Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

kosolka 10:32, 19 wrz 2014

Kamajla napisał(a)

Violu, a nie masz takiego reflektora z czasów budowy?

ja wykorzystałam ostatnio przy sadzeniu wrzosów (poustawiałam jak jeszcze widno było, ale w czasie sadzenia słonko się schowało) i przy wyrywaniu chwastów

No nie wpadłam na to Skarnica pomysłów to nasze O.!!!
Tusiala 10:41, 19 wrz 2014

Macham Vilu do Ciebie i życzę udanego weekendziku już odpoczywasz czy jeszcze coś tam robisz?

kosolka 10:42, 19 wrz 2014

Toszka napisał(a)

Chwalę, za wykorzystywanie w kompostowniku brzozowych liści. Liściasty kompost najcenniejszy

No i bomba, mam brzóz masę Już dzis rano M. dostał info że kompostownik robię
Viola 10:45, 19 wrz 2014

Tusiala napisał(a)
Macham Vilu do Ciebie i życzę udanego weekendziku już odpoczywasz czy jeszcze coś tam robisz?

Robię, robię, ciągle coś robię, końca nie widać. Myslałam, że sobie już daruję, ale nie ! Akcja "2 derenie" wczoraj zakończona pomyslnie - dzisiaj wrzucę fotki, bo oczywiście wczoraj po ciemaku do domu wróciłam. Mam jeszcze trochę doniczek w przechowalniku, trzeba bukszpany gdzieś wysadzić, albo zadołować bo jeszcze pomarzną - to pewnie w weekend. A więc zero odpoczynku, weekendzik będzie pracowity. A... i cebulki nie posadzone...
laurowisnia 11:04, 19 wrz 2014

O bukszpany musisz koniecznie zadbać, szkoda by ich było.
Kompost mam i używam, jeden sezon wystarczy, a świeżynki nigdy nie miałam, na pewno inaczej następuje rozkład w masie na pryźmie, a jak użyjesz go do warstw w kompoście.
Viola 11:18, 19 wrz 2014

laurowisnia napisał(a)
O bukszpany musisz koniecznie zadbać, szkoda by ich było.
Kompost mam i używam, jeden sezon wystarczy, a świeżynki nigdy nie miałam, na pewno inaczej następuje rozkład w masie na pryźmie, a jak użyjesz go do warstw w kompoście.

Właśnie , bukszpanki malutkie w doniczkach cieniutkich; złapie mróz w nocy i po ptakach Trzeba szybko wysadzić.
asiach 11:25, 19 wrz 2014

Toszka napisał(a)
O oborniku napisałam u Kosolki.
Odnosnie ptasiego g...guana - jest silnie zasadowe i stąd potocznie mówi się , że pali. Ale ja (teść ma gołębie) wrzucam do kompostownika i dżdżownice robia swoje. Powiem szczerze, że w gnojówki się nie bawię - sąsiedzi by mnie pewnie ubili, a i mój nos ma konkretne żądania w tej materii... u mnie wszystko wpada w kompost...
Dawniej uważało się, że obornik wymaga 2 lat na przekompostowanie (podobnie było z kompostem), jednak obecnie wiadomo, że wymaga max. 10 miesięcy, a po tym czasie ulega mineralizacji, czyli zatraca właściwości organiczne tak potrzebne do wzbogacenia struktury ziemi.

Niektórzy świeże guano rozrzucają wokół roślin pod koniec zimy na śnieg, przed roztopami. Śnieg się topi, duża część związków z guana przenika w głębsze warstwy ziemi... Ja tak nie próbowałam - wystarczy, że teść tak praktykował wiele lat i podniósł tym sposobem ph gleby do 8,5-9...mój Miszczu

Cyt. "...Powiem szczerze, że w gnojówki się nie bawię - sąsiedzi by mnie pewnie ubili, a i mój nos ma konkretne żądania w tej materii..." - możesz mi wierzyć nie czuję a jak to niektórzy mówią mam powonienie psa policyjnego
Myślę, że jest to dobre rozwiązanie dla osób, które już mają założone rabaty a przekopyanie nie wchodzi w grę
U mnie pod roślinami jak nie kora to kamienie lub szyszki. Poza tym niektóre rośliny nie lubią jak "grzebie" się przy nich
Viola 11:35, 19 wrz 2014

No właśnie, ja na razie mogę kopać, ale jak będą rabaty np. z korą to wtedy będzie trudno. Chociaż chyba nie korą będę ściółkować tylko kompostem. Zobaczę jak to będzie.
asiach 11:51, 19 wrz 2014

Viola napisał(a)

Właśnie , bukszpanki malutkie w doniczkach cieniutkich; złapie mróz w nocy i po ptakach Trzeba szybko wysadzić.

Violu, ja swoje doniczki z bukszpanami - dołowałam na zimę - miały za małe korzenie a niektóre wręcz nie były ukorzenione
Viola 12:27, 19 wrz 2014

Tak Asiu ja też doniczki będę dołować, ale akurat bukszpany są dobrze ukorzenione, mogę wysadzić chociaż nie mam jeszcze dla nich docelowego miejsca więc pomyslę - może zadołuję w doniczkach.