Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Kamajla 22:05, 17 wrz 2014

Viola pytaj, bo ja też tego ciekawa bardzo. I też z miasta, z bloku do niedawna...

Dostęp do końskiego guana mam, ale też niekompostowanego... Danusia odradzała przekopywanie świeżym, chociaż teściowe próbowali przekonać mnie, że będzie ok. Ale jakoś bardziej ufam Danusi w tej kwestii... Teściu trochę się sfoszył... Przejdzie mu kiedyś, tak myślę...
Viola 22:19, 17 wrz 2014

Chyba przekopać można, ale na zasadzie przygotowania ziemi na wiosnę - tak mi się wydaje, ale jak się chce sadzić od razu to świeżego nie wolno bo popalić można rośliny. Ot i tu moja wiedza się kończy. Idę spać, jutro pobudka przed szóstą - skutek przeprowadzki za miasto Może Toszka jeszcze coś później doradzi Pa
asiach 00:24, 18 wrz 2014

Viola napisał(a)

Ha, ha ale się uśmiałam. Dzisiaj już sąsiadka przechodząc o zmroku mało się w głowę nie pukała, to wyobrażam sobie co by pomyśleła jakbym przy reflektorku kopała.... Ale pomysł przedni, powiem M.- niech mi kupi w prezencie imieninowym taki przenośny na statywie

Widzę, świetne pomysły. Tak jakbym czytała o sobie tylko ileś tam lat wcześniej. Mój tata zaproponował, żebym kupiła kask górniczy - tam jest takie światełko zamontowane
Ale zabawa tu jest radośnie
Tyle pozytywnie zakręconych osób
Miłego dnia i pracy po zmroku
asiach 00:27, 18 wrz 2014

Viola napisał(a)
Chyba przekopać można, ale na zasadzie przygotowania ziemi na wiosnę - tak mi się wydaje, ale jak się chce sadzić od razu to świeżego nie wolno bo popalić można rośliny. Ot i tu moja wiedza się kończy. Idę spać, jutro pobudka przed szóstą - skutek przeprowadzki za miasto Może Toszka jeszcze coś później doradzi Pa

Violu teraz tak na poważnie. Z tym obornikiem kurzy to uważaj po jak dasz za dużo to tak spali ziemię, że przez kilka lat nic nie będzie rosło. Ja kurzy nawóz wkłdam do beczki zalewam wodą i taki rozcieńczony ~100ml na konewkę 10l i podlewam. Lepiej mniej niż za dużo.
Viola 08:55, 18 wrz 2014

asiach napisał(a)

Violu teraz tak na poważnie. Z tym obornikiem kurzy to uważaj po jak dasz za dużo to tak spali ziemię, że przez kilka lat nic nie będzie rosło. Ja kurzy nawóz wkłdam do beczki zalewam wodą i taki rozcieńczony ~100ml na konewkę 10l i podlewam. Lepiej mniej niż za dużo.

Dobrze, że to napisałaś Asiu bo bym pewnie "przedobrzyła". Teraz już wiem. Beczki nie mam, ale na początek w dwóch wiaderkach przetrzymam. I do kompostu dodam, niech czeka do następnego roku. Dzięki
Viola 10:15, 18 wrz 2014

asiach napisał(a)

Asiu, a jeszcze napisz w jakich proporcjach mniej więcej zalewasz wodą w beczce tzn. np 1/3 obornika reszta woda czy inaczej?
asiach 10:38, 18 wrz 2014

Viola napisał(a)

Asiu, a jeszcze napisz w jakich proporcjach mniej więcej zalewasz wodą w beczce tzn. np 1/3 obornika reszta woda czy inaczej?

Violu, kupiliśmy taczkę obornika, z tego pół oddałam sąsiadowi. Moją część zapakowałam do beczki 200 litrowej i zalałam wodą. Wymieszałam i tak to leżało przez kilka dni. Później przed każdym "pobraniem" mieszam bo to całe gęste "cudeńko" podchodzi na wierzch i słoiczkiem nabieram i do konewki "chlup" + na uzupełnienie woda i podlewam
Mój dziadek jak miał działkę przekopał z ziemią + podrzucił na grządkę z pietruchą - spalił całą a jabłoń rosnąca na grządce częściowo też. Dlatego ja wyznaję zasadę mniej a częściej
Viola 10:44, 18 wrz 2014

Ok, Asiu, dzięki za wyjaśnienie. To faktycznie niedużo tego trzeba dawać.
asiach 10:54, 18 wrz 2014

Viola napisał(a)
Ok, Asiu, dzięki za wyjaśnienie. To faktycznie niedużo tego trzeba dawać.

laurowisnia 11:16, 18 wrz 2014

Cisy jeszcze nie ulokowane, ale tak to jest z czasem, znajomi również kupowali duże cisy z gołym korzeniem na wiosnę, przez pierwszy cały sezon wyglądały podobnie jak na zdjęciach Toszki, obecnie już pięknie rosną.
Jeżeli dostaniesz zupełnie świeży obornik, to on zdaje się może potrzebować i dwóch lat aby się rozłożyć.