Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Kasik 21:26, 04 mar 2014

ZASADY CIĘCIA RÓŻ POWTARZAJĄCYCH KWITNIENIE

- róże okrywowe, rabatowe powtarzające przycinamy nad 5-8 oczkiem licząc od podstawy, w zależności od siły wzrostu krzewu. Im więcej pozostawimy pąków, tym szybciej i obficiej zakwitną krzewy ale kwiaty będą mniejsze. Im mocniej przytniemy, tym kwiaty będą większe ale zakwitną nieco później. Słabe krzewy, o cienkich pędach tniemy zawsze mocniej;

- róże miniaturowe przycinamy nisko na 3-5 oczek od podstawy;

- róże herbatnie, wielkokwiatowe przycinamy nad 2-6 oczkiem od podstawy;

- róże krzaczaste, parkowe przycinamy lekko, skracając do 1/3 długości pędów, utrzymujemy kształt krzewu;

- róże pnące – pędów głównych nie skracamy; pędy boczne przycinamy nad 3-5 oczkiem.

- róże pienne (sztamowe)- przycinamy zwykle krótko na 3-5 oczek, wg metody cięcia danej odmiany.

Róże niepowtarzające kwitnienia (głównie blisko spokrewnione z dzikimi, ramblery) tniemy dopiero po kwitnieniu w czerwcu/lipcu wycinając u podstawy najstarszy pęd i skracając pędy boczne, które przekwitły.
Bogdzia 07:13, 05 mar 2014

Świetna sciągawka o różach. Miłego dnia.
Kasik 08:30, 05 mar 2014

Bogdzia napisał(a)
Świetna sciągawka o różach. Miłego dnia.

Bogdziu o tym cicho sza. Ja tą ściagawkę zobaczyłam u dziewczyn i tak bez pytania "pożyczyłam"
Mam nadzieję, że sie nie pogniewają.:

Tobie równiez miłego Bogdziu.
GorAna 09:07, 05 mar 2014

Piekne zakupy poczyniłas Kasiu
Pozdrawiam
Mala_Mi 19:52, 05 mar 2014

grembosia napisał(a)
Dzięki Kasiu za dokładne namiary w sprawie kropelek.
Powodzenia w nasadzeniach.

Ja skorzystałam nie tyle z namiaru bo go nie znam, ale z nazwy kropelek, które wyczytałam u Grembosi... ale o namiar też poproszę, bo domyślam sie, ze to kropelki dla dzieci
A że są cudowne niemieckie krople naprowadziła mnie Kasi Bawarska, tylko nazwy nie pamiętała... od wczoraj używamy (zamówiłam w necie) i chyba działa, bo od wczoraj spokój

Ja kupiłam inne niż podałaś Sab coś tam... teraz doczytałam jak to było u Grębosi.... Ale Twoja nazwę skrzętnie zanotowałam.... są tańsze, a jak skuteczne.. to .... trzeba przetrwać
Alisonek 20:14, 05 mar 2014

Ja tutaj poszukuję tych zakupionych wiązów, gdzie je ukryłaś przede mną??
Kasik 20:18, 05 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)

Ja skorzystałam nie tyle z namiaru bo go nie znam, ale z nazwy kropelek, które wyczytałam u Grembosi... ale o namiar też poproszę, bo domyślam sie, ze to kropelki dla dzieci
A że są cudowne niemieckie krople naprowadziła mnie Kasi Bawarska, tylko nazwy nie pamiętała... od wczoraj używamy (zamówiłam w necie) i chyba działa, bo od wczoraj spokój

Aniu ja znam tylko nazwę, bo ich używaliśmy jak nasze dzieci były bąblami. Wiem tylko, że u nas ich nie można dostać. Właśnie dlatego, że są na alkoholu to mają takie działanie. My przywoziliśmy z Niemiec. A dobre jest to, ze można ich uzywac w różnym wieku - podaje się tylko więcej kropelek. Jeśli potrzebujesz zorganizuję je dla Waszego maluszka. To żaden kłopot.
Kasik 20:19, 05 mar 2014

Alisonek napisał(a)
Ja tutaj poszukuję tych zakupionych wiązów, gdzie je ukryłaś przede mną??

Aluś kupiłam tylko camperdowni - jutro będą zdjęcia.
Alisonek 20:20, 05 mar 2014

a wredotkę też kupisz?
Kasik 20:21, 05 mar 2014

Alisonek napisał(a)
a wredotkę też kupisz?

Oczywiście, ale poczekam na listeczki - oni sa jeszcze nie rozpakowani.
A camperdowni mieli tylko 3 i ten miał dobra cenę.