Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

Viola 13:10, 20 lis 2013

Paulinko, a może jeszcze za różami jakieś tuje, żeby tło zrobić. Może właśnie coś co można przycinać, żeby za szeroko nie rosło; może brabanty, bo gdzieś już planowałaś i na tym tle róże i lawenda. Tylko, że te róże to chyba pienne? To trzeba im drabinkę, tak? To może inne róże, bo chyba same róże na tym blaszaku to za mało - nie zasłonią. Nie wiem, może ktoś jeszcze doradzi. Lawedna na słońcu jak najbardziej, a róże też lubią słoneczko : )
paulina_ns 13:47, 20 lis 2013

Viola napisał(a)
Paulinko, a może jeszcze za różami jakieś tuje, żeby tło zrobić. Może właśnie coś co można przycinać, żeby za szeroko nie rosło; może brabanty, bo gdzieś już planowałaś i na tym tle róże i lawenda. Tylko, że te róże to chyba pienne? To trzeba im drabinkę, tak? To może inne róże, bo chyba same róże na tym blaszaku to za mało - nie zasłonią. Nie wiem, może ktoś jeszcze doradzi. Lawedna na słońcu jak najbardziej, a róże też lubią słoneczko : )

Violu, z tujami fajny pomysł, tylko może bardziej szmaragdy, są węższe, niż brabanty, tyle, że wolniej rosną. Tak to jest pienna róża dla tego chciałam zrobić jej drabinkę, żeby się wspinała, no i właśnie zasłoniła blaszaka, ale nic straconego, głównie ma być to rabata różano- lawendowa, jakbym zrobiła tło z tuj,nie musiałabym robić drabinki, a póki nie podrosną, blaszaka bym tylko pomalowała. No to mi teraz namieszałaś, ale pomysł fajny jak mi chłopaki pójdą spać narysuję jeszcze raz
malgorzata_s... 13:57, 20 lis 2013

Projekt fajny. To pofalowanie niepotrzebne wystarczy półkole do fal będzie pasowalo. Róże i lawenda raczej lubią słońce. Pozdrowienia zostawiam
Joanna___ 14:08, 20 lis 2013

Nie wiem co ja dziś robię ale drugi raz mi posta wcięło
Mam lawendę na patelni i w dodatku na 30cm wzniesieniu.Radzi sobie.
Jestem za opcją:szmaragdy,róże(ale na pojedynczych,wąskich pergolach),lawenda.Jakbyś chciała to jeszcze niski żywopłocik z bukszpanu.Cudnie.
Też coś takiegoo na wiosnę robię.
Piknie rysujesz
Viola 14:16, 20 lis 2013

Właśnie szmaragdy są bardziej eleganckie i rosną tylko troche wolniej od brabantów. A może i nie? Brabanty bardziej sie rozczapierzają na wszystkie strony, a szmaragdy ładnie do góry idą. Na róże będziesz musiała czekać aż urośnie, a tuja już wysoka od początku, tylko takie 1,5 m musisz kupić. Co 70 cm posadzisz to dużo nie trzeba, ile ten blaszak ma długości?
Joanna___ 14:18, 20 lis 2013

https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=85

O tu jest bukszpan,lawenda,róże.Ja zrobię róże za lawendą.
Joanna___ 14:19, 20 lis 2013

Paulina,
na rysunku napisałaś,że blaszak ma 12m? Mi się wydawało że 4.
Joanna___ 14:24, 20 lis 2013

bleebla 16:48, 20 lis 2013

Może zastanów się nad różą larissą. Dziewczyny zachwalaja. Kwitnie długo i łatwa w uprawie czyli idealna dla nas (nie trzeba pryskać) . Ma ładny różowy kolor z lawenda ślicznie wygnąda. Tyklo nie jest pnąca ale przed szmaragdami wygladałaby fajnie.
No i tak jak ciocia mówi półkole lepsze zamaist fal
Bukszpan też mi sie podoba przed lawenda

A może szmaragdy, obwódka z bukszpanu, lawenda w środku i róże na pniu. Podobnie jak na zdjęciu powyżej z małą korektą
paulina_ns 16:52, 20 lis 2013

Joanna___ napisał(a)
Paulina,
na rysunku napisałaś,że blaszak ma 12m? Mi się wydawało że 4.

Joasiu dobrze, że Cię mam oczywiście, że 4 metry, nie wiem skąd wzięłam, aż 12 Piękne jest to zdjęcie co mi wysłałaś, obwódka z bukszpanu jak najbardziej mile widziana, tylko coś mi te ukorzenianie bukszpanu nie wychodzi ;/ Mam nadzieje, że na wiosnę będziesz miała już swój wątek i na własne oczy zobaczę jak Ci wyszła różano- lawendowa rabata a i jeszcze miałam pytać jaką odmianę lawendy masz? pozdrawiam.