Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

Gabriela 18:57, 09 gru 2013

Moja dość długa nieobecność na ogrodowisku spowodowała, że sporo miałam u Ciebie do nadrobienia, ale zapewniam że nie znudziłam się ani przez chwilę. Rośliny, donice, aranżacje, dodatki - wszystko świetnie dobierasz. Moim faworytem jest tzw. stary ogród, ale myślę że i w nowym stworzysz podobny klimat.
Śliczne dekoracje adwentowe, mobilizuję się do ich wykonania oglądając tu takie rzeczy.
Żelazka z duszą, ach! Moja babcia prasowała takim, a ja miałam swoje małe, dziecinne i nie mam pojęcia co się z nim stało. Prasowałyśmy razem - babcia na poważnie, a ja ubranka dla lalek. Praca z nimi nie należała do bezpiecznych - rozgrzaną do czerwoności w piecu "duszę" trzeba było wsadzić do środka i zamknąć za nią "drzwiczki", żeby nie wyleciała. I to wszystko tak, żeby się nie poparzyć. Ale takie żelazko rozprasowywało wszystkie załamania i nierówności. Notabene babcia prasowała na dwa żelazka - elektryczne i to z duszą.
Zostały mi dwa żelazka, bardzo podobne,jedno takie ciemne ażurowe i drugie bardzo podobne do tego w kolorze starego złota z drewnianą rączką. W poprzednim domu były wyeksponowane, a w nowym trochę o nich zapomniałam i są teraz schowane, sama nie wiem dlaczego, bo je bardzo lubiłam.
Pozdrawiam ciepło, Jolu.
paniprzyroda 22:29, 09 gru 2013

Dzidka, bogumiła_bienko, asc, Anabell, grazyna, an_tre, monteverde, dominika_rew, popcarol, Gabriela -
BARDZO się cieszę z Waszych odwiedzin i nie ukrywam, że fajnie się czyta tyle ciepłych słów.
Miło, że to co pokazałam na zdjęciach skłoniło Was do refleksji czy było bodźcem w jakimkolwiek działaniu. Przynajmniej ja tak reaguję czytając Wasze wątki pełne pięknych zdjęć, błyskotliwych dialogów, żartów czy bardzo konkretnej wiedzy.
Trochę kurczy mi się czas przedświąteczny, ale podczytuję ile mogę.
Dzidko, dzięki za rozpoznanie jastrzębca plamistego, to ta roślina, cóż za fajna nazwa. W necie piszą, że kwitnie do sierpnia, września. Z moich obserwacji wynika, iż kwitnie do późnej jesieni, choć kwiatostany nie porywają. Za to liście są ładne. Rośnie bezproblemowo, rozsiewa się i jest "bezobsługowy".
I żeby tak całkiem nie przynudzać, u mnie w ubiegłym roku o tej porze było ptaszkowo w takim wydaniu; zdjęcia dzisiejsze:

paniprzyroda 22:41, 09 gru 2013

Miłych snów wszystkim, wracam do klejenia serwetek:

Motyw aniołka ogólnie znany, ale chciałam pokazać dół bombki, góra jest podobnie wykończona.
zawitka 10:11, 10 gru 2013

Witaj Mariola Nowy ogród nowe wyzwania terza odpoczniesz od ogrodu za to piękne rzeczy robisz jest specjalna strona gdzie pokazujemy swoje wyroby w pogaduszkach bombki śliczne jeszcze takich nie kleiłam ale spróbuję Pozdrawiam słonecznie choć mrozno
Milka 17:21, 10 gru 2013

paniprzyroda napisał(a)
W kuchni.

i koniec na dziś

bartek_luberda - szkoda folii, ja z niej zrezygnowałam już jakiś czas temu, bo za dużo zachodu. Teraz rozkładam małą na wiosnę, na krótko, aby ochronić rośliny przed przymrozkami. Pozdrawiam.

Prześlicznie stroisz dom
Bogdzia 17:35, 10 gru 2013

kieliszki i bombki ptaszkowe piękne i mnie najbardziej sie podobaja.Pozdrówka.
an_tre 19:23, 10 gru 2013

Pani Przyrodo wszystkim nam kurczy się okres przedświąteczny, ale jak zauważyłaś trudno bez znajomych z Ogrodowiska żyć trzeba tu lukać między sprzątaniem, pieczeniem a robieniem dekoracji
przedświąteczne pozdrówka
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Gabriela 20:59, 10 gru 2013

Mnie też się najbardziej podobają bombki z ptaszkami. Robisz je zapewne techniką dekupażu, czyli naklejając obrazki. Do dzisiaj nie wiem jak można nakleić na okrągłą bombkę papierową serwetkę żeby było równo i się nie marszczyło, nigdy się za to nie brałam.
yolka 21:25, 10 gru 2013

cudne dekoracje-jestem pod dużym wrażeniem. Ogrodowisko jest skarbnicą talentów i pomysłow z różnych dziedzin. Pozdrawiam świątecznie
Mala_Mi 21:26, 10 gru 2013