Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać?

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać?

Kamajla 11:52, 23 mar 2015

MAD napisał(a)
Kawał roboty za Wami. Widzę, że u Ciebie też najmłodsze pokolenie rwie się do pomocy. Ja mam 2 chętnych do szelkiego kopania, sadzenia, podlewania itd.
Tak mnie korcą te moje cisy żeby je chapnąć ale boję się im zaszkodzić tak zaraz po wsadzeniu...

Pozdrowienia i słoneczka!

właśnie u Jazzy napisałam, że pamiętam z wpisów Danusi, że ona zawsze ciachnie, nawet od razu po posadzeniu. Ale to Danusia
Wieloszka 12:14, 23 mar 2015

Kamajla napisał(a)
Cisy po strzyżeniu

Czy w miejsca, gdzie są prześwity albo ogołocone gałązki (na drugim zdjęciu widać) powinnam dosadzić małe sadzonki, czy jest szansa, że z czasem same się zabudują?

To TE cisy? Po 5zł??? Te czy inne - w każdym razie - wielkie są i efekt po przycięciu natychmiastowy Chociaż ja bym pewnie jeszcze mocniej przycięła
Frontowa rabatka idealnie obsadzona Będziesz dawać ekobord między korę a żwirek, czy jakieś inne obrzeże?
Kamajla 12:19, 23 mar 2015

Wieloszka napisał(a)

To TE cisy? Po 5zł??? Te czy inne - w każdym razie - wielkie są i efekt po przycięciu natychmiastowy Chociaż ja bym pewnie jeszcze mocniej przycięła
Frontowa rabatka idealnie obsadzona Będziesz dawać ekobord między korę a żwirek, czy jakieś inne obrzeże?

Tak, to TE naprawdę porządnie je opitoliłam, myślisz, że jeszcze za mało??

Aga, nie mamy jeszcze kostki położonej. Także na razie wybieram pojedyncze kamyki...
Wieloszka 12:36, 23 mar 2015

Kamajla napisał(a)

Tak, to TE naprawdę porządnie je opitoliłam, myślisz, że jeszcze za mało??

Aga, nie mamy jeszcze kostki położonej. Także na razie wybieram pojedyncze kamyki...

Tym bardziej jestem pod wrażeniem ich wyglądu!
Noo... ja bym ciachnęła mocniej, wyrównując do tych niższych. Ale sama sprawdź, czy te wysokie nie są łyse w środku, żeby po obcięciu nie było dziur. Mam takie doświadczenia z cięciem, że te ciachnięte wypuszczą więcej młodych przyrostów, więc przy następnym cięciu znów skrócisz te same sztuki, a pozostałe (te niższe) będą dłużej się z nimi zrównywać. Dlatego jak tnę takie żywopłoty, to docinam zwykle do najniższego.
Zielona 12:47, 23 mar 2015

Kamila - jaką średnicę ma koło w cisach?
Kamajla 14:17, 23 mar 2015

Aga, Pewnie masz rację... poprawię w takim razie

Kamajla 14:21, 23 mar 2015

Zielona napisał(a)
Kamila - jaką średnicę ma koło w cisach?

3,5-4m, nie pamiętam już dokładnie.
Kuba 16:22, 23 mar 2015

Kamila moim skromnym zdaniem to te cisy można mocniej ciachnąć jak radzi Agnieszka chociaż rozumiem Cię że może być żal ale one odwdzięczą się pięknymi przyrostami
Zielona 18:27, 23 mar 2015

Kamajla napisał(a)

3,5-4m, nie pamiętam już dokładnie.

Dzięki Wciąż mam obawy, czy mojego /na ławeczkę/ nie zrobiłam zbyt małego.
Kamajla 18:39, 23 mar 2015

Zielona napisał(a)

Dzięki Wciąż mam obawy, czy mojego /na ławeczkę/ nie zrobiłam zbyt małego.

Sprawdziłam na roboczym projekcie i jest prawie 4m. A ile przewidziałaś u siebie? Jak tylko na ławeczkę, to może wystarczy?