Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 09:35, 23 kwi 2015

inag napisał(a)

Rozbawiłaś mnie prawie do łez tymi "skurczybykami"

Jak kręgosłup boli to zagoń domowników do masowania na zmianę! A co - należy Ci się!

I może nie uwierzysz, ale ja też ostatnio chciałam zamówić dżdżownice
Skończyło się na tym, że poszłam z wiaderkiem do kompostownika taty i nawybierałam od niego setki tych pięknotek W niektórych miejscach były tak skumulowane, ze pozbijały się w takie kule Teraz sobie mieszkają u mnie na rabatkach wysypanych kompostem U mnie na pewno mają lżejsze życie - przynajmniej mają pewność, ze nie pójdą na ryby

będąc dżdżownicą też wolałabym iść do pracy, zamiast na ryby :
Fajne masz miejsce pozyskiwania dżdżownic Wrzucałaś je od razu na rabatki z kompostem?
Viola 09:38, 23 kwi 2015

kosolka napisał(a)
Violus, współczuję kręgosłupa! Ale gratuluję wykonania ciężkich prac. Dziś było przepięknie, a ja cały dzień musiałam spędzić w oczekiwaniu na lekarza. Na szczęście jednorazowo i tylko kontrolnie. Szukałam szybko w necie co to za dzdzownice ale nic ciekawego nie znalazłam. Może Waldek się odezwie. Rozciągnij się na wyrku, żeby plecy do jutra sie ogarnęły. Buziaki!

Plecy dostały rozkaz: "Ogarnąć się". No i chyba posłuchały bo jest w miarę ok, dziś po pracy druga tura ciężkich robót, później już TYLKO zdzieranie darni pod rabaty mnie czeka i małe doniczki zostaną do powysadzania
Viola 09:39, 23 kwi 2015

Sabina76 napisał(a)

Ha ha, dzięki Viola - oplułam monitor

ups, dubelek

Polecam się na przyszłość
Iwk4 11:36, 23 kwi 2015

U mnie z tym kompostem chyba robię coś nie tak. Ddżownice są, te zwykłe. Przyszly sobie skądś. Ale trafiłam też na żywe pędraki chrząszcza majowego. Takiego dodatku nie powinno być. Pewnie wpadły z darnią trawy. Musiałam uważać, by sobie na rabatach jakiś nie zakopać. Bym sobie w brodę pluła.
Violu, dziękuję za miły wpis u mnie Buziaki
Viola 11:48, 23 kwi 2015

Iwk4 napisał(a)
U mnie z tym kompostem chyba robię coś nie tak. Ddżownice są, te zwykłe. Przyszly sobie skądś. Ale trafiłam też na żywe pędraki chrząszcza majowego. Takiego dodatku nie powinno być. Pewnie wpadły z darnią trawy. Musiałam uważać, by sobie na rabatach jakiś nie zakopać. Bym sobie w brodę pluła.
Violu, dziękuję za miły wpis u mnie Buziaki

Też się martwię, żeby jakiegoś świństwa nie wrzucić razem z darnią, ale nie mam jej gdzie składować.
inag 00:07, 24 kwi 2015

Viola napisał(a)

będąc dżdżownicą też wolałabym iść do pracy, zamiast na ryby :
Fajne masz miejsce pozyskiwania dżdżownic Wrzucałaś je od razu na rabatki z kompostem?

Tak. Od razu na rabaty z kompostem (który zresztą też jest od taty więc czują się jak w domu Po wysypaniu ich, wróciłam po chwili, żeby trochę zwilżyć im podłoże a ich już nie było Sprytne bestyjki są z nich
Kindzia 09:14, 24 kwi 2015

Morning Lighty sadziłam dwa lata temu, malutkie sadzonki były. W zeszłym roku urosły już do 1,5 m

Robale pooglądałam...
Viola 11:58, 24 kwi 2015

Kindzia napisał(a)
Morning Lighty sadziłam dwa lata temu, malutkie sadzonki były. W zeszłym roku urosły już do 1,5 m

Robale pooglądałam...
No i jak, ładne są ?
szemusia 21:25, 24 kwi 2015

Dżdżownice to kalifornijki - miałam takie same Tylko musisz pilnować, żeby świeżego papu im nie zabrakło, bo one bardzo żarłoczne

Co do pędraków w kompoście, to i u mnie się zdarzają. Szczególnie jesli wrzucam darń. Trzeba bardzo uważać przy przesiewaniu...
Viola 22:48, 24 kwi 2015

szemusia napisał(a)
Dżdżownice to kalifornijki - miałam takie same Tylko musisz pilnować, żeby świeżego papu im nie zabrakło, bo one bardzo żarłoczne .

Razem z kotami je karmię, tzn, kazdy z innej miski tylko o tej samej godzinie