Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 20:11, 23 wrz 2014

kosolka napisał(a)

Trochę tam zabawisz Pięknie tam To jeden z pierwszych ogrodow które tu odwiedzilam Fajnie że masz już jakąś koncepcję na rabaty. Zima poczytałam jeszcze, ustaliła układ.. I wiosną będziesz sadzić

Chyba tak zrobię, bez pośpiechu, przemyślę pomysły i na wiosnę zadziałam. Muszę powiedzić, że jestem już ogrodowo strasznie zmęczona. Może to przesilenie jesienne. Po tej ostatniej akcji z dwoma dereniami, myślałam, że ducha wyzionę, a to tylko dwa krzaczki. Czeka jeszcze na mnie akcja: "Ratujmy cisy", "Sadzimy cebulowe" i "Dołujemy wszystko co nie zadołowane (oprócz siebie)"
kosolka 20:12, 23 wrz 2014

Viola napisał(a)

Chyba tak zrobię, bez pośpiechu, przemyślę pomysły i na wiosnę zadziałam. Muszę powiedzić, że jestem już ogrodowo strasznie zmęczona. Może to przesilenie jesienne. Po tej ostatniej akcji z dwoma dereniami, myślałam, że ducha wyzionę, a to tylko dwa krzaczki. Czeka jeszcze na mnie akcja: "Ratujmy cisy", "Sadzimy cebulowe" i "Dołujemy wszystko co nie zadołowane (oprócz siebie)"

Został nam miesiąc pracy.. A potem 3 miesiące odpoczynku. Damy radę!
laurowisnia 08:51, 24 wrz 2014

Violu, jeszcze trochę i będziesz pisać, że chętnie byś pogrzebała w ziemi.
Tujki, nie wiem kiedy wsadzałaś, ale one potrafią szybko bujnąć do góry, ja bym wsadziła Ascot, tylko przed trawy, a nie pomiędzy.
Może Leonardo rzeczywiście przenieść gdzie indziej, może tutaj przed berberysem i wierzbami dać białe róże np. te co Ania proponowała. Leonardo nie jest blady, jego kolor jest widoczny z daleka, ma taki inny odcień różu, u znajomej w jej glebie ten róż ma nuty cynobrowe wręcz. Byłyśmy bardzo zaskoczone jak zakwitł pierwszy raz.
A byliny i bukszpan jako dodatki to rozumie się samo przez się, tak jak JoannA pisała.
Tusiala 11:22, 24 wrz 2014

Violu no na różach to się nie znam. Mam tylko 3 odmiany więc nie potrafię Ci doradzić. Ale chętnie poczytam podpowiedzi
Toszka 12:10, 24 wrz 2014

Violu, takie jesienne zmęczenie to normalne - liscie opadają, temperatury nizsze to i perspektywa wzrostu roslin zanika. Zimą odpoczniesz, nabierzesz dystansu, a na wiosnę jak wszystko będzie budzić się do życia to ogarniesz ogród świeżym okiem i świat będzie piękny
elzbieta_g 12:22, 24 wrz 2014

Viola napisał(a)

Muszę powiedzić, że jestem już ogrodowo strasznie zmęczona. Może to przesilenie jesienne. Po tej ostatniej akcji z dwoma dereniami, myślałam, że ducha wyzionę, a to tylko dwa krzaczki. Czeka jeszcze na mnie akcja: "Ratujmy cisy", "Sadzimy cebulowe" i "Dołujemy wszystko co nie zadołowane (oprócz siebie)"

ja też jakoś nie mam weny do prac...ostatnio żadnych
i też jeszcze przede mną akcja...cebulowa, dołowania , no jeszcze zabawa w listing na trawingu
Viola 15:04, 24 wrz 2014

elzbieta_g napisał(a)

ja też jakoś nie mam weny do prac...ostatnio żadnych
i też jeszcze przede mną akcja...cebulowa, dołowania , no jeszcze zabawa w listing na trawingu

Ha,ha, dopiero załapałam: listing na trawingu
Viola 15:11, 24 wrz 2014

laurowisnia napisał(a)
Violu, jeszcze trochę i będziesz pisać, że chętnie byś pogrzebała w ziemi.
Tujki, nie wiem kiedy wsadzałaś, ale one potrafią szybko bujnąć do góry, ja bym wsadziła Ascot, tylko przed trawy, a nie pomiędzy.
Może Leonardo rzeczywiście przenieść gdzie indziej, może tutaj przed berberysem i wierzbami dać białe róże np. te co Ania proponowała. Leonardo nie jest blady, jego kolor jest widoczny z daleka, ma taki inny odcień różu, u znajomej w jej glebie ten róż ma nuty cynobrowe wręcz. Byłyśmy bardzo zaskoczone jak zakwitł pierwszy raz.
A byliny i bukszpan jako dodatki to rozumie się samo przez się, tak jak JoannA pisała.

Masz rację Agatko, te moje tuje to spiralisy - one bardzo szybko przybierają na grubości; pod żółtym domkiem sąsiada sadziłam na wiosnę co 60 cm, ale już się stykają, w przyszłym roku będę rozsuwać. Przed jadalnią są posadzone co 1 metr, myślę, że to dobra odległość. Ten Ascot mi się podoba bo kolor taki "mój" i białe róże do niego bym dała; na tle z tuj może ładnie kontrastować. Leonardo widzę między wierzbami (z tyłu będzie bordo berberysowe). Na dziś tak to widzę. Każda Twoja sugestia jest mile widziana

Jeszcze raz muszę przeczytać Wasze posty odnośnie róż i sobie wyobrazić wszystko
Viola 15:13, 24 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Violu, takie jesienne zmęczenie to normalne - liscie opadają, temperatury nizsze to i perspektywa wzrostu roslin zanika. Zimą odpoczniesz, nabierzesz dystansu, a na wiosnę jak wszystko będzie budzić się do życia to ogarniesz ogród świeżym okiem i świat będzie piękny

Toszko, jak Ciebie słucham, to jakbym w nabożeństwie jakimś uczestniczyła. Ty mówisz, a ja na to AMEN; Już któryś raz mi się to zdarza Jak to przyjemnie z mądrymi ludźmi obcować
Viola 15:15, 24 wrz 2014

Tusiala napisał(a)
Violu no na różach to się nie znam. Mam tylko 3 odmiany więc nie potrafię Ci doradzić. Ale chętnie poczytam podpowiedzi

Marto, trzy róże??? toż to 3 razy więcej niż u mnie; A jakie odmiany? Pamiętasz? Zaglądaj codziennie, będzie mi bardzo miło