Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Łowieckiej

Na Łowieckiej

inag 14:58, 11 lip 2014

agata19762 napisał(a)
piekne te łany hortensji ....
cudnie masz, zdecydowanie kolor zmienia ogród, jest weselej

Zgadzam się - kolor to podstawa. Na razie go brakuje ale mam już koncepcję;-D (którą pewnie zmienię milion razy jeszcze;-D)
To są hortensje lime light i kwitną obłędnie. Mam jeszcze polar bear ale bardzo mnie zawiodły tak samo jak vanilla fraise. Niby spore krzaki ale prawie nie zawiązały pąków kwiatowych;-( Daję im jeszcze rok a później wylatują z hukiem jak się nie poprawią...
jambosana 20:43, 11 lip 2014

inag napisał(a)

Z
To są hortensje lime light i kwitną obłędnie. Mam jeszcze polar bear ale bardzo mnie zawiodły tak samo jak vanilla fraise. Niby spore krzaki ale prawie nie zawiązały pąków kwiatowych;-( Daję im jeszcze rok a później wylatują z hukiem jak się nie poprawią...

Może to kwestia miejsca, ja mam limelight w sporym cieniu i nawet jeszcze nie zaczynają kwitnąć zwykle tak jak Twoje wyglądają pod koniec lipca, lub na początku sierpnia. Vanilla jest piękna, mam jej odmianę Rensum, piękna. Polar Bear widziałam w szkółce, była piękna, ale kolekcji nie planuję, więc wystarczy mi na razie te kilka odmian które mam.

Piękny masz ogród, zimozielony, nieustannie zdobiący, a latem z barwnymi kwiatowymi akcentami. Jeżówki i różyczki obłędne !
agata19762 21:30, 11 lip 2014

moje limki w pączkach ...kupiłam 3 hortensje silver dollar,
podobno ładnie kwitną

inag 22:17, 11 lip 2014

jambosana napisał(a)

Może to kwestia miejsca, ja mam limelight w sporym cieniu i nawet jeszcze nie zaczynają kwitnąć zwykle tak jak Twoje wyglądają pod koniec lipca, lub na początku sierpnia. Vanilla jest piękna, mam jej odmianę Rensum, piękna. Polar Bear widziałam w szkółce, była piękna, ale kolekcji nie planuję, więc wystarczy mi na razie te kilka odmian które mam.

Piękny masz ogród, zimozielony, nieustannie zdobiący, a latem z barwnymi kwiatowymi akcentami. Jeżówki i różyczki obłędne !

Myślę, ze jednak nie chodzi o miejsce bo wszystkie rosna w jednym rzędzie. Mają takie same warunki. Sadzonki były tej samej wielkości, kupowane w tym samym czasie. Zupełnie tego nie rozumiem.
Więcej odmian też nie chcę. Tylko te i to posegregowane gatunkami. Ale tak jak napisałam, jestem nimi tak rozczarowana (vanilla fraise i polar bear), ze jak za rok nie zakwitną to mają wylot..
Dziekuję za mile słowo
inag 22:20, 11 lip 2014

agata19762 napisał(a)
moje limki w pączkach ...kupiłam 3 hortensje silver dollar,
podobno ładnie kwitną

Silver dollar widziałam u jednej Pani w swojej miejscowości. Jest śliczna. Bedziesz zadowolona
Viola 23:38, 11 lip 2014

inag napisał(a)
Lepiej trochę poczekać ale mieć to co się chce niż wszystko "na teraz, zaraz" a za chwilę żałować... Wiem co mówię (mądry Polak po szkodzie)
Ja też mam tak, że coś jest zaplanowane. Jestem tego pewna. Działamy, robimy i jestem zadowolona. Otwieram internet. Zobaczę u kogoś inne rozwiązanie i już mam ochotę u siebie bombę podłożyć;-D
A na pocieszenie powiem Ci, że mieszkamy już tu trzeci rok a oświetlenie mamy dopiero od kilku miesięcy Cały czas wisiały z sufitu po prostu żarówki na kablu A co - było przynajmniej oryginalnie Jak się wprowadzaliśmy nie mieliśmy też wykończonej łazienki, pomieszczenia gospodarczego ani schodów na górę. Do tej pory na górze nie są skończone - nawet zaczęte - dwa pokoje. Na razie ich nie potrzebujemy, nie korzystamy z nich i nie ma konieczności ich urządzania (na szczęscie) Nie mamy też barierek na tarasach na piętrze. Oj długo by jeszcze wymieniać...

Wiesz co? Myślałam, że to ja ten post napisałam. Wszystko się zgadza: żarówki, brak łazienki na górze, dwa pokoje- ha,ha (nazywam je bajzlowniki); schody zrobiliśmy pięć miesięcy po wprowadzeniu się, a barierkę na balkonie mieliśmy od początku Taras i schody przed domem zrobione parę tygodniu temu A myślałam, że to tylko u nas tak wolno. My mieszkamy dopiero 1,5 roku w domu więc mam jeszcze czas
Viola 23:44, 11 lip 2014

Teraz wygląda tak (brakuje na razie koloru. Planuję łan żurawek czerwonych pod ceglakiem dla ożywienia i traw, które dodadzą lekkości. Drzewka pod żywotnikami idą precz):

A tutaj na zdjęciu masz coś czerwonego. Żurawki?
Z czerwonych Łukasz poleca Rio, Paprica (nowości) no i klasyka czyli Southern Comfort. Poluję na te nowości bo są super żarówiaste, ale nigdzie nie ma
beta 09:19, 12 lip 2014

inag napisał(a)
Macie może jakieś pomysły czym zasłonić tę paskudną ścianę altany??? Pomysły mądrych głów bardzo pożądane;-D;-D;-D

witaj Ilonko...nie wiem czy pytanko jeszcze aktualne, ale może rząd czerwonych berberysów?...fajnie by ożywiły ten zakątek...a psiunie słodkie...mój też żadnego zdjęcia nie da zrobić...lece dalej oglądać
beta 09:23, 12 lip 2014

Ilonko cudny masz ogród...ten łuk-pergola robi niesamowite wrażenie...to Twój znak rozpoznawczy...czekam na więcej fot
agata19762 10:57, 12 lip 2014

plissssss dodaj jeszcze fotki...tak mi się tu podoba