Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

mrokasia 10:09, 27 lip 2018

paulina_ns napisał(a)

Dzisiaj zamówiłam sobie na allegro kolejny gadżet ogrodowy od dawna o nim marzyłam, ale nie mogłam dostać, teraz się udało, zdjęcia będą pewnie dopiero w przyszłym tygodniu, sprzedawca ma dopiero w poniedziałek wysłać miłego dnia wszystkim życzę

I co, teraz nas przez tydzień będziesz trzymać w niepewności?
Powiedz co sobie kupiłaś a jak przyjdzie to dasz fotę!
paulina_ns 10:16, 27 lip 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)
Ciekawe co to za gadżet... lubię gadżety

Ja też szkoda tylko,że tak ciężko nie raz je dostać
Toszka 10:23, 27 lip 2018

Sprawdzałaś ph?
Liście wykazują niedobory fosforu i magnezu. Przyswajanie może być zaburzone zbyt niskim lub zbyt wysokim ph. Niby one prócz wilgoci nie są wymagające, ale wolą ph bardziej w stronę zasadowego.

obsyp podokapie dolomitem, a fosforem możesz zasilić dolistnie. Zbliża się czas na zasilenie roślin w fosfor jako nawóz jesienny. Mozna nabyć w baniaku płynny.

edit
dobrze by było, abyś w połowie marca skróciła hakuro koronę. Bardzo skróciła. Obecnie korona jest zbyt wielka i ciężka do nóżki, ale także drewno tej wierzby szybko starzeje się i choruje. Tak więc drastyczne cięcie odmłodzi ją i pomoże wydłużyć żywotność. Skróć tak by zostały najwyżej 10cm grube gałązki. Sztorb, czyli nózka jest od innej wierzby, a korona została na nim zaszczepiona.
paulina_ns 10:25, 27 lip 2018

mrokasia napisał(a)

I co, teraz nas przez tydzień będziesz trzymać w niepewności?
Powiedz co sobie kupiłaś a jak przyjdzie to dasz fotę!

Haha Kasiu odgrywasz się za moją niecierpliwość? no dobra... W sumie to nic wielkiego, ale od dawna chciałam takie mieć - poidełko dla ptaków takie jak widziałam w ogrodzie " mój mały raj na ziemi " i zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia
paulina_ns 10:31, 27 lip 2018

Toszka napisał(a)
Sprawdzałaś ph?
Liście wykazują niedobory fosforu i magnezu. Przyswajanie może być zaburzone zbyt niskim lub zbyt wysokim ph. Niby one prócz wilgoci nie są wymagające, ale wolą ph bardziej w stronę zasadowego.

obsyp podokapie dolomitem, a fosforem możesz zasilić dolistnie. Zbliża się czas na zasilenie roślin w fosfor jako nawóz jesienny. Mozna nabyć w baniaku płynny.

Dziękuję Ci bardzo,że odpowiedziałaś, nie, nie sprawdzałam pH. " obsyp podokapie dolomitem ", czyli rozumie,że mam sypnąć przy korzeniach? przepraszam za może głupie pytanie, ale ze mną jak z dzieckiem i do tego fosfor to razem? Czy mam zrobić odstępy czasowe?

A co do wierzby zrobię jak piszesz, właśnie pasowało by mi ją nieco odmłodzić, ma już z 6 lat na pewno.
Toszka 11:05, 27 lip 2018

'Podokapie" to oznacza to samo jak pod dachem (korony drzewa)
Korzenie drzew i krzewów są tak samo szerokie jak korona (i zazwyczaj tak samo głębokie jak wysokość korony)... a korzenie karmiace są na obrzeżach podokapia
Dolomit przegrab z wierzchnią warstwą ziemi. Zacznie działać od wiosny. Jesli ziemia piaszczysta, przepuszczalna to podsypujemy co 2-3 lata w mniejszych porcjach (a częściej). Jesli ziemia ciężka, gliniasta to dawki nawozów dajemy większe, a rzadsze...dolomit co 4-5 lat.
Nawiezienie dolistne możesz zrobić w tym samym czasie co doglebowe dolomitem. Dolomit to zwłaszcza magnez z dodatkiem wapna. W drugiej połowie sierpnia, lub we rzesniu możesz sypnąć fosfor na ziemię (i zmieszać). To pierwiastek którego nie przedawkujesz, bo roslina pobiera tyle ile potrzebuje. To składnik niezbędny to zycia roslinie
mrokasia 11:07, 27 lip 2018

paulina_ns napisał(a)

Haha Kasiu odgrywasz się za moją niecierpliwość? no dobra... W sumie to nic wielkiego, ale od dawna chciałam takie mieć - poidełko dla ptaków takie jak widziałam w ogrodzie " mój mały raj na ziemi " i zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia

Widzisz, taki ze mnie mały złośliwiec .
Poidełko dla ptaków .
Ja przy czterech kotach nie dokarmiam ani nie dopajam ptaków w ogrodzie
Toszka 11:26, 27 lip 2018

znalazłam kowala z dusza artystyczną...hi, hi... robi m.in. zbroje i oręż, ale i piękne kute róże
Pytałam czy podejmie się zrobienia poidła dla ptaków na nóżce (mam psy, które jak je znam to zaraz wodę będą chciały pić z poidła)
Pan potrzebuje projekt i zrobi... odłozyłam sprawę na jesień-zimę... po głowie chodzi mi też jakieś ciurkadło zgrabne...
Zuzka25 11:35, 27 lip 2018

Oj, mi też się marzy poidło dla ptaków na nóżce
paulina_ns 11:53, 27 lip 2018

Toszka napisał(a)
'Podokapie" to oznacza to samo jak pod dachem (korony drzewa)
Korzenie drzew i krzewów są tak samo szerokie jak korona (i zazwyczaj tak samo głębokie jak wysokość korony)... a korzenie karmiace są na obrzeżach podokapia
Dolomit przegrab z wierzchnią warstwą ziemi. Zacznie działać od wiosny. Jesli ziemia piaszczysta, przepuszczalna to podsypujemy co 2-3 lata w mniejszych porcjach (a częściej). Jesli ziemia ciężka, gliniasta to dawki nawozów dajemy większe, a rzadsze...dolomit co 4-5 lat.
Nawiezienie dolistne możesz zrobić w tym samym czasie co doglebowe dolomitem. Dolomit to zwłaszcza magnez z dodatkiem wapna. W drugiej połowie sierpnia, lub we rzesniu możesz sypnąć fosfor na ziemię (i zmieszać). To pierwiastek którego nie przedawkujesz, bo roslina pobiera tyle ile potrzebuje. To składnik niezbędny to zycia roslinie

No teraz to zrozumiałam wszystko , dziękuję za tak obszerne wyjaśnienie. Jutro pojadę po dolomit i zrobię tak jak piszesz, tak mi ich szkoda wywalać są już u mnie 3 sezon tak ładnie rosły i nagle wyglądają jak wyglądają.