale robię co mogę, a z czasem mam kiepsko. Jest tam duża wierzba mandżurska, ale powoli ją wycinamy bo biedactwo się po prostu rozpada, więc taka jakby jej już nie było. Za nią rosną piwonie, z tym, że przy piwoniach muszę tak poprowadzić rabatkę, żeby jej krawędzie były tuż przy piwoniach, bo inaczej brama się nie otworzy. Na rabacie są przy samym ogrodzeniu dwa młodziutkie miskanty (te wielkie, nie pamiętam nazwy), bo chcemy się troszkę od sąsiadów odgrodzić. Poza tym dwie duże azalie (takie biedniutkie, bo rosły w kiepskim miejscu, w tym roku je przesadziłam i zobaczę, czy odbiją na wiosnę). Jest tez młodziutki klon palmowy (czerwony) i kilka mniejszych traw i krzewuszka. Chciałam mieć taką szumiącą rabatę Gosia mi podpowiedziała, żeby zamiast wierzby posadzić tam jeszcze jednego miskanta, do rabatki dosadzić jeszcze jedną dużą azalię, a z przodu wrzosy. Pomysł mi się podoba, ale zamiast tej wierzby chodzi mi jeszcze po głowie ambrowiec amerykański (ta niska odmiana do 5 m), albo brzoza taka mała. Zresztą zobacz Danusiu sama i powiedz proszę co o tym myślisz. Z góry Ci dziękuję
Rabatkę pociągnę w stronę domu, żeby ta śliwka jeszcze w nią weszła, ale to później, bo na razie nie mam jeszcze zdjęć tej części.

A ja myślę, że skorzystaj z gotowców Twój ogród ma mnóstwo drzew - wg mnie pięknie wyglądałaby taka trawiasta rabata jak tutaj w ogrodzie angielskim
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim

Pooglądaj jeszcze to - tutaj są już nawet brzozy i większe drzewa, będziesz wiedziała co pod nie posadzić
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami
http://www.gardenarium.pl/realizacje/miejski-ogrod-rodzinny

Katkak 23:31, 02 paź 2013

Dzięki za inspiracje Sebek, na pewno pokombinuję Mogę się założyć, że jedno z tych zdjęć z brzozami jest w książce pt. "Pokochać ogród" Mai Popielarskiej Zgodzisz się ze mną Uwielbiam brzozy, bo są takie... dystyngowane
Katkak 23:36, 02 paź 2013

agatanowa napisał(a)

No i wspaniale! O to chodzi. I wspaniale wychodzi.

Grusza fajoska rośnie coś pod nią?
A jałowiec musi być, tak jak pisze poprzedniczka moja, Gosia.

Agatko pod gruszą jest okrągła rabatka z irysami i różnymi bylinami (no to błysnęłam Nie pamiętam ich nazw, ale siara ). Niedawno posadziłam pod nią też milina, żeby się po niej wspinał i po raz pierwszy cebulowe: ozdobne czosnki tulipany. Ale zobaczę ile ja będę z tego mieć, a ile nornice
Katkak 23:40, 02 paź 2013

Wiecie co, tak przy okazji tego mojego orzecha włoskiego, pod którym mało co sobie radzi.... Tak sobie pomyślałam, że taką kulkę wiklinową na nóżce jaką robiłam w doniczce do domu można przecież zrobić w rozmiarze XXL i dać pod tego orzecha, bo tam i tak bluszcz rośnie, więc niech się wspina
agatanowa 23:46, 02 paź 2013

Kaśka, a widziałaś orzecha u Magdy? Może taką cudną rożę dasz?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3827-pasje-ogrodnicze-magdy

Gardenarium 01:04, 03 paź 2013

Katkak napisał(a)
Dzięki za inspiracje Sebek, na pewno pokombinuję Mogę się założyć, że jedno z tych zdjęć z brzozami jest w książce pt. "Pokochać ogród" Mai Popielarskiej Zgodzisz się ze mną Uwielbiam brzozy, bo są takie... dystyngowane

W książce Mai jest wiele moich realizacji, są w spisie zdjęć, do kogo należy.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 01:09, 03 paź 2013

Miskant Cię nie osłoni od sąsiadów, późno puszcza wiosną a zimą śnieg go przywali. pól roku go nie ma. Musisz pod płotem posadzić żywopłot iglasty.

Brakuje kolorów, posadź kuliste berberyski albo kolumnowe - koloru bordowego. Hortensje bukietowe też, pasują do traw.
Rabatę zrób spójną z resztą ogrodu, takie brzusio jak bezludna wyspa to za mało

Instagram Ogrodowiska
hanka_andrus 06:24, 03 paź 2013

Kasiu, tej jesieni mało gdzie bywam u forumowiczek. Ale od listopada obiecuje częstsze wizyty.
Masz mały ogródek, ale ciekawy.Zajrzę,żeby pooglądać szczegóły.Póki co, korzystam ze słonecznych dni. Wczoraj gęsi leciały na południe.
Dziękuję za odwiedziny, pozdrówka.