Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

paulina_ns 08:38, 25 kwi 2015

Viola napisał(a)

Razem z kotami je karmię, tzn, kazdy z innej miski tylko o tej samej godzinie

Haha, no to Violu przybyło Ci zwierzątek do karmienia
inag 12:50, 25 kwi 2015

Viola napisał(a)

Razem z kotami je karmię, tzn, kazdy z innej miski tylko o tej samej godzinie

Ale masz tego inwentarza! Strach pomyśleć jak policzysz jeszcze mrówki itd
waldek727 18:30, 26 kwi 2015

Viola napisał(a)
Czy to kalifornijki??? Przepraszam bardziej wrażliwych za te zdjęcia, dżdżownice na żywo prezentują się lepiej, są mało fotogeniczne.

Na żywo wszystko prezentuje się lepiej.
Odpowiedź na zadane pytanie już padła a ja tylko potwierdzę, że są to dżdżownice kalifornijskie.
Viola 18:38, 26 kwi 2015

paulina_ns napisał(a)

Haha, no to Violu przybyło Ci zwierzątek do karmienia

No właśnie, muszę je regularnie karmić, żeby nie uciekły
Viola 18:39, 26 kwi 2015

waldek727 napisał(a)

Na żywo wszystko prezentuje się lepiej.
Odpowiedź na zadane pytanie już padła a ja tylko potwierdzę, że są to dżdżownice kalifornijskie.

Dziękuję Waldku z potwierdzenie Faktycznie na żywo wyglądają sympatyczniej, nawet ładne są
Viola 18:40, 26 kwi 2015

inag napisał(a)

Ale masz tego inwentarza! Strach pomyśleć jak policzysz jeszcze mrówki itd

Oj tych to juz nie będę liczyć
waldek727 18:40, 26 kwi 2015

inag napisał(a)

I może nie uwierzysz, ale ja też ostatnio chciałam zamówić dżdżownice
Skończyło się na tym, że poszłam z wiaderkiem do kompostownika taty i nawybierałam od niego setki tych pięknotek W niektórych miejscach były tak skumulowane, ze pozbijały się w takie kule Teraz sobie mieszkają u mnie na rabatkach wysypanych kompostem

Ilonko.
Dżdżownice kalifornijskie już na Twoich rabatkach nie mieszkają. Gleba ani próchnica kompostowa nie stanowią odpowiedniego środowiska do życia ,,eisenia fetida".
Kalifornijki przebywają i żyją tylko w świeżej, wstępnie rozłożonej przez mikroorganizmy materii organicznej. Wyjście poza jej obręb stanowi dla nich śmiertelną pułapkę.
Viola 18:53, 26 kwi 2015

A poniżej roślinki od Ani Małej Mi. Ania się martwiła czy się przyjmą, a one mają się świetnie i wszystkie przyjęły się i rosną: kilka wielkich naparstnic szykuje się do kwitnienia w tym roku (mam nadzieję), a kilka maluszków dopiero nabierze masy. Wszędzie już widać w środku roślinek małe listeczki Dziękuję Aniu XXX

Viola 18:59, 26 kwi 2015

Z maciupeńkich werbenek od Ani zrobiłam trzy małe kupki. Razem z pięknie zapowiadająca się jeżówką znalazły miejsce za różami Ascot, będzie im tam dobrze w takim lordowskim towarzystwie. Aniu, buziaki XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Jeżówka
Werbenka
Specjalnie zrobiłam to zdjęcie, aby móc w przyszłości porównać maluszka z dorosłą Werbeną - widzicie to maleństwo ?
waldek727 19:14, 26 kwi 2015

szemusia napisał(a)

Co do pędraków w kompoście, to i u mnie się zdarzają. Szczególnie jesli wrzucam darń. Trzeba bardzo uważać przy przesiewaniu...

Beatko.
Skoro mam uwierzyć w to, że pędraki żyją w kompoście który następnie trzeba przesiewać, to musisz mi najpierw napisać czym one się tam odżywiają. W górnej warstwie świeżej materii organicznej owszem przypadkowo mogą się znaleźć. Nie na długo. Białko które wchodzi w skład budowy ciała ulegnie denaturacji w fazie termofilnej kompostu lub po paru tygodniach larwami zaopiekują się w odpowiedni sposób nicienie entomofilne, wirusy, bakterie lub grzyby owadobójcze bytujące w kompoście. Takie bogactwo owadobójczych mikroorganizmów w próchnicy kompostowej jest powodem tego, że polecam na ,,Ogrodowisku" wprowadzać do gleby oraz w środowisko roślin, napowietrzony wyciąg z kompostu (compost tea).
Dursban, larvanem i nemasys razem wzięte nie zrobią w glebie takiego spustoszenia pośród szkodliwych larw owadów co ANHK. Wiem, że bogatemu wszystko wolno, ale ja jednak wolę mieć te paręset złotych w kieszeni więcej .