Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 22:37, 22 wrz 2014

I jak się odwrócimy plecami do domu (na zdjęciu powyżej), jest tak:

Czarna linia to granica działki, bez ogrodzenia jeszcze
Viola 22:41, 22 wrz 2014

monteverde napisał(a)
JUż sama napisałaś co chcesz mieć w ogrodzie i k/ domu a ta strona od jadalni to jaka? na palące słońce polecam bezobsługową http://www.rozarium.org/roze/r-a-white-meillandina/

Tak, już sama wymyśliłam, ale potrzebuję ewentualnej korekty, bo mogę słabo orientować się w wybranych przeze mnie odmianach. Już lecę sprawdzić "white meillandinę"
monteverde 22:41, 22 wrz 2014

Viola napisał(a)

a nie ma tam przeciągu? bo wypadną
Viola 22:46, 22 wrz 2014

monteverde napisał(a)

a nie ma tam przeciągu? bo wypadną

Z tej strony domu nie ma, od północy duje. Tak przynajmniej mi się wydaje jak zimą obserwowałam.
alinak 23:09, 22 wrz 2014

pod thuje to raczej bym radziła Rose de Resht i to nie jedną a kilka . byłby drugi szpaler na ich tle .
pod thujami nie każda róża da rady , bo za kilka lat po prostu będą kiepsko rosły bo thuje zakwaszają mocno a róże kochają azot ...jednak de resht może dać rady to mocna róża
Larisa do polecenia pod murem .mam i sprawdzona .u mnie duet z gartnerfreude ( mocny róż-okrywowa)kordesa .
innych z listy nie mam ,więc nie będę mędrkować bo nic ci po takich doradcach , ale oczami wyobraźni widzę tam pod murem w dwóch miejscach fajne duże obeliski i na nich
między różami piękne powojniki a róże wybrałabym raczej krzaczaste.
zaś do zasłonięcia tarasu to raczej zrób jakieś tło z zielonego ......a róże na tym tle krzaczaste .pozdrawiam i trzymam kciuki .będę zaglądać
bdan 07:43, 23 wrz 2014

Dylematy różane, trzeba zaglądać koniecznie
Viola 10:03, 23 wrz 2014

alinak napisał(a)
pod thuje to raczej bym radziła Rose de Resht i to nie jedną a kilka . byłby drugi szpaler na ich tle .
pod thujami nie każda róża da rady , bo za kilka lat po prostu będą kiepsko rosły bo thuje zakwaszają mocno a róże kochają azot ...jednak de resht może dać rady to mocna róża
Larisa do polecenia pod murem .mam i sprawdzona .u mnie duet z gartnerfreude ( mocny róż-okrywowa)kordesa .
innych z listy nie mam ,więc nie będę mędrkować bo nic ci po takich doradcach , ale oczami wyobraźni widzę tam pod murem w dwóch miejscach fajne duże obeliski i na nich
między różami piękne powojniki a róże wybrałabym raczej krzaczaste.
zaś do zasłonięcia tarasu to raczej zrób jakieś tło z zielonego ......a róże na tym tle krzaczaste .pozdrawiam i trzymam kciuki .będę zaglądać

Alinko, pod murem tzn. pod domem, tak? Po dwóch stronach okien jadalni? Dziękuję Ci za sugestie co do róż, zwłaszcza za informację, że Rose de Resht należy do mocnych i za pomysł z gartnerfreude
bdan 11:39, 23 wrz 2014

Viola napisał(a)

Violka a jaką szekokość rabatki na te róże przewidujesz? Będziesz poszerzać?
Viola 12:17, 23 wrz 2014

bdan napisał(a)

Violka a jaką szekokość rabatki na te róże przewidujesz? Będziesz poszerzać?

Tak oczywiście w każdym przypadku będę poszerzać, bez względu na to czy będą róże czy coś innego. A na jaką szerokość? Myślę, że tak docelowo ok. 2,5-3 m, ale to sukcesywnie w miare dosadzania. Niestety nie mogę skopać od razy całej rabaty (bez konkretnego planu na nasadzenia) bo trawa u mnie pełni ważną rolę - osusza trochę teren. Jak będą rośliny to one będą pić wodę, ale na razie jak ich nie ma to chcę, żeby cokolwiek rosło co potrzebuje wody. Ale Danusiu same plany juz bym chciała mieć, żeby w przyszłym roku może cały ten fragment zakończyć. Widzisz ja jeszcze jestem w wątku projektowym - na początku drogi

W tym miejscu gdzie mam kulki to bym mogła już teraz róże posadzić, bo z tyłu przewiduję tylko cienki żywopłocik z berberysu kolumnowego Red Torch.
bdan 12:26, 23 wrz 2014

Violka to jesteśmy na tym samym etapie. Ja dopiero w przyszłym roku planuję dosadzenia, a w tym chce przekopać ziemię z obornikiem.

W przyszłym roku, oczywiście jak zdrowie pozwoli i nic się nie wydarzy, coby nam to uniemożliwiło
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies