Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

zoja 16:38, 02 cze 2016

paulina_ns napisał(a)

Dzisiaj wyślę męża w poszukiwaniu pokrzyw może to dziwne, ale u nas ze wszystkich stron łąki, ale pokrzyw nie ma. A coś jeszcze z warzyw podlewa się taka pokrzywą? Mam kalarepe, ogórki, rzodkiewke, sałatę, cukinie, kalafior, koper, no i pomidorki.

Zaryzykowalabym, ze cukinie tez mogly dostawac miksture z pokrzywy ale to bylo tak dawno, ze nie pamietam...
zoja 16:58, 02 cze 2016

paulina_ns napisał(a)

I ile ja tak przechowujesz? 2 tygodnie?

az sie skonczy - bezterminowo, nawet kilka miesiecy ale takiej ilosci raczej nie zrobisz
jolka 18:44, 02 cze 2016

Ja pod szmaragdy lałam w ub roku. I to ostro. I prawdę mówiąc to zawsze robię mocniejszą niż 1:10. Dość ważne jest też, żeby lać miksturę jak ziemia jest namoczona, po deszczu. Wtedy się wszystko ładnie w ziemi rozchodzi.

Paula, przyleciałam zobaczyć czy piwonię różową kupiłaś??
paulina_ns 19:06, 02 cze 2016

zoja napisał(a)

az sie skonczy - bezterminowo, nawet kilka miesiecy ale takiej ilosci raczej nie zrobisz

Dziękuję za informację, jak coś będę na pewno jeszcze pisała, bo ja w tych sprawach ciemna jestem
paulina_ns 19:10, 02 cze 2016

jolka napisał(a)
Ja pod szmaragdy lałam w ub roku. I to ostro. I prawdę mówiąc to zawsze robię mocniejszą niż 1:10. Dość ważne jest też, żeby lać miksturę jak ziemia jest namoczona, po deszczu. Wtedy się wszystko ładnie w ziemi rozchodzi.

Paula, przyleciałam zobaczyć czy piwonię różową kupiłaś??

Jolu nie kupiłam sama widzisz jaka za oknem pogoda, nawet dzisiaj nigdzie z domu nie wychodziłam, no i koniecznie chcąc ja kupić musiałabym kolejna część rabaty przekopac, a w taki deszcz wszystkiego mi się odechciewa.

A co do tej gnojówki nie rozumie trochę tych proporcji 1: 10, czyli? Powiedzmy zrobię ok 5 l tej gnojówki i mam ją rozcieńczyć z wodą tak? I ile tej wody?
jolka 19:38, 02 cze 2016

paulina_ns napisał(a)

Jolu nie kupiłam sama widzisz jaka za oknem pogoda, nawet dzisiaj nigdzie z domu nie wychodziłam, no i koniecznie chcąc ja kupić musiałabym kolejna część rabaty przekopac, a w taki deszcz wszystkiego mi się odechciewa.

A co do tej gnojówki nie rozumie trochę tych proporcji 1: 10, czyli? Powiedzmy zrobię ok 5 l tej gnojówki i mam ją rozcieńczyć z wodą tak? I ile tej wody?

Tak, masz ją rozcieńczyć z wodą. Powiedzmy, że masz konewkę na 10 litrów. Jak dasz do niej miej więcej 1 litr gnojówki i dopełnisz wodą - będzie OK. Paula ta gnojówka to naturalny nawóz, więc nie musisz się tak przejmować proporcjami. Raczej nie ma opcji, żeby zaszkodziła roślinom. I tak sobie myślę, że 5 litrów to malutko

A pogoda faktycznie barowa
Marzenaka 23:19, 02 cze 2016

Paulina, piękne masz kwiaty. Powiedz mi, co to za kwiat ten niebieski między hortensją a surfinią? Cudowny jest Znam a nazwy sobie nie przypomnę...
Paulina, jakbyś gdzieś widziała jeżówkę Honeydew albo Green Jewel to daj znać
paulina_ns 21:02, 03 cze 2016

jolka napisał(a)

Tak, masz ją rozcieńczyć z wodą. Powiedzmy, że masz konewkę na 10 litrów. Jak dasz do niej miej więcej 1 litr gnojówki i dopełnisz wodą - będzie OK. Paula ta gnojówka to naturalny nawóz, więc nie musisz się tak przejmować proporcjami. Raczej nie ma opcji, żeby zaszkodziła roślinom. I tak sobie myślę, że 5 litrów to malutko

A pogoda faktycznie barowa

Teraz wszystko rozumie, dziękuję Byłam dzisiaj Jolu po tą piwonie, ale w końcu jej nie wzięłam, strasznie się pokladaly, a tego nie lubię, kupiłam sobie za to inne cudeńko,jutro wstawię zdjęcie
paulina_ns 21:06, 03 cze 2016

Marzenaka napisał(a)
Paulina, piękne masz kwiaty. Powiedz mi, co to za kwiat ten niebieski między hortensją a surfinią? Cudowny jest Znam a nazwy sobie nie przypomnę...
Paulina, jakbyś gdzieś widziała jeżówkę Honeydew albo Green Jewel to daj znać

Marzenka no właśnie jak ten kwiat się nazywa Pani na rynku podała mi nazwę, zapisałam w tel w wiadomościach i mi się skasowalo. O ile dobrze pamiętam cyganeczka? Cygareczka? Jest w ogóle coś takiego? tak coś kojarzę...mówiła,że na zimę można do domu zabrać i na parapecie trzymać. Piękne są od razu wpadły mi w oko.

A co do jeżówek byłam dzisiaj w agrosadzie i jeszcze na lwowskiej w ogrodniczym, ale jeżówek nie widziałam, będę szukać dalej jak coś
jolka 23:14, 03 cze 2016

Ciekawa jestem coś przywlokła z Agrosadu
Buziam