Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

Joanna___ 15:40, 31 paź 2013

Paulina,myślę nad kamuflażem blaszaka
Wiesz co? Chyba wszystko puszczone bezpośrednio na blachę przemarznie.
Może pergola drewniana przed nim?
Ja się zakochałam w tym roku w winobluszczu trójklapowym"Veitchii",bo rośnie jak błyskawica.Za to bluszcz pospolity mnie nie lubi.A może winogrona byś tam dała?
No a potem co tam lubisz,róże,lawenda itp.Ławeczka tez się wkomponujeNormalnie atut z tego paskudztwa zrobisz
To takie pierwsze myśli.
A kiedy ten bukszpan "wtykałaś"? U mnie ukorzeniły się nawet ścinki które odrzucałam a synek wtykał (bez ukorzeniacza).
paulina_ns 16:42, 31 paź 2013

Joanna___ napisał(a)
Paulina,myślę nad kamuflażem blaszaka
Wiesz co? Chyba wszystko puszczone bezpośrednio na blachę przemarznie.
Może pergola drewniana przed nim?
Ja się zakochałam w tym roku w winobluszczu trójklapowym"Veitchii",bo rośnie jak błyskawica.Za to bluszcz pospolity mnie nie lubi.A może winogrona byś tam dała?
No a potem co tam lubisz,róże,lawenda itp.Ławeczka tez się wkomponujeNormalnie atut z tego paskudztwa zrobisz
To takie pierwsze myśli.
A kiedy ten bukszpan "wtykałaś"? U mnie ukorzeniły się nawet ścinki które odrzucałam a synek wtykał (bez ukorzeniacza).

Joasiu, myśl, myśl, bo on mnie tak denerwuje !!! Pomysł z winogronami był, a raczej dalej jest na zdjęciu nie widać,bo zasłonił grill, ale rośnie tam właśnie winogrono tyle, że dosyć marnie, bo przez cały rok urosło może z 30 cm, więc zanim się rozrośnie to popadnę w depresje ;(

Bukszpan wsadzałam już chyba z 1,5 miesiąca temu, albo i nawet 2 i nic...
paulina_ns 16:48, 31 paź 2013

To jest Joasiu to winogrono, chyba, że ma nie odpowiednią drabinkę i dla tego wolno rośnie?
malgorzata_s... 18:16, 31 paź 2013

Bluszcz nie łapnie się na blachę bo jak będzie słonecznie to go sparzy słońce a w zimie zamrozi. Poza tym m usiałabyś zakupić duże sadzonki bo na początku wolno rośnie.Lepszy będzie winobluszcz tylko że na zimę zrzuca liście. Winobluszcz rośnie o wiele szybciej.Tylko musisz dać kratkę.
paulina_ns 18:50, 31 paź 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Bluszcz nie łapnie się na blachę bo jak będzie słonecznie to go sparzy słońce a w zimie zamrozi. Poza tym m usiałabyś zakupić duże sadzonki bo na początku wolno rośnie.Lepszy będzie winobluszcz tylko że na zimę zrzuca liście. Winobluszcz rośnie o wiele szybciej.Tylko musisz dać kratkę.

A najlepiej jaka odmiana winobluszczu ?
malgorzata_s... 18:58, 31 paź 2013

To już raczej bez znaczenia taki który bardziej Ci się podoba Trójklapowy jest samoczepny pięciolistkowy nie, oba rosną szybko.
paulina_ns 19:29, 31 paź 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
To już raczej bez znaczenia taki który bardziej Ci się podoba Trójklapowy jest samoczepny pięciolistkowy nie, oba rosną szybko.

Śliczny jest ten trójklapowy, a to prawda,że są one trujące?

paulina_ns 19:36, 31 paź 2013

Muszę się zastanowić, co będzie lepsze, czy rabata z winobluszczem, różami i lawendą, czy porobić drabinki i żeby całego blaszaka zasłoniło winogrono, bo raczej w tle róż, owoce winogrona nie będą wyglądały najlepiej, a poza tym ciężko będzie je zrywać
Joanna___ 14:34, 03 lis 2013

Paulina,
winobluszcz ma toksyczne owoce.Niestety inne rośliny też są niebezpieczne dla dzieciaków:trzmielina,bluszcz,grzyby itp.Fakt,winobluszcz może kusic bardziej właśnie przez owoce.
Ja synowi tłumaczę,że to dla ptaszków.Tak się nauczył,że jak aronia miała owoce i pozwoliłam mu zjeśc to zerwał i wyrzucił.....dla paszków
Truskawek nie miałam na włókninie ani folii.O dziwo chwaściorów nie było,bo truskawy rosły jak wściekłe.Tak mi się przypomniało,że Ci nie odpisałam
paulina_ns 08:07, 04 lis 2013

Piękna złota jesień, a w górach śnieg