Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 14:25, 09 sie 2015

MirellaB napisał(a)
Paulinko ja nie znam się na lawendzie, bo dopiero miesiąc temu sadziłam.
Obserwując u innych to myślę, że jeden sezon i już będzie ładna duża

Ja miałam wcześniej, ale w polcieniu i nie poradziła sobie, uschla. W tym roku kupiłam kolejna, dałam ja na słoneczna rabate, a jednak trzmielina i wierzba robiła jej cień i rosła średnio, więc teraz przesadziłem na rabatke przy tarasie a tam jest słonko cały dzień i zobaczymy.
AnnaCh 14:47, 09 sie 2015

A dałaś jej piasek w dołek? One tak lubią
Moje w pełnym słońcu bardzo urosły, sadziłam takie mikruski na wiosnę, a teraz duże i ciągle kwitnie i bzyczków koło niej pełno
Twoja też niczego sobie, wcale nie jest jakaś malutka
paulina_ns 14:50, 09 sie 2015

AnnaCh napisał(a)
A dałaś jej piasek w dołek? One tak lubią
Moje w pełnym słońcu bardzo urosły, sadziłam takie mikruski na wiosnę, a teraz duże i ciągle kwitnie i bzyczków koło niej pełno
Twoja też niczego sobie, wcale nie jest jakaś malutka

Aniu nie dałam a powinnam? Może być taki od dzieci z piaskownicy żółty? jutro jak coś jej tam dosypie.
AnnaCh 14:55, 09 sie 2015

No powinnaś, bo lawenda lubi rosnąć na piasku i w słońcu. Ja właśnie taki żółty z budowy wsypywałam w dołek przed sadzeniem. Teraz to nie wiem czy chcesz ją znowu wykopywać?
paulina_ns 18:58, 09 sie 2015

AnnaCh napisał(a)
No powinnaś, bo lawenda lubi rosnąć na piasku i w słońcu. Ja właśnie taki żółty z budowy wsypywałam w dołek przed sadzeniem. Teraz to nie wiem czy chcesz ją znowu wykopywać?

Teraz już jej męczyć nie będę, zobaczymy jak jej przypasuje obecne stanowisko i będziemy myśleć dalej
AgataRed 23:24, 09 sie 2015

Ja ekspertem nie jestem ale mam trzy rodzaje lawendy i jedna była taka mała trochę tylko urosła. Jeden krzaczek mam pachnacy średniej wielkości, no i moja ulubiona to lawenda platinum i ta jest wielka i nie ogałaca sie od dołu Lawenda lubi słońce i przepuszczalną glebę. Pozdrawiam.
MirellaB 01:24, 10 sie 2015

Potwierdzam lawendzie do dołka piasek zmieszany z ziemią rodzimą plus dolomit.
Nie nawozić niczym innym tylko dolomitem - Toszka tak radziła

Widziałam w ogrodniczych nawóz do lawendy, muszę kupić i dolomit też
sarenka 05:29, 10 sie 2015

MirellaB napisał(a)
Potwierdzam lawendzie do dołka piasek zmieszany z ziemią rodzimą plus dolomit.
Nie nawozić niczym innym tylko dolomitem - Toszka tak radziła

Widziałam w ogrodniczych nawóz do lawendy, muszę kupić i dolomit też

Moja lawenda była nawozona obornikiem i w typowo piaszczystej ziemi nie rośnie. Posadzilam ją w tym roku i urosła jak szalona.
Na początku te,które były mniej podlewane, z racji, że lawenda dużej ilości ponoć wody nie lubi,to 5 szt było podlewane słabiej,a ta,której dostawala się więcej wody bardzo się rozrosła. Tym sposobem wszystkie lawendy polewamy porządnie.
KasiaW76 09:42, 10 sie 2015

Moje lawendy rosną w różnych miejscach i nie wiem od czego zależy ich wzrost. Mam skarpę piaszczysta i na niej mam lawendy w piasku połączonym z ziemią gdzie niektóre są pięknie duże, a inne zaś małe i od wiosny nic nie urosły. Podlewaj je wszystkie tak samo. Najciekawsza jest lawenda z lidla w ziemi gliniasta pomiędzy różami. Rośnie najlepiej. Potem super rosną z ogrodnictwa przypadkowego, a potem 24 lawendy z jednego ogrodnictwa... one właśnie różnie powodzi choć są na tym samy gruncie.
paulina_ns 09:52, 10 sie 2015

No to widzę, że nie ma reguły, zobaczymy co pokaże w przyszłym roku, ponoć jest taka łatwa w uprawie, a jednak kapryśna potrafi być