Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Kasik 09:43, 15 mar 2014

Margarete napisał(a)

Super dekoracje Kasiu ! Stokrotki w kompozycji ze stylowymi latarenkami i tymi kutymi elementami są śliczne i takie......romantyczne !
Pieknie!
Mam pytanie o tą płaską kwadratową donicę, ceramiczną ? a jakie ma wymiary ? i gdie kupiona jesli pamietasz, bo chciałabym 2 sztuki podobne. Musze zakryc donicami płaską betonową płytę, która jest wejściem do kanału burzowego, jest w kaształcie dużego prostokata z zaokraglonymi rogami. Płyta ta jest po środku rabaty, pod lasem, wysypałam ją kora ale mogłabym na niej postawic takie płaskie, niewysokie donice z jakimis sezonowymi dekoracjami albo innymi np. rojniki, rozchodniki etc. Nie chce stawiac jednej wielgasnej donicy bo sie sama jej nadźwiagm, wolałabym dwie np takie jak twoja... super by mi pasowały. Ojej ale sie rozpisałam. Pozdrawiam

Małgosiu ta donica jest z Intermarche i ma wymiary 40x40x20. Ona wydaje się być ceramiczna ale wcale taką nie jest. Trafiłam niedawno na te donice- były w różnych rozmiarach i fasonach. To jest dość lekkie tworzywo- takie połączenie plastiku i styropianu. ( to jest opis wrażenia- sama nie wiem z czego ona jest).

Dzięki za uznanie dekoracji stokrotkowych Małgosiu.
Kasik 10:06, 15 mar 2014

bartek_luberda napisał(a)
Zakupów zazdroszczę latarenki super tylko szkoda że dzisiaj paskudna pogoda Przynajmniej u mnie pogoda okropna

Witaj u Nas.
Zakupy przeniesione w miejsce bardziej zaciszne, bo po nocy miałam niezły kocioł. Teraz muszą poczekać chwilkę na przygotowanie miejsca i lepszą pogodę.
Milka 11:26, 15 mar 2014

Kasiu, sadzisz już?
Kasik 11:34, 15 mar 2014

irena_milek napisał(a)
Kasiu, sadzisz już?

Jeszcze nie Irenko.
Ta rabata jeszcze nie gotowa. Dziś mój Mąż musi ja jeszcze glebogryzarka potraktować, wygrabimy i dopiero wtedy. U nas padało do 10, a że ona jest pod Brabantami, to tam teraz trochę wilgotno. W lecie słoneczko wyżej , to osusza się szybciej. Poza tym musze oblukać gdzie wszystko posadzić, bo każdy rośnie na inna wysokość i szerokość. Spisałam sobie i teraz musze pomyśleć.

Milka 11:38, 15 mar 2014

To klarownego myślenia
Wpadnę na foty
Kasik 14:25, 15 mar 2014

Chłopcy przygotowują rabatkę- Grześ glebogryzareczką, ale w tak zwanym międzyczasie trzeba usunąć wielki korzeń. - poszły w ruch piły, kilofy- ale czarno to widać.
Na pierwszym planie migdałek trójklapowy- już ma piękne pączki.

Mala_Mi 20:14, 15 mar 2014

Ależ zakupy
A glebogryzarka za blisko brabantów nie róbcie bo korzenie potniecie i mogą chorować

Ja też gdzie sie da to tym ustrojstwem robię...... to taki spryt.. ale tu było za wąsko i nie miał mi kto pomóc przenieść glebogryzałki, sama nie byłam w stanie
Azalia japońska 'Maruschka - to kapryśnica.. kwitnie tylko po łagodnych zimach.. przykryte rh i azalie łapią grzyba.. tak było przynajmniej u mnie.
Kasik 20:53, 15 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
Ależ zakupy
A glebogryzarka za blisko brabantów nie róbcie bo korzenie potniecie i mogą chorować

Ja też gdzie sie da to tym ustrojstwem robię...... to taki spryt.. ale tu było za wąsko i nie miał mi kto pomóc przenieść glebogryzałki, sama nie byłam w stanie
Azalia japońska 'Maruschka - to kapryśnica.. kwitnie tylko po łagodnych zimach.. przykryte rh i azalie łapią grzyba.. tak było przynajmniej u mnie.

Dzięki Aniu.
Jestem pod wrażeniem Twojej roboty, bo pomijając ten spryt to namachać się musiałaś.

U nas pod brabantami było przed zimą przekopane, a dzisiaj to tak poprawialiśmy troszkę dalej -a to ustrojstwo to zawsze jakieś ułatwienie. Postaramy się zrobić jak należy - po to tu jesteśmy by się inspirować i czerpać od bardziej doświadczonych, dlatego dziękuję za rady. Nie mam doświadczenia z azaliami, ale nabędę .

Mam już 3 rododendrony - dostałam malutkie, jak się wprowadziliśmy- takie z biedronki, nikt nie wiedział jak zimują, ale poczytałam i rosną- nawet ładnie.
Nikita 21:57, 15 mar 2014

Zaglądam i swój ślad zostawiam. Pozdrawiam, słoneczka życząc.
U mnie dzisiaj wredna pogoda...nawet grad podał
Kasik 08:33, 16 mar 2014

Nikita napisał(a)
Zaglądam i swój ślad zostawiam. Pozdrawiam, słoneczka życząc.
U mnie dzisiaj wredna pogoda...nawet grad podał

Słoneczko potrzebne, bo rabatę trzeba obsadzić, tak więc dziękuję.
Pogoda jak u wszystkich-wariacka.