Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 15:22, 23 wrz 2014

laurowisnia napisał(a)
I ja gratuluję setki.
Odniosę się do róż, Alinka pisała o tujach, jak zrobisz odpowiedni odstęp od nich, wsadzić tam może miskanty, a przed nimi Ascot, np. po pięć szt. ma pokrój wyprostowany i wąski raczej, wtedy przed nimi trzy Larissy wystarczy, mi się podoba ten duet.
Nie wiem, czy potrzebujesz zasłonić się czymś zielonym jak radzi Alinka, jeżeli ma być tam róża proponuję Pirouette, niewysoka pnąca róża, rośnie trochę krzaczasto, nadaje sie na obelisk. Też ją mam w takim miejscu.
Leonardo bym wysunęła do przodu i dała z tyłu miskanty.

Agatko, dzięki za sugestie, taki miałam plan: róże z miskantem Morning Light, trawy pomiędzy tujami (wysunięte do przodu) i róże pomiędzy nimi. Tylko się zastanawiam czy Ascot jest wytrzymała na słońce bo zanim tuje się rozrosna to jest sporo prześwitu jeszcze i może będzie im za gorąco?
A jak myślisz Leonardo będzie pasował między wierzbami ( za wierzbami planuję żywopłocik z kolumnowego berberysa czerwonego. Albo włąśnie Leonardo dam pod domem z miskantami i żywopłocikiem bukszpanowym tylko czy on (Leonardo) ma wystarczająco intensywny kolor?

A właśnie przed donicą tarasową już chciałam tylko róże wyższe, bez zielonego ekranu; zaraz sprawdzę Pirouette
Kamajla 15:37, 23 wrz 2014

Violu, co tu się porobiło tyle stron u Ciebie?? Gratuluję setuchny

a o kompoście czytałam, pośmiałam się przy ręcznikach i kawie - też już w pracy zbieram z ekspresu (kawę), a ręczniki też w takim razie zacznę

U mnie też brak ścieżek, ale za to jak dobrze zrobiłam sadząc drzewa (tzn. ich część)
Marcin, jak coś, to ja zapraszam do mnie do pomocy przy kopaniu, jakbyś reflektował
Pozdrawiam!
Toszka 17:53, 23 wrz 2014

Violu, dziewczyny dobrze radzą ze schodami
Trawy to dobry pomysł, jednak coś zimozielonego by się pomiędzy przydało, aby zimą nie było łyso... chyba, że zimą nie masz widoku na zatarasie
Viola 18:12, 23 wrz 2014

as226 napisał(a)

Violu grtuluje 100-tówki Ja również nie mam ogrodzenia i ścieżek, ale też już sadzę niech rośnie i oko cieszy .Dziękuje wogóle, że mnie odwiedzasz i za wszystkie rady

Asiu, i ja dziękuję za Twoje miłe wizyty
A propos braku ogrodzenia to jednak zaczęłam się na dobre martwić - zima się zbliża, a jak będzie mroźna to jeszcze jakiś zwierzyniec do mnie się przybłąka w poszukiwaniu jedzenia. A tu pyszności: tuje, kora na drzewach, mniejsze krzaczki i jeszcze róże chcę posadzić O matuś, chyba karmnik z sianem im wystawię na podjeździe
A do Ciebie nie przychodzą?
Viola 18:15, 23 wrz 2014

Kamajla napisał(a)
Violu, co tu się porobiło tyle stron u Ciebie?? Gratuluję setuchny

a o kompoście czytałam, pośmiałam się przy ręcznikach i kawie - też już w pracy zbieram z ekspresu (kawę), a ręczniki też w takim razie zacznę

U mnie też brak ścieżek, ale za to jak dobrze zrobiłam sadząc drzewa (tzn. ich część)
Marcin, jak coś, to ja zapraszam do mnie do pomocy przy kopaniu, jakbyś reflektował
Pozdrawiam!

Kamilo, to u mnie wczoraj taki wysyp gości był. Toszka "nauczała" nas w temacie kompostu i ekologii i tak się stronki posypały, że aż do setki doszło. W życiu nie myślałam, że mój wątek taką magiczną granicę przekroczy
JoannA 18:16, 23 wrz 2014

Violu, gratuluję setki
Co do róż to nie jestem wielkim ekspertem w tym temacie, niewiele mogę Ci doradzić.
Owszem posadziłam kilka, ładnie kwitną i z czystym sumieniem polecam Bonicę, Leonardo da Vinci i Red Leonardo...
Dziewczyny mają dobre pomysły, trawy, róże a ja bym jeszcze dodała lawendę, szałwie, przetarczniki (do wyboru) i koniecznie coś zimozielonego bo zima ta rabata będzie smutna.
Tu masz link do ogrodu który uwielbiam, może być bardzo pomocny.
Pozdrawiam Violu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1525-kolorowy-ogrod-na-piasku?page=343
Viola 18:18, 23 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Violu, dziewczyny dobrze radzą ze schodami
Trawy to dobry pomysł, jednak coś zimozielonego by się pomiędzy przydało, aby zimą nie było łyso... chyba, że zimą nie masz widoku na zatarasie

Właśnie zimą mi nic tam nie przeszkadza, ale myśl już wykiełkowała i obawiam się że już rośnie.... Rosną tam małe Thuje wschodnie Aurea Nana - ale to maluchy, przesadzę je na wiosnę, a tam może dwie wyższe tuje wsadzę i różę pomiędzy na środeczku
Viola 18:25, 23 wrz 2014

JoannA napisał(a)
Violu, gratuluję setki
Co do róż to nie jestem wielkim ekspertem w tym temacie, niewiele mogę Ci doradzić.
Owszem posadziłam kilka, ładnie kwitną i z czystym sumieniem polecam Bonicę, Leonardo da Vinci i Red Leonardo...
Dziewczyny mają dobre pomysły, trawy, róże a ja bym jeszcze dodała lawendę, szałwie, przetarczniki (do wyboru) i koniecznie coś zimozielonego bo zima ta rabata będzie smutna.
Tu masz link do ogrodu który uwielbiam, może być bardzo pomocny.
Pozdrawiam Violu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1525-kolorowy-ogrod-na-piasku?page=343

Asiu, dziękuję za wizytę Zimozielone teraz mam dwie tujki - tylko ich nie widać bo byliny zarosły i cis , ale to z przodu tej zakręconej rabaty od frontu, ale oczywiście wszystko będę "modelować" od nowa. Myślę o dodaniu granatowego powojnika, dzwonków, może liatra i ostróżki. Przetacznik jest uroczy. Pomyślę o lawendzie i szałwi. Dzięki za link do ogrodu na piasku - lecę zobaczyć jakie tam piękności
Viola 19:37, 23 wrz 2014

W podzięce za wszystkie gratki oraz porady w sprawie kompostu i róż, zapraszam na małe co-nie-co w postaci szarlotki i herbatki

kosolka 19:45, 23 wrz 2014

Viola napisał(a)
Dzięki za link do ogrodu na piasku - lecę zobaczyć jakie tam piękności

Trochę tam zabawisz Pięknie tam To jeden z pierwszych ogrodow które tu odwiedzilam Fajnie że masz już jakąś koncepcję na rabaty. Zima poczytałam jeszcze, ustaliła układ.. I wiosną będziesz sadzić