Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

jolka 23:14, 12 sie 2015

paulina_ns napisał(a)

Jolu wszystkie bym chciała mieć u siebie zastanawiam się czy nie posadzić w jednym rzędzie, ale różne drzewa, co o tym myślisz? Do instytutu zagladne, jak tylko upały minął, bo póki co do ogrodu wychodzę wieczorami

Paula, ja bym sadziła w rzędzie jednakowe.
Ale to tylko moje zdanie, różne są upodobania

Co do upałów, to mnie one jakoś strasznie nie przeszkadzają, ale jak patrzę na hortensje czy rh, to żal serce ściska. Ciągle oklapnięte listki. Gdybym chciała solidnie dolać ogród, musiałabym chyba lać chyba całą noc. A wiesz, my jeszcze nie mieszkamy w tym naszym domu, i takie codzienne akcje wyjazdowe z 4-5 godzinnym podlewaniem trochę mi dezorganizują życie.
paulina_ns 16:12, 13 sie 2015

Soki z jabłek zrobione, ogórki też, nawet zrobiłam sałatkę z buraczkow, bo dostałam od męża babci 7 kg buraków macie dziewczyny jakiś prosty przepis na cukinie w słoiczku? Mam jedną, a szkoda mi jej żeby się zmarnowała
MirellaB 16:23, 13 sie 2015

Podziwiam. Ja odkąd urodziłam synka - ma 3 lata żadnych przetworów nie robię. Dziadkowie robią
AnnaCh 17:11, 13 sie 2015

Prześlę Ci na prv przepis na sos słodko-kwaśny, jest rewelacyjny, jak nie masz obiadu, gotujesz ryż czy makaron, na patelni podsmażasz kurczaka dodajesz sos i obiad jest
paulina_ns 08:39, 14 sie 2015

MirellaB napisał(a)
Podziwiam. Ja odkąd urodziłam synka - ma 3 lata żadnych przetworów nie robię. Dziadkowie robią

Mnie nauczyła teściowa, co roku dzwoni, że ma to, tamto i czy chce sobie coś z tego zrobić, więc robię lubię takie rzeczy robić, a pomyśleć, że jak się przeprowadziliśmy nie potrafiłam nawet rosołu zrobić
paulina_ns 08:39, 14 sie 2015

AnnaCh napisał(a)
Prześlę Ci na prv przepis na sos słodko-kwaśny, jest rewelacyjny, jak nie masz obiadu, gotujesz ryż czy makaron, na patelni podsmażasz kurczaka dodajesz sos i obiad jest

Aniu dziękuję za przepis z chęcią zrobię lubię eksperymentować w kuchni
Karol99 08:48, 14 sie 2015

paulina_ns napisał(a)
Soki z jabłek zrobione, ogórki też, nawet zrobiłam sałatkę z buraczkow, bo dostałam od męża babci 7 kg buraków macie dziewczyny jakiś prosty przepis na cukinie w słoiczku? Mam jedną, a szkoda mi jej żeby się zmarnowała

My też robiliśmy soki z jabłek i stwierdzam, że te sklepowe to sama woda.
lindsay80 08:56, 14 sie 2015

Paulinka, jak będziesz te rabaty łączyć, to może troche te fale wyprostuj - wg mnie za bardzo to pofalowałaś, ani to dobrze nie wygląda, ani nie jest praktyczne, bo z koszeniem będzie problem.

A co do drzewek, też jestem za jedną odmianą, pomyśl o umbrach, grabach, bukach.
Jak lubisz coś bordowego to oprócz śliw wiśniowych są jeszcze piękne jabłonie ozdobne, ja mam Royality (cudnie kwitnie w maju).
Klony ponoć lubi łapac mączniak - ja zrezygnowałam z nich z tego właśnie powodu.
paulina_ns 08:58, 14 sie 2015

Karol99 napisał(a)

My też robiliśmy soki z jabłek i stwierdzam, że te sklepowe to sama woda.

My ze sklepu nawet nie kupujemy, raz kupiłam sok z pomarańczy do rozcienczenia z woda, nie dało się tego wypić, jak mam pić takie świństwo wolę sama piwniczanke
paulina_ns 09:05, 14 sie 2015

lindsay80 napisał(a)
Paulinka, jak będziesz te rabaty łączyć, to może troche te fale wyprostuj - wg mnie za bardzo to pofalowałaś, ani to dobrze nie wygląda, ani nie jest praktyczne, bo z koszeniem będzie problem.

A co do drzewek, też jestem za jedną odmianą, pomyśl o umbrach, grabach, bukach.
Jak lubisz coś bordowego to oprócz śliw wiśniowych są jeszcze piękne jabłonie ozdobne, ja mam Royality (cudnie kwitnie w maju).
Klony ponoć lubi łapac mączniak - ja zrezygnowałam z nich z tego właśnie powodu.

Będę musiała coś wykombinować z tą fala, bo w sumie robiąc ja nie myślałam o połączeniu z tą drugą. Szczerze powiedziawszy średnio mi się widzi ich połączenie, chociaż wiem, że to rozwiązanie praktyczniejsze, ale z drugiej strony wyjdzie mi znów mix masz, a przy wykuszu miały być właśnie tylko takie zestawienia roślin jak hortensje, rozchodniki, trawki, a na tej rabacie przy wykuszu znów mam inne połączenia roślin...zaraz zerknę sobie na te jabłoni e ozdobne, dziękuję za pomysł