Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

as226 00:16, 06 lis 2013

paulina_ns napisał(a)

Szkoda, że mieszkamy tak daleko od siebie, otworzyłybyśmy ogrodowiskowe przedszkole hehe.

Ty widzę góry, a ja okolice stolicy Nie da rady ;(
paulina_ns 07:34, 06 lis 2013

as226 napisał(a)

Ty widzę góry, a ja okolice stolicy Nie da rady ;(

No nie da
sylllwia 08:52, 06 lis 2013

paulina_ns napisał(a)

szkoda tylko, że żurawki są tak malutkie, że nie widoczne, ale szybko rosną, więc może w przyszłym roku będzie je już widać

I mam jeszcze pytanie, wsadziłam tutaj tulipany przebiją się one przez korę?

Ślicznie wygląda rabata z korą i taka zieloniutka trawka Bordowe żurawki mają to do siebie, że na korze nie są zbyt widoczne, bo zlewa się kolor. A tulipany bez problemu przebiją się przez korę, pozdrawaiam
paulina_ns 08:59, 06 lis 2013

sylllwia napisał(a)

Ślicznie wygląda rabata z korą i taka zieloniutka trawka Bordowe żurawki mają to do siebie, że na korze nie są zbyt widoczne, bo zlewa się kolor. A tulipany bez problemu przebiją się przez korę, pozdrawaiam

Dziękuję Sylwio właśnie zauważyłam, że jak i żurawki, tak i berberys mi w tej korze zginęły...a są odmiany żurawek w kolorze żółtym, które lubią słońce, dużo słońca, bo w lecie świeci na tej rabacie od samego rana, aż do wieczora?
Viola 13:15, 06 lis 2013

Witaj Paulinko. To samo pytanie odnośnie żótych żurawek lubiących słońce zadałam Łukaszowi - ekspertowi od żurawek i oto co mi odpowiedział :"Jeżeli chciałabyś żółte odmiany to na słońcu mogą dać sobie rade Lime Marmelade i Lime Rickey, ale tu trzeba się liczyć z wybielaniem się starszych liści i przypalaniem w upały.... ja obrywam te listki i rosną dalej oczywiście złota zasada, wilgotne podłoże ". Myślę, że to cenne informacje dla Ciebie i dla mnie. Ja też mam patelnię bez cienia.
Joanna___ 15:02, 06 lis 2013

Ooooo,ja się piszę na to przedszkole,chocby wirtualne No i do klubu "wiecznie samych żon" też

Paulina,róże na drabinkach to też fajny pomysł.Jak nastanie ta paskudna zima to zabieram się za tworzenie listy chciejstw.Na razie mam tylko dwie "Fairy" i NN z Castoramy(mówiła do mnie:kup mnie).
Nigdy nie widziałam tak cudnych jak tu na "Ogrodowisku" i mus nadrobic.
A lawendę łatwo się rozmnaża.Polecam bardzo.
Kamajla 15:23, 06 lis 2013

Joanna___ napisał(a)
Ooooo,ja się piszę na to przedszkole,chocby wirtualne No i do klubu "wiecznie samych żon" też

no to już mamy do tego przedszkola trochę dzieci - z gór, z Pomorza tudzież Kujaw, z okolic stolicy i z Dolnego Śląska
paulina_ns 07:22, 07 lis 2013

Viola napisał(a)
Witaj Paulinko. To samo pytanie odnośnie żótych żurawek lubiących słońce zadałam Łukaszowi - ekspertowi od żurawek i oto co mi odpowiedział :"Jeżeli chciałabyś żółte odmiany to na słońcu mogą dać sobie rade Lime Marmelade i Lime Rickey, ale tu trzeba się liczyć z wybielaniem się starszych liści i przypalaniem w upały.... ja obrywam te listki i rosną dalej oczywiście złota zasada, wilgotne podłoże ". Myślę, że to cenne informacje dla Ciebie i dla mnie. Ja też mam patelnię bez cienia.

Dziękuję ślicznie za tą informację, uciekam już zajrzeć do Twojego ogrodu pozdrawiam.
paulina_ns 07:26, 07 lis 2013

Joanna___ napisał(a)

Paulina,róże na drabinkach to też fajny pomysł.Jak nastanie ta paskudna zima to zabieram się za tworzenie listy chciejstw.Na razie mam tylko dwie "Fairy" i NN z Castoramy(mówiła do mnie:kup mnie).
Nigdy nie widziałam tak cudnych jak tu na "Ogrodowisku" i mus nadrobic.
A lawendę łatwo się rozmnaża.Polecam bardzo.

Joasiu, to może jak będziemy chciały wyskoczyć do ogrodu, połączymy nasze dzieciaki na skype ;p ha ha siedzi mi w głowie strasznie ta lawenda, połączona z różami muszę tylko się dokształcić kiedy się ją sadzi, a jak będę ją już miała skieruję się do Ciebie w sprawie rozmnażania
paulina_ns 13:38, 07 lis 2013

Postanowiłam przeprowadzić mały eksperyment doświadczalny Otóż ucięłam 10 cm gałązki hortensji, wsadziłam je do wody no i zobaczymy Rozmnażał ktoś już kiedyś tak hortensję ?